Διεθνής Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου) – Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γ.Γ ΟΗΕ
 
Φέτος, η
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης έχει ένα ξεχωριστό νόημα μια και τιμούμε και την εξηκοστή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε ότι η προστασία των  ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Ωστόσο, τα δικαιώματα πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να παραβιάζονται, ιδίως κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από ένοπλες συγκρούσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα που αναφέρονται στη Διακήρυξη εξακολουθούν να αποτελούν μια ζωντανή πραγματικότητα, ότι είναι γνωστά, κατανοητά και ότι τα απολαμβάνουν όλοι και παντού. Συνήθως αυτοί που έχουν ανάγκη την προστασία των δικαίωμάτων τους, είναι αυτοί που χρειάζεται να μάθουν ότι η Διακήρυξη υπάρχει γι' αυτούς τους ίδιους.

 

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά στην ανάπτυξη. Φέτος, περνάμε στο δεύτερο μισό του αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας – του κοινού οράματος στο οποίο συμφωνήσαν οι ηγέτες των χωρών με σκοπό  τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου τον 21ο αιώνα. Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι επίσης προϋπόθεση για την ειρήνη. Ωστόσο, πολλές χώρες της Αφρικής δεν βρίσκονται στη  σωστή πορεία   για την υλοποίηση ούτε ενός από τους  στόχους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το 2015. Για το λόγο αυτό, ακριβώς μετά τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και ο επιχειρηματικός κόσμος θα συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ευρύ συνασπισμό σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα.

Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί γι'αυτή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης. Για την κινητοποίηση των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, ο ΟΗΕ  ξεκινά μια εκστρατεία μέσω αποστολής μηνυμάτων. Το μήνυμα αναφέρει: «Στις 21 Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, καλώ τους ηγέτες και τους λαούς του κόσμου να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και την πείνα  και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.»

Ας στείλουμε μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης, ένα μήνυμα που θα διαβαστεί, θα ακουστεί  και θα γίνει αισθητό από όλον τον κόσμο.