Ιωάννης Μιχαλέτος

Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζονται δύο ειδήσεις, εν πολλοίς αθέατες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράν και την ΠΓΔΜ. Σε καθημερινή βάση διεργασίες και διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα οι οποίες δεν βλέπουν το ως της δημοσιότητας ή "χάνονται" μέσα στην πλημμυρίδα των ειδήσεων των ΜΜΕ.

Τα συνέδρια…. και το Ιράν 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών αλλά και πολιτικών στελεχών κυρίως από την Αμερική και το Ισραήλ, η επικρατέστερη περίοδος για επίθεση εναντίων του Ιράν είναι μεταξύ αρχών Νοεμβρίου και μέσα Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου, πιθανώς θα δώσει την ευκαιρία στην απερχόμενη κυβέρνηση Μπους να ξεκινήσει έναν ακόμη πόλεμο.

Οι τελευταίες πληροφορίες για το θέμα αναφέρουν τα εξής:

Μεταξύ 8 και 11 Σεπτεμβρίου θα διεξήχθη στη πόλη Χερτζίγια του Ισραήλ το 8ο διεθνές συνέδριο για τη διεθνή τρομοκρατία που οργανώνει το "International Counterterrorism Center". Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι ομιλητές και οι παρευρισκόμενοι θα συζητήσουν και θα αναλύσουν τις προοπτικές μίας επίθεσης και κυρίως την ικανότητα ανταπόδοσης του Ιράν με όπλα μαζικής καταστροφής και τα αντίποινα μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων (http://www.ict.org.il/AnnualConference/ConferenceUpdates).

Επιπλέον ένα ακόμη πολύ σημαντικό συνέδριο θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όπου οι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες για το Ιράν θα δώσουν διαλέξεις με θέμα την "Ιρανική πυρηνική απειλή". Στο συνέδριο θα συμμετέχουν όλοι σχεδόν όσοι υποστηρίζουν τις άμεσες επιθέσεις έναντι της Τεχεράνης, όπως επίσης και το επιτελείο του Μακέιν. Ο ίδιος ο προεδρικός υποψήφιος θα παρέμβει στο συνέδριο πιθανότατα κατά την έναρξη. Για αυτό το συνέδριο πηγές που πρόσκεινται στην διοργάνωση του υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει ένα ανεπίσημο αλλά λίαν ουσιαστικό φόρουμ όπου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι πιθανότητες επιτυχίας μίας επιθέσεις στο Ιράν και οι πιθανές επιπτώσεις (http://www.intelligencesummit.org/).

Εάν κάποιος λάβει υπόψη ότι μυστικό συνέδριο με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το καλοκαίρι, όπως αποκάλυψε μερίδα του ειδικού τύπου, τότε μπορεί να εξεταστεί και μία αλληλουχία δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο σε σχέση με το Ιράν που φαίνεται να εκπορεύονται από κοινές συνεδριάσεις ατόμων που συμμετείχαν σε τέτοιες διεργασίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το φθινόπωρο του 2008 προβλέπεται ιδιαιτέρως θερμό για τη Μέση Ανατολή…

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ 

Σύμφωνα με τις νεώτερες ειδήσεις από το διεθνή τύπο στη Γερμανία και την ΠΓΔΜ, οι Αμερικανοί κατασκευάζουν μία μεγάλη και υπερσύγχρονη νέα πρεσβεία στα Σκόπια. Θα βρίσκεται στο κεντρικό λόφο της πόλης και κυριολεκτικά θα εποπτεύει τη γύρω περιοχή.

Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πάνω από 100 εκ. δολάρια, ποσό αρκετά σημαντικό για ένα από τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Σκοπιανή εταιρεία Γκραντ, η οποία ήταν αυτή που κατασκεύασε τα υπόγεια καταφύγια του Σαντάμ Χουσείν την δεκαετία του '80…

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην πρεσβεία θα υφίσταται και ο μεγαλύτερος σταθμός της CIA στα Βαλκάνια. Το οικοδόμημα θα έχει υπόγεια πατώματα έως και 15 ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς σημαίνει ότι θα υπάρχουν φυλακίσεις ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία όπως και εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολουθήσεων για τα γειτονικά κράτη.

Τη τεχνική επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Brown & Root, στην οποία συμμετέχει ως μέτοχος και ο Ντικ Τσέινι, ενώ ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Μακέιν, αποτελεί και επίσημο λομπίστα της ΠΓΔΜ. Σημειωτέον ότι η παραπάνω εταιρεία είχε αναλάβει και το τεράστιο στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσσοβο και σε γενικές γραμμές το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στα Νότια Βαλκάνια θυμίζει προγενέστερες εποχές φεουδαρχικής επιβολής που απέχουν παρασάγκας από την εικόνα της ενωμένης Ευρώπης και της ανεπτυγμένης κοινωνίας όπως περιγράφεται σε ενημερωτικά σημειώματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διεθνών οργανισμών.