«Οι περισσότεροι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν μόνο  σε ένα σχολείο, ενώ τα άλλα κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν»

         

  Ύστερα από μια νηνεμία των τελευταίων χρόνων και την δίκαιη κατανομή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά σχολεία, η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με προβλήματα για τα περισσότερα ελληνικά σχολεία της περιοχής μας, ενώ μερικά από αυτά υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργήσουν, και τούτο λόγω έλλειψης συντονισμού και διάθεσης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με ισονομία και δικαιοκρισία.

  Όπως μας πληροφορούν ότι πολλοί γονείς έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν για την αδικία που εξυφαίνεται σε βάρος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ελληνόπουλων που φοιτούν στα απογευματινά σχολεία.

  Σε επικοινωνία που είχαμε με το ημερήσιο σχολείο του Πλάτωνα, ενός ιστορικού σχολείου, το οποίο διατηρείται και λειτουργεί χάρη στην αγάπη και τη στήριξη των γονέων και πολλών φίλων, μας πληροφόρησαν ότι έγκαιρα από τον Μάϊο είχαν ζητήσει την τοποθέτηση 4 εκπαιδευτικών, μιας νηπιαγωγού, ενός φιλολόγου, ενός δασκάλου και ενός μουσικού και αντί αυτών τοποθετήθηκε μόνο ένας δάσκαλος.

  Το ίδιο συνέβη και με τα Εκπαιδευτήρια Αθηνά. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει τοποθετηθεί κανένας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα ελληνικά σχολεία στα οποία φοιτούν πάνω από 2-3 χιλιάδες ελληνόπουλα.

  Αντίθετα σε άλλο σχολείο της περιοχής μας, από τους 10 αποσπασμένους που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας οι οκτώ τοποθετήθηκαν σε αυτό και μάλιστα οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από αρκετούς μήνες ενωρίτερα. Έτσι, τα άλλα σχολεία, ενώ ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά δεν έχουν εκπαιδευτικούς για να ανοίξουν.

  Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ευνοϊκή μεταχείρηση σε ένα και μόνο σχολείο στο οποίο φοιτούν περίπου 55 μαθητές. Γι' αυτή την χαριστική παραχώρηση υπάρχει προβληματισμός και πολλές σκέψεις και απόψεις συζητιούνται στην παροικία μας, που ίσως διαψευστούν αν γίνει η σωστή κίνηση εκ μέρους του συντονιστή εκπαίδευσης.

  Γεννάται το ερώτημα αν αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να κλείσουν τα απογευματινά σχολεία τα οποία αποτελούν το 98% των ελληνικών σχολείων ή ο συντονιστής δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μας, αλλά και της καλλιέργειας της εθνικής τους συνείδησης.

  Τετρακόσια χρόνια δουλείας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό δεν στάθηκαν ικανά ώστε να ξεχαστεί η γλώσσα μας, η πίστη μας και οι πολιτιστικές μας αξίες και σήμερα ζούμε έναν εφιάλτη χειρότερο από τον Τούρκο δυνάστη.

  Αν κάποιοι παίζουν με το μεγαλύτερο εθνικό μας μέλημα που είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση, πρέπει να δώσουν λόγο. Είτε αυτοί είναι ψηλά είτε χαμηλά. Είτε είναι στο Υπουργείο Παιδείας, είτε είναι συντονιστές!

  Περιμένουμε κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και μένουμε με αυτά για να δώσουμε την ευκαιρία και στον νέο συντονιστή να μας δώσει λύση στο θέμα αυτό.                

Θα επανέλθουμε!

Δημήτρης Γεωργακόπουλος (Ελληνική Φωνή Σικάγου, Σεπτ.2008)