Της Φανούλας Αργυρίου

Κύριο άρθρο της εβδομαδιαίας ομογενειακής εφημερίδας Λονδίνου ‘Ελευθερία' Πέμπτη 18.9.2008

Αυτή η εφημερίδα δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να ξεσκεπάζει τον ύπουλο αρχικά και απροκάλυπτο αργότερα ρόλο που έπαιξε η Joan Ryan στην "στρατευμένη" υπηρεσία της υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και ιδιαίτερα για επιβολή φιλοτουρκικής λύσης στο Κυπριακό.

Τόσο ήταν η αναισχυντία της, που έφτασε στο θλιβερό κατάντημα (μόνη αυτή  απ΄όλους τους πολιτικούς στη Βρετανία) να υποστηρίξει ότι είναι μύθος η αρμονική συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ στην Αγγλία, ώστε να εξουδετερώσει το επιχείρημά μας ότι συμβιώνουμε άνετα με τους Τ/κ εδώ στο Λονδίνο, διότι δεν υπάρχει ο κατοχικός στρατός να μας διαχωρίζει.

΄Ηταν "στρατευμένη" και "δεμένη" στον αγώνα για αναβάθμιση τού ψευδοκράτους. Τύγχανε "ηρωικής" υποδοχής στα κατεχόμενα και στην Τουρκία. Αδυναμία της ήταν η φίλη της, η σύζυγος Ταλάτ, με την οποία συντονιζόταν για "ειρηνικές ενέργειες" σε "παγκόσμιο επίπεδο"!!!

΄Οσον αφορά το ποιόν της ως πολιτικού, ήταν ευρύτατα γνωστό, και γράφτηκε σε αγγλικές εφημερίδες, ότι επρόκειτο για τη χειρότερη υφυπουργό Εσωτερικών στην ιστορία τού υπουργείου. ΄Οσοι τη γνώριζαν ή τη συναντούσαν έστω και μία φορά, αντιλαμβάνονταν αμέσως περί τίνος επρόκειτο, ποιας αντιλήψεως και ποιας νοημοσύνης ήταν. Και εκτος αυτών, όσοι δεν γνωρίζουν ότι ήταν και αγνώμων, το έμαθαν τώρα. Τους Ε/κ της Παροικίας που τη βοήθησαν και ουσιαστικά συνέβαλαν τα μέγιστα στο να εκλεγεί βουλευτίνα το 1997, τους "πούλησε". Το ίδιο έκανε και τώρα με τον πρωθυπουργό Μπράουν. Το προσωπικό της συμφέρον υπερίσχυσε.

Ξέρει η Ryan ότι χάνει στις επόμενες εκλογές, για πολλούς λόγους. Οι Ε/κ πατριώτες δεν την ψηφίζουν, διότι την έμαθαν. Αρκετοί Τουρκοκύπριοι, επίσης, Κούρδοι και Τούρκοι είναι κακοφανισμένοι μαζί της, διότι κατάφερε να δημιουργήσει και μεταξύ τους κλίκες. Οι Άγγλοι της περιοχής Enfield North κατάλαβαν το ποιόν της. Έτσι, η Ryan από τις επόμενες εκλογές θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση και μια μαύρη κηλίδα στην πολιτική ζωή της Βρετανίας.

Το περίεργο είναι ότι υπήρξαν, δυστυχώς, κάποια άτομα στην Παροικία που έβλεπαν περίπου με δέος τη Ryan και επηρεάζονταν απ΄αυτήν. Ένας απ΄αυτούς είναι και ο νυν πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης, ο οποίος έδινε την εντύπωση ότι ήταν περίπου "πολιτικό βαφτιστήρι" τής Ryan!

Ελπίζουμε ότι, έστω και τώρα, ο Δρουσιώτης και κάποιοι άλλοι της περιοχής Enfield (Δημοτικοί Σύμβουλοι και παράγοντες) θα αντιληφθούν την πραγματικότητα, εκτός κι αν είναι της ίδιας…συνομοταξίας!

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, είναι και το ακόλουθο σχόλιο του Σάββα Ιακωβίδη στη "Σημερινή":

"΄Ηταν κάποτε η Ράιαν…

Να το πούμε ευθύς εξ αρχής: Δεν λυπούμαστε καθόλου που ο Βρετανός πρωθυπουργός εξεδίωξε κλωτσηδόν την Τζόαν Ράιαν από το κόμμα. Ποια ήταν η Ράιαν; Μια ασήμαντη γυναικούλα, που χάρη στις προσπάθειες και τη χρηματοδότηση δικών μας στην Παροικία του Λονδίνου, πρώτα εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος στο Μπάρνετ και ύστερα, πάλι με ελληνική βοήθεια, βουλευτής στο ΄Ενφιλντ. Στη συνέχεια, διορίστηκε Ειδική Απεσταλμένη του Βρετανού Πρωθυπουργού στο Κυπριακό…

…και ποιο ήταν το "ευχαριστώ"; Συναγελάστηκε πάρα πολύ στενά με τους Τούρκους και πρωτοστατούσε στην προώθηση του ψευδοκράτους! Και στο τέλος, πήγε να κάνει και την…επαναστάτρια στο κόμμα της. Τι να πούμε για μερικούς αφελέστατους πάροικους, ιδιαίτερα ΑΚΕΛικούς, που έπιναν νερό στο όνομά της, ενώ εκείνη μας κάρφωνε πισώπλατα;

Θα πουν  mea culpa;…"

 

"E"