EΙΡΗΣΘΩ

TOY ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Π Ο Λ Υ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από του μητροπολίτη της σκλαβωμένης Μόρφου Νεόφυτου τις προσευχές, «ο Aϊ-Μάμας να φωτίσει τον Ταλάτ», και τις ελπίδες που ο ίδιος ιεράρχης, μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, το ΑΚΕΛ, τον κ. Αναστασιάδη και τους λοιπούς «επαναπροσεγγιστές», εναποθέτουν στον εκλεκτό της Τουρκίας, ήσαν οι προσευχές και οι βεβαιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και της πλειοψηφίας της ανθούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινουπόλεως στις αρχές της δεκαετίας του '50, για τον ψηφισμένο, και από τους ίδιους, πρωθυπουργό της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές. Εκείνος ο εκλεκτός τους, ο «δημοκρατικός» Μεντερές, με τους μηχανισμούς του «Δημοκρατικού Κόμματός» του και του κράτους, σχεδίασε, διέταξε και εξαπέλυσε τους τουρκικούς προλεταριακούς όχλους στο φοβερό Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών 6-7.9.1955, που αφάνισε τον Ελληνισμό της Πόλης.

Τελευταία, επιστημονικά λεπτομερειακή εργασία, για το Πογκρόμ αποτελεί το ογκώδες (747σελ.) έργο του αειθαλούς Σπύρου Βρυώνη, κορυφαίου Ελληνο-αμερικανού βυζαντινολόγου, «Ο Μηχανισμός της Καταστροφής – Το τουρκικό Πογκρόμ της 6ης- 7ης Σεπτ. 1955 και ο αφανισμός της ελληνικής κοινότητας της Κων/πολης», εκδ. ΕΣΤΙΑ 2007. Και για όσους πιθανόν «βγάζουν σπυράκια» να διαβάζουν Έλληνες, υπάρχει και το σπουδαίο βιβλίο της Τουρκάλας καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο «Σαμπατζί» της Κων/πολης, της Ντιλέκ Γκιουβέν: «Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες – τα επεισόδια εναντίον των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας 6-7 Σεπτ.1955», εκδ. ΕΣΤΙΑ 2006.


Α Φ Ε Λ Ε Ι Σ, ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ και, με επιμονή, μορφωτικά και πολιτικά ανεπαρκέστατοι, (και) οι νυν κρατούντες, ανήγαγαν την «καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης Ε/κ-Τ/κ» σε κορωνίδα της ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ αδιέξοδης πολιτικής τους. Επί 33 συναπτά έτη πολιτεύουν υπό το λάβαρο των εν πλατεία φωνασκιών τους ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είν' εχθροί μας / οι Τούρκοι της Κύπρου ειν' αδελφοί μας»! Επί 33 έτη εναποθέτουν την πάσαν «ακρογωνιαία» ελπίδα στις «προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις των Τ/κ». Εδώ και μια πενταετία ο προοδευτικός «τους» και αριστερός «τους» και «σύντροφος και φίλος» τους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποτελεί τον εκλεκτό της Άγκυρας «ηγέτη των Τ/κ». Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, εισέπραξαν από τον ίδιο τα προϊόντα (και) της δικής τους πολιτικής: Διά στόματος Ταλάτ ομίλησε το τουρκικό ΚΡΑΤΟΣ. Το γενικό επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η κυβέρνηση Ερντογάν. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Το στρατογραφειοκρατικό κατεστημένο, όπως αλλιώς λέγεται η Εξουσία στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς των «Τ/κ αδελφών» και των 50 από τις 130 και πλέον, χιλιάδες εποίκων… αδελφών των αδελφών τους!