Γιατί επιβουλεύονται οι μοναχοί του Βατοπεδίου τα στρατόπεδα; Γιατί επιμένουν επίσης για την Μονή Εσφιγμένου; Ποια είναι τα πιθανά ευρύτερα γεωπολιτικά σενάρια;
Η αποκάλυψη σήμερα {10 .09.2008} του Δήμου Βερύκιου στον «ALPHA» ότι το 2005 έγινε μάρτυρας ενός περιστατικού στο Πεντάγωνο, με πρωταγωνιστές δύο μοναχούς της επίμαχης μονής και του αντεισαγγελέα κ. Ζορμπά, φανερώνει περισσότερα απ' ότι μέχρι τώρα αντιλαμβανόμασταν. Κατ' αρχή, ο δημοσιογράφος έμαθε μετά από την συνάντηση από το ίδιο τον κ. Ζορμπά, ότι οι μοναχοί ζήτησαν ανταλλαγή περιουσίας της Μονής με στρατόπεδο (φιλέτο). Άρα, αυτό δείχνει, ότι το πρόσφατο ενδιαφέρον του Εφραίμ για τα στρατόπεδα έχει προϊστορία. .
Αν κάνουμε τώρα, αναγκαστικά… λόγω περίεργων συγκυριών, διάφορους συνειρμούς, θα καταλήξουμε μάλλον σε πολύ δυσάρεστα συμπεράσματα.

Κάποιοι δήθεν «ρεαλιστές» ίσως μιλήσουν πάλι για συνωμοσιολογία, εγώ όμως θα τολμήσω να βάλω στο τραπέζι τα κομμάτια από το παζλ, και όποιος νομίζει ότι έχει τα στοιχεία και τις γνώσεις, ας τα συναρμολογήσει:

– Λούλης – Μητσοτάκης – Εφραίμ (βλέπε εδώ) .
– Το Άγιο Όρος υπόκειται διοικητικά στο Πατριαρχείο (Τουρκία), όχι στην Εκκλησία της Ελλάδας. .
– Το Άγιο Όρος βρίσκεται εντός του γεωγραφικού χώρου των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων (βλέπε USA). .
– Φημολογείται ότι ο Μητσοτάκης βοήθησε στη φυγάδευση του Κάρατζιτς και ότι αυτός κατέληξε να κρύβεται αρχικά στο Άγιο Όρος. .
– Η Ρωσία έχει αναπτυγμένα συμφέροντα εκεί. .
– Υπάρχει ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας – Kράτους, σε περίπτωση αλλαγής Κυβέρνησης (η εκλογή Ιερώνυμου βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση). .
– Είναι αμύθητη η περιουσία η οποία βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Αγίου Όρους, και οι πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν να έχει διογκωθεί ακόμα ποιο δραστικά τον τελευταίο καιρό. .
– κ.λ.π., κ.λ.π.

Ο κατάλογος μπορεί να επεκταθεί, και το παζλ να συμπληρωθεί, απ' όσους έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και των παιχνιδιών που παίζονται στο παρασκήνιο. Η γνώμη η δική μου είναι, ότι η ελληνική πλευρά έχει εδώ τον ατιμωτικό ρόλο των «λιγούρηδων διαμεσολαβητών», σ' ένα πλιάτσικο τεραστίων διαστάσεων και ότι αυτοί που κινούν τα νήματα είναι στην πραγματικότητα εκτός συνόρων!

Πολύ φοβάμαι ότι το σενάριο αυτό γρήγορα θα επαληθευθεί, δεν μπορώ να προβλέψω όμως τις συνέπειες. Εύχομαι μόνο να προκαλέσω το ενδιαφέρον με αυτό άρθρο και να κινηθούν οι έρευνες και προς άλλες κατευθύνσεις ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό παρασκήνιο…

Παραθέτω στα σχόλια ένα απόσπασμα από ένα άκρως ενδιαφέρον κείμενο, που ίσως ερμηνεύει κάποιες περίεργες γεωπολιτικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. .

Πρόσθετη υποσημείωση:

Αν κάποιος αντιμετωπίζει το σκάνδαλο αυτό -όπως και ότι σχετίζεται γενικά με τον υπερβάλλοντα ζήλο της Εκκλησίας για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας- μόνο με οικονομικά κριτήρια, είναι το λιγότερο αφελής.

Αν γίνει μια έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα ακίνητα στην Ελλάδα που ανήκουν στους διάφορους εκκλησιαστικούς φορείς, ελληνικούς ή μη, όπως για παράδειγμα, στα διάφορα Πατριαρχεία: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων κ.λ.π., τότε είμαι βέβαιος ότι θα εκπλαγούμε.

Τα ακίνητα αυτά έχουν ως επί το πλείστον στρατηγική σημασία!!!

Ελπίζω να αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν τα ακίνητα αυτά πέσουν τελικά σε «λάθος» χέρια…

Εγώ απλά το επισημαίνω, και ας κατηγορηθώ για …συνωμοσιολογία. Ο σοφός λαός πάντως λέει: «φύλαγε τα ρούχα σου να' χεις τα μισά».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πάντως η Ιερά Μονή σήμερα  13.09.2008{παραμονή της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού} μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε  εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "επιστρέφει" τα χρήματα και τα ακίνητα που εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ανακοίνωση για τους καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά δρώμενα   έχει διπλή ανάγνωση αλλά μια ερμηνεία…

Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυσης του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επιλήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετίας και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ'επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

Εχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα.