Του Σταμάτη Ασημένιου – DW

΄Εκθεση της CIA, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Washington Post, διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι η σημασία της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας μειώνεται και αναδεικνύονται άλλες διεθνείς προκλήσεις..

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και αναλύσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις στα επόμενα 20 χρόνια. Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι η εν λόγω έκθεση έχει ως αποδέκτη τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. . Η παγκοσμιοποίηση θα είναι το κύριο πρόβλημα . Η έκθεση αναδεικνύει νέες τάσεις στην παγκόσμια πολιτική ασφαλείας και καταλήγει λίγο ή πολύ στο συμπέρασμα ότι μειώνονται η επιρροή και η ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αντίστροφα, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κίνας και της Ινδίας. .
Αυτό για το οποίο ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ από τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, δηλαδή η στρατιωτική τους υπεροχή, θα χάσει τη σημασία της στα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον κλασικοί συμβατικοί πόλεμοι, στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να κάνει επίδειξη ισχύος. Ο συντάκτης της Washington Post, Ουόλτερ Πίνκους που διάβασε την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών λέει σχετικά: «Σύμφωνα με την έκθεση, στο μέλλον δεν θα είναι η τρομοκρατία, που σήμερα μας απειλεί, ο μεγάλος κίνδυνος. Τα δρώμενα στον μουσουλμανικό κόσμο θα συνεχίσουν και στα επόμενα χρόνια να είναι σημαντικά. Αλλά το ζήτημα θα είναι οι διάφορες ομάδες που θα κινούνται σε κάποιες χώρες, ομάδες που θα προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών».
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, εντοπίζουν τις πραγματικές προκλήσεις των επόμενων δύο δεκαετιών σε άλλα πεδία, τα οποία σχετίζονται με τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, διευκρινίζει ο Ουόλτερ Πίνκους: «Αναμένεται ότι οι πλούσιες χώρες θα γίνουν πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Οι ΗΠΑ να προσαρμόσουν την πολιτική τους στα νέα δεδομένα .
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται διάφορες πτυχές του φαινομένου, όπως η ξηρασία που θα οδηγήσει σε μικρές έως μεσαίες μετακινήσεις πληθυσμών, ενώ τονίζεται η σημασία της λειψυδρίας και της έλλειψης φυσικών πόρων. Αυτά όλα αναμένεται να προκαλέσουν διεθνείς κρίσεις. Την ίδια ώρα θα περιοριστεί η επιρροή διεθνών οργανισμών, όπως των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι οργανισμοί αυτοί δεν θα μπορούν πλέον να διαχειριστούν κρίσεις. Στην έκθεση ωστόσο δεν αναφέρεται ποια σχήματα διεθνούς οργάνωσης θα μπορούσαν να διαδεχθούν τους εν λόγω οργανισμούς. Διατυπώνεται ωστόσο η εξής πρόταση: «Οι μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεχθούν τον νέο περιορισμένο διεθνή ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και να συγκροτήσουν με βάση αυτόν μια νέα εξωτερική πολιτική», τονίζει ο συντάκτης της Washington Post και διευκρινίζει: «Το ζητούμενο είναι περισσότερη ισορροπία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μάθουν να αντιλαμβάνονται τα κίνητρα των άλλων χωρών και να τα λαμβάνουν υπόψη τους όταν χαράσσουν την δική τους πολιτική».

Ο Ομπάμα που γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης, υπόσχεται στους Αμερικανούς περισσότερη διπλωματία και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ισχυρή διπλωματία». Αλλά και η ισχυρή διπλωματία θα χάσει την ισχύ της, εφόσον θα περιορίζεται η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών.