Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Νεράντζη

43α Δημήτρια – Δήμου Θεσαλονίκης

Casa Bianca, Θεσσαλονίκη

25 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2008

Στιγμιότυπα από αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, σε ζώνες συγκρούσεων. Εντός και εκτός των τειχών. Από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Κύπρο έως τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Από το 1977 μέχρι το 2007. Εν θερμώ, όπως τα κατέγραψε τότε ο φωτογραφικός φακός. Σήμερα, σαν κιτρινισμένες σελίδες ενός δημοσιογραφικού σημειωματάριου. Που δεν χάνουν, όμως, την αξία τους.

Ίχνη πολέμου. Ο οδυρμός της μάνας. Το κλάμα ενός παιδιού. Η απόγνωση του πρόσφυγα. Η ιαχή του μισθοφόρου. Η βία του οργισμένου πλήθους. Η ατέλειωτη αναμονή. Ο φόβος που σε παραλύει. Σε κάθε πόλεμο τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Όπως ίδιες είναι οι εικόνες βίας. Το κροτάλισμα ενός πολυβόλου. Η σύγκρουση. Το κενό ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Τα συντρίμμια. Η οδύνη της απώλειας.

Όσο κι αν η αλήθεια βομβαρδίζεται ολοένα και περισσότερο στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, η έρευνα στις σκοτεινές πλευρές των γεγονότων παραμένει πρώτιστη ανάγκη. Πόσο μάλλον που οι κάθε λογής προπαγανδιστές, αυτοί που μιλούν μονάχα για παράπλευρες ζημίες και «αόρατους πολέμους», υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Μια φωτογραφία, αληθινή, όχι η σκηνοθετημένη, διατηρεί τη δύναμή της. Η φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή, που καταγγέλλει τη βία, που αναδεικνύει τη δύναμη της ζωής και την ανθρωπιά δεν μπορεί να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Οι εικόνες πολέμου ξεθωριάζουν. Τα ίχνη θάβονται. Η λήθη είναι αναγκαία για να συνεχίσει η ζωή. Δίχως μνήμη, όμως, παραπαίουμε στο παρόν και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Οι φωτογραφίες είναι εκεί για να θυμούνται οι επόμενοι.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008, ώρα 19.30, Casa Bianca,

                           γωνία Β. Όλγας και Θ. Σοφούλη, περιοχή Ντεπό, Θεσσαλονίκη

ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00, 18.00 – 21.00

                              Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά

τηλ. Επικοινωνίας 6977 700401, e mail: pneran@yahoo.gr