Πριν από τέσσερα χρόνια διαδραματίστηκε πραγματικό θρίλερ στο Οχάιο κατά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου. Μετά από μία περίεργη εκλογική διαδικασία, ανακαλύφθηκε ότι 350.000 ψήφοι δεν μετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα. Ψήφοι ικανοί να δώσουν τη νίκη στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, κρατικοί εκπρόσωποι είχαν μία πρωτότυπη ιδέα για ν' αποφύγουν αντίστοιχες δυσάρεστες καταστάσεις. Αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλους τους δικηγόρους που λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία και να τους ζητήσουν να λύσουν τις διαφορές τους εκ των προτέρων.

«Οι δικαστικές αγωγές είναι αναπόφευκτες. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι λάθος θα σπεύσουν να κάνουν κάτι για αυτό», δήλωσε ο Νταφ Σάπιν, διευθυντής της μη κυβερνητικής ομάδας για θέματα υπεράσπισης, electionline.org.

Αυτό σημαίνει την προσφυγή στο δικαστήριο την τελευταία στιγμή. Για αυτόν τον αγώνα προς το Λευκό Οίκο, υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 εθελοντές δικηγόροι έτοιμοι να τοποθετηθούν σε πολιτείες κλειδιά, οπλισμένοι με ασφαλιστικά μέτρα που καλύπτουν όλων των ειδών τα προβλήματα. Αυτοί μόνο ανήκουν στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα γνωστοποιήσουν πόσοι διατίθενται στις υπηρεσίες τους.

Σε μία από αυτές τις «μάχιμες» πολιτείες, η γ.γ. στο Οχάιο, Τζένιφερ Μπρούνερ, και η γενική εισαγγελέας, Νάνσυ Ρότζερς, συγκάλεσαν 75 νομομαθείς στο προεδρικό μέγαρο τον περασμένο μήνα και προσπάθησαν να τους πείσουν ότι θα ήταν επιζήμιο για τους ψηφοφόρους να επικρατήσει η ίδια αναστάτωση της τελευταίας στιγμής στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που δημιούργησε στην κυβέρνηση ένα νομικό κενό μέχρι και το τέλος του 2004.

Τα ευπαθή σημεία έχουν βγει στην επιφάνεια, όμως κανένα δεν έχει ρυθμιστεί, όπως η ολοένα πιο δημοφιλής πρόωρη κατάθεση ψήφου και η πενταήμερη περίοδος στο Οχάιο, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να καταχωρηθούν και να εκλεγούν την ίδια ημέρα. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι αυτό το σύστημα είναι ευάλωτο στην απάτη.

Έχουν προετοιμάσει μηνυτήριες αναφορές

Μετά τη διαμάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα πριν από οκτώ χρόνια, και τα δύο κόμματα πρόσθεσαν πλήθος δικηγόρων στο πολιτικό τους οπλοστάσιο. Μάλιστα έχουν προετοιμαστεί με αγωγές για οποιοδήποτε θέμα και αν προκύψει, από την ταυτοποίηση με φωτογραφία μέχρι τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την εκλογική ημέρα.

Πάνω από 30 μηνυτήριες αναφορές βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών στο Οχάιο, τη Τζόρτζια, το Τέξας και τη Φλόριντα, σύμφωνα με το κολλέγιο Νομικής Μόριτς, στο Οχάιο. Πολλές περισσότερες έχουν παγώσει ή απορριφθεί. Τέτοιες μηνυτήριες αναφορές δεν αποτελούν ένα νέο όπλο, αλλά υπάρχουν από το 2000. Σύμφωνα με έρευνα του Ρίτσαρντ Χάσεν, καθηγητή Νομικής Σχολής στο Λος Άντζελες, κατά μέσο όρο 96 μηνύσεις είχαν προετοιμαστεί πριν από το 2000. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί με κατά μέσο όρο 230 υποθέσεις ετησίως, ενώ το 2004 ο αριθμός αυτών εκτοξεύθηκε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποσχέθηκε τη Δευτέρα να στείλει εκλογικά μόνιτορς σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσει την ψηφοφορία του Νοεμβρίου. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι μία απρόσμενα ισχυρή μειονότητα που θα σπεύσει να ψηφίσει εξαιτίας της υποψηφιότητας Ομπάμα, θα παρεμποδιστεί από την προσέλευση στις κάλπες.

Ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα ούτε ο Τζον Μακέιν απάντησαν σε ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά μηνύματα που αφορούν λεπτομέρειες για τους δικηγόρους τους. Ένας εκπρόσωπος του κ. Μακέιν απάντησε σε ψηφοφόρο, λέγοντας ότι θα υπάρχουν δικηγόροι του κόμματός του σε κάθε πολιτεία για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της ψήφου. Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα ζητούσε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εθελοντές δικηγόρους και μαθητές «για μία σωστή και διαφορετική εκλογική διαδικασία». Στην καμπάνια του κ. Μακέιν αναφέρεται ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν δημοκρατικά συμβούλια και στις 50 πολιτείες.

kathimerini.gr