Η αμερικανική πολιτική πραγματικότητα σήμερα.

Του Κώστα Συμεωνίδη – DW
 
Τι καταγράφουν δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα, για την «προίκα» που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους..

Την τελευταία ομιλία του Τζορτζ Μπους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ, σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Η ομιλία του φανέρωσε εκ νέου τα πολλά πρόσωπα που έδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είδαμε τον πρόεδρο που πολέμησε την διεθνή τρομοκρατία εν ονόματι της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως ο ίδιος ήθελε να πιστεύει. Μετά είδαμε τον πρόεδρο των τελευταίων 3-4 ετών που δεν στηριζόταν πλέον στην παντοδυναμία των ΗΠΑ, αλλά που προσπαθούσε να βρει συμμάχους στους διεθνείς οργανισμούς προτιμώντας τις πολυμερείς ενέργειες. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του άλλωστε βίωσαν τις συνέπειες των μονομερών ενεργειών στο Ιράκ. Το ερώτημα τώρα είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο διάδοχός του; Και εάν θα τηρήσει την «δημοκρατική» ατζέντα του Μπους. Αυτό είναι που περιμένει να μάθει όλος ο κόσμος».

Έχουν όμως οι δύο υποψήφιοι τις ικανότητες που απαιτούνται για να ηγηθούν των ΗΠΑ, διερωτάται η ιταλική Corriere della Sera;

«Ο προεκλογικός αγώνας περιορίζεται αυτή τη φορά στη σύγκριση δύο προσωπικοτήτων. Από τη μία ένας χαρισματικός Ομπάμα ο οποίος όντας αισιόδοξος υπόσχεται την αλλαγή, αλλά δεν απαντά άμεσα στα κρίσιμα ερωτήματα. Από την άλλη ένας βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, ένας συντηρητικός πολιτικός της παλιάς σχολής που επίσης όμως αρνείται κατηγορηματικά να δεσμευτεί και να λάβει αποφάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν είναι εύλογο το ερώτημα: έχουν αυτοί οι δύο υποψήφιοι τις γνώσεις και τις ικανότητες που απαιτούνται τη σημερινή εποχή για να ηγηθούν της χώρας αυτής; Γεγονός είναι ότι και στα δύο στρατόπεδα πολλοί αμφιβάλουν».