Η Ελλάδα φαίνεται να υιοθετεί τη φόρμουλα των Αμερικανών για απευθείας διαπραγματεύσεις των ΥΠΕΞ σε σχέδιο-παγίδα για τη χώρα

Του Νίκου Μελέτη- ΕΘΝΟΣ

Εντατικές απευθείας ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο που είχαν προαναγγείλει οι Αμερικανοί από μήνες, δρομολογούνται μετά την προχθεσινή συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο Παρίσι, με την υπουργό Εξωτερικών να αναλαμβάνει προσωπικώς την παράλληλη διαπραγμάτευση, με την ελπίδα ότι η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει τη χείρα βοηθείας που αρνήθηκε τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια…

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση… εξευμενισμού της κ. Ράις, την Παρασκευή σε συνάντηση που είχε ο Ελληνας διπλωματικός εκπρόσωπος στην Πρίστινα Δ. Μοσχόπουλος με τον «πρωθυπουργό» Χ. Θάτσι τον ενημέρωσε (όπως μετέδωσαν κοσοβαρικά ΜΜΕ) ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τα διαβατήρια του Κοσόβου και θα δεχθεί το άνοιγμα διπλωματικής αντιπροσωπείας του Κοσόβου στην Αθήνα, πρωτοβουλίες που συνιστούν όμως βήμα για τη ντε φάκτο αναγνώριση της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας.

Τα ραντεβού της Ντόρας

Οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και Μιλόσοσκι συμφώνησαν να υπάρξει και νέα συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, παρουσία αυτή τη φορά και του επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας προέδρου Μ. Τσερβενκόφσκι, σε μια εξέλιξη που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά με δεδομένο ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τον εαυτό του και είναι προφανές ότι δεν αποτελεί αξιόπιστο και έγκυρο συνομιλητή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι στο Παρίσι «δεν συζητήθηκε η ουσία ούτε οι προτάσεις Νίμιτς» και οι δυο πλευρές μέσα σε καλό κλίμα… επέμειναν στις θέσεις τους.

Το ερώτημα είναι βεβαίως αφού δεν συζητείται η «ουσία» για ποιον λόγο η κ. Μπακογιάννη συναινεί σε μια διαδικασία εξωραϊσμού της εικόνας της σκοπιανής ηγεσίας την οποία μόλις μέχρι προ ολίγων ημερών η ελληνική πλευρά με επιστολές και παρεμβάσεις σε διεθνείς Οργανισμούς και ξένες πρωτεύουσες καταδείκνυε ως «εθνικιστική» και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Μιλόσοσκι μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι θέσεις της χώρας του παραμένουν σταθερές και ότι δεν υποχωρεί σε θέματα εθνικότητας, γλώσσας και αυτοπροσδιορισμού δημιουργείται προβληματισμός για τη σκοπιμότητα ανάληψης μέσα σε λίγες μόνον ημέρες νέας, υψηλού επιπέδου, απευθείας συνάντησης.

Ακόμη πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τη συγκεκριμένη στιγμή που υπάρχει πίεση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να καταστεί δυνατή η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αντί να στραφεί προς τον κ. Νίμιτς ώστε να ανατραπεί το ιδιαίτερα αρνητικό και δυσμενές για τα ελληνικά συμφέροντα πλαίσιο ιδεών του, επιχειρεί υπέρβαση με απευθείας διαπραγματεύσεις με τη σκοπιανή ηγεσία, η οποία έχει αναγάγει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας.

Νέος γύρος
Ο κύκλος των απευθείας διαπραγματεύσεων άρχισε παρά το ότι επισήμως η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει ακόμη το αρνητικό πακέτο Νίμιτς και ενώ ο διεθνής μεσολαβητής αναμένεται να καλέσει σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων πιθανότατα στη Γενεύη τους κ. Βασιλάκη και Δημητρόφ στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Νίμιτς παρουσιάζοντας υπό μορφή πακέτου τη δέσμη ιδεών έχει σαλαμοποιήσει τη διαφορά, ώστε ακόμη κι αν η άλλη πλευρά δεχθεί μια νέα ονομασία, θα αποσπάσει ως αντάλλαγμα την περιορισμένη διεθνή χρήση της και την αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας».

Μια εξέλιξη που θα συνιστά διπλωματικό Βατερλό για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η λύση που πρέπει να θέλουμε στο Σκοπιανό
Καθώς έχουμε εισέλθει σε κρίσιμη και αποφασιστική καμπή, οφείλουμε να καταγράψουμε τις παραμέτρους της λύσης που πρέπει να θέλουμε και οφείλουμε να επιδιώξουμε.

Το γεγονός ότι το όνομα αποτελεί μόνο μια πτυχή της αναθεωρητικής και αλυτρωτικής πολιτικής που προωθούν τα Σκόπια με όχημα τον μακεδονισμό και ότι το αίτημα εθνικής ολοκλήρωσης του «μακεδονικού έθνους» ταυτισμένου με ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και μόνιμη εστία τριβής στα Βαλκάνια, δεν επιτρέπει ούτε μπαλώματα, ούτε εκπτώσεις στην ελληνική θέση.

1. Η νέα ονομασία θα πρέπει να είναι σύνθετη με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό. Το «Ανω» (Upper) εμφανίζεται να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ελληνικές θέσεις για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διεθνή εμπειρία και την αρνητική φόρτιση του «Βόρεια» (λόγω της Βόρειας Κορέας και Βόρειου Βιετνάμ).

2. Το «έναντι όλων» πρέπει να έχει περιεχόμενο: το νέο όνομα θα αφορά καταρχήν όλες τις διεθνείς χρήσεις και επομένως απαιτείται συνταγματική κατοχύρωση.

Ετσι θα αποκτήσει εγκυρότητα η νέα ονομασία και κυρίως θα λυθούν σοβαρά πρακτικά προβλήματα. (Αυτοβούλως θα γίνει η αποδοχή του νέου ονόματος από χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει ως «Μακεδονία», στα διαβατήρια θα αναφέρεται μόνον η νέα ονομασία προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, η χώρα και όλοι οι φορείς θα εκπροσωπούνται διεθνώς με το νέο όνομα – ώστε να απαλλαγεί η Ελλάδα από τη σπατάλη πολύτμων δυνάμεων για την αλλαγή… ταμπέλας καθημερινά σε δεκάδες διεθνείς εκδηλώσεις…).

3. Στο εσωτερικό φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο θα αποκαλείται το κράτος από τους πολίτες του. Αλλά η συνέχιση χρήσης του συνταγματικού ονόματος δεν θα πρέπει να παράγει νομικά αποτελέσματα τα οποία θα επηρεάζουν τη χρήση του νέου ονόματος διεθνώς.

Κυρίως δεν μπορεί να γίνουν σε καμιά περίπτωση αποδεκτές προβλέψεις, όπως αυτές των τελευταίων σχεδίων Νίμιτς, όπου ζητούσαν από την Ελλάδα να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα χρήσης στο εσωτερικό της χώρας του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή τη δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του όρου «μακεδονικός» και από τις δύο πλευρές.

Θα ήταν σαν η Ελλάδα να αναγνώριζε αυθύπαρκτη μακεδονική οντότητα. Και η Ελλάδα θα χρησιμοποιούσε τον όρο «μακεδονικός» για τη νομαρχία και τα Σκόπια για την… εθνότητα.

4. Εφόσον ο ίδιος ο κ. Νίμιτς και μάλιστα ικανοποιώντας αίτημα της σκοπιανής πλευράς έχει εισάγει στη διαπραγμάτευση το αλληλένδετο με το όνομα θέμα εθνότητας και γλώσσας, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί τη διεύρυνση της ατζέντας και να επιδιώξει η συμφωνία να περιλάβει και την εξεύρεση ονομασίας για την εθνότητα και τη γλώσσα που δεν θα ακυρώνει το νέο όνομα του κράτους, δεν θα μονοπωλεί τον όρο «μακεδονικός» και φυσικά δεν θα προσβάλλει τη σημαντική πληθυσμιακή συνιστώσα της πΓΔΜ, όπου εθνότητα και γλώσσα έχει την Αλβανική.

Μέχρι τη στιγμή αυτή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα (άφηνε να εννοηθεί με δηλώσεις της ίδιας της κ. Μπακογιάννη ότι δέχεται τη συζήτηση του «εύρους χρήσης» της ονομασίας, θεωρεί χαμένη την υπόθεση της ταυτότητας) και κυρίως δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί το βέτο του Βουκουρεστίου, εισπράττοντας έτσι η χώρα μια αρνητικότατη πρόταση από τον κ. Νίμιτς…

Γιατί στόχος του βέτο δεν ήταν να ακολουθήσει ένα δεύτερο στην Ε.Ε., αλλά η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου για λύση της εκκρεμότητας. Η ευκαιρία για πλήρη κατά το δυνατόν και μόνιμη λύση βρίσκεται τώρα στα χέρια της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Καραμανλή.

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Διπλωματικό θρίλερ στη Νέα Υόρκη
Ελεύθερος Τύπος
Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έφυγε από το Παρίσι (όπου συναντήθηκε με το Σκοπιανό ομόλογό της κ. Α. Μιλόσοσκι) για τη Νέα Υόρκη (όπου θα

(Ξένη δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων
O ελληνικός λαός κάθε άλλο παρά εχθρικός απέναντι στο λαό της γειτονικής μας χώρας είναι. Υπό την έννοια αυτή οι κοινωνικές συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς
Οι ΗΠΑ «προειδοποιούν» για το Σκοπιανό
Η Καθημερινή
Το τελευταίο της χαρτί για επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παίζει η Ουάσιγκτον.
Συνάντηση Μπακογιάννη- σκοπιανού ΥΠΕΞ για το σκοπιανό
Alpha tv – 20 Σεπτ. 2008
Μπορεί το κλίμα να ήταν καλό, όπως δήλωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σκοπιανό ομόλογό της Αντονιο Μιλόσοσκι μετά την ωραία συνάντηση τους στο Παρίσι οι
Κρίσιμη εβδομάδα για Σκοπιανό και κυπριακό
Το Βήμα Online –
Από τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί
Μπακογιάννη με Κουσνέρ – Μιλόσοσκι
Ελευθεροτυπία – 20 Σεπτ. 2008
Συνάντηση εργασίας είχαν χθες στο Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της, Μπερνάρ Κουσνέρ, πριν από τη γενική συνέλευση
Δυσφορία για Νίμιτς
Τα Νέα Οnline – 18 Σεπτ. 2008
Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλοσόσκι, σήμερα το απόγευμα στο
Η Μπακογιάννη αιφνιδίως με Μιλόσοσκι
Nαυτεμπορικη – 18 Σεπτ. 2008
Αιφνίδια συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Α. Μιλόσοσκι ,θα έχει, σήμερα το απόγευμα, στο Παρίσι, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Αρχικά,
Αιφνιδιαστική συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη-Α. Μιλοσόσκι
Capital.gr – 19 Σεπτ. 2008
Σε φάση έντονης κινητικότητας εισέρχονται όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής διπλωματίας, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη να πραγματοποιεί το
Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι την Παρασκευή για το ζήτημα της
Ο Φιλελεύθερος – 19 Σεπτ. 2008
Αθήνα: Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση
Ερωτηματικά για το ραντεβού στο Παρίσι
Έθνος – 20 Σεπτ. 2008
Αργά χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει στο Παρίσι η κατ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Συνάντηση η οποία, με τον τρόπο
Αναβάθμιση των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ Της Δωρας Αντωνιου
Η Καθημερινή – 18 Σεπτ. 2008
Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναβαθμίζεται ατύπως και αιφνιδιαστικά η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις,
Ασφυκτικές πιέσεις Ουάσιγκτον για λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ
Η Καθημερινή – 20 Σεπτ. 2008
Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη, όπου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναμένονται εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την
«Ραντεβού» στη Νέα Υόρκη έδωσαν Μπακογιάννη και Μιλόσοσκι
Η Καθημερινή – 19 Σεπτ. 2008
Συνάντηση με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο Παρίσι, στο περιθώριο της επίσκεψής της
Συνάντηση Μπακογιάννη – Μιλόσοσκι
Η Καθημερινή – 19 Σεπτ. 2008
Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι σήμερα το απόγευμα στις 18:00 τοπική ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο
Τις θέσεις τους επανέλαβαν Ντ. Μπακογιάννη – Αν. Μιλόσοσκι
Nαυτεμπορικη – 19 Σεπτ. 2008
Χωρίς να συντελεστεί κάποια πρόοδος, με την ΠΓΔΜ να δηλώνει πως η θέση της είναι «γνωστή και ξεκάθαρη» και την υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει πως η
Ταύτιση απόψεων για την ΠΓΔΜ διαπίστωσαν Μπακογιάννη-Κουσνέρ
Τα Νέα Οnline – 19 Σεπτ. 2008
Με τον Γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το
Σκοπιανό: Καλό κλίμα μολονότι συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Nαυτεμπορικη – 19 Σεπτ. 2008
Η «αύξηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τη διμερή επικοινωνία, γεγονός που θα συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται
Ραντεβού στα τυφλά
Ελευθεροτυπία – 19 Σεπτ. 2008
Ξαφνική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναγγέλθηκε δύο φορές χθες, η πρώτη για τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Τετ α τετ Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι
Capital.gr – 18 Σεπτ. 2008
Επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι θα έχει την Παρασκευή, στο Παρίσι, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η
Συνάντηση Μπακογιάννη – Μιλόσοσκι
SKAI.gr – 18 Σεπτ. 2008
Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής, στο Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η
Νέος κύκλος πιέσεων με την απειλή ότι η ΠΓΔΜ θα προκαλέσει
Ελεύθερος Τύπος – 19 Σεπτ. 2008
Απευθείας διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα της ονομασίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους για την ονομασία παραμένουν
Τα Νέα Οnline – 19 Σεπτ. 2008
Καμία αλλαγή στη θέση τους στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διαπίστωσαν στη συνάντησή τους στο Παρίσι η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΛΩΣΗ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 19 Σεπτ. 2008
Το απόγευμα γίνεται έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Δεν είμαστε εχθροί με τον λαό των Σκοπίων και, συνεπώς, μια κοινωνική
Φιλοσκοπιανές «παγίδες
Ελεύθερος Τύπος – 19 Σεπτ. 2008
Η αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο Σκοπιανό, με τους όρους της απερχόμενης διοίκησης Μπους, ξεκίνησε χθες το απόγευμα