Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε την Τρίτη το πρωί (23.9.08) στα Ηνωμένα Έθνη διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Kevin Rudd, τον Αντιπρόεδρο της Κούβας  Miguel d'Escoto Brockmann, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών είπε  ήταν μια πολύ φυσιολογική συνάντηση λόγω της παλαιάς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και της προσωπικής του σχέσης με τον κ. Λαβρόφ. Συζήτησαν, είπε, τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν την Ρωσία καθώς επίσης και την επίσκεψη του τον προσεχή Νοέμβριο στην Μόσχα.

 

xristofias3.jpgΟ Πρόεδρος Χριστόφιας ακολούθως είπε «Έχει επαναβεβαιωθεί η σχέση φιλίας και συνεργασίας και η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ότι αφορά στο κυπριακό που δεν αλλάζει κατά ένα ‘ν', είναι σταθερή, είναι συνεπής στήριξη της λύσης του κυπριακού με ειρηνικά μέσα στην βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Έχω την διαβεβαίωση για ακόμα μια φορά-το αυτονόητο δηλαδή το οποίο έκανε ξεκάθαρο η Ρωσική Ομοσπονδία από την αρχή- ότι η περίπτωση της νοτίου Οσσετίας και της Αμπχαζίας δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την Κύπρο και το κυπριακό. Είναι σταθερή η υποστήριξη της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τις διμερείς σχέσεις οι οποίες επίσης είναι πάρα πολύ καλές και ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης τους. Συμφώνησαν, είπε, ότι θα προετοιμαστούν συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφτούν σε διάφορα επίπεδα και στο ανώτατο επίπεδο κατά την επίσκεψη του στην Μόσχα.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στην Γενική Συνέλευση  του Τούρκου Προέδρου Αμπτουλάχ Γκιούλ περί νέου συνεταιρισμού, για δύο συνιστώντα κράτη και για άρση της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα απαντηθεί στην Γενική Συνέλευση από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο. Πρόσθεσε δε ότι είναι καθαρή  η θέση . Δεν υπάρχει νέος συνεταιρισμός και δεν υπάρχει και νέο κράτος αλλά υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος. Πρέπει να τονίσουμε, είπε ο Πρόεδρος, για ακόμα μια φορά ότι οι συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από κράτη. Δεν υπάρχουν δύο κράτη. Υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρχουν και οι δύο κοινότητες, και οι δύο κοινότητες θα πρέπει να έλθουν σε συμφωνία. Γι αυτό μιλάμε για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ερωτηθείς για την συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της Κούβας ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ήταν και αυτή μια φυσιολογική συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων δύο παραδοσιακά φίλων χωρών οι οποίες ανταλλάσσουν απόψεις και συνεργάζονται παραδοσιακά μέσα από το κίνημα των αδεσμεύτων και τώρα σε διμερές επίπεδο νοουμένου ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Είναι, είπε,  σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για ένα νέο Εργατικό ηγέτη και ότι ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μέσα σε ένα φιλικό κλίμα.

Αναφορικά με την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε  ότι επαναβεβαιώθηκαν οι παλαιές καλές σχέσεις από τον καιρό της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ Κύπρου-Μαυροβουνίου και έγινε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Τόνισε ότι η θέση του Μαυροβουνίου στο κυπριακό είναι θέση αρχής. Ανασκοπήθηκε επίσης η ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου στην ΕΕ την οποία η Κύπρος υποστηρίζει όπως υποστηρίζει επίσης τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια συνόδευαν στις συναντήσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος  Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ. Στην συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού και ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου.

ΕΠΑΦΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΕ Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συνέχισε σήμερα (23.9.08) τις επαφές του στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με διμερή συνάντηση την οποία είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής Dr. Nkosazana Dlamini Zuma. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την κα Zuma για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις. Συζήτησαν επίσης την προσεχή επίσκεψη της στην Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών το μεσημέρι παρακάθισε σε Υπουργικό γεύμα της ΕΕ με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov κατά την οποία ανασκοπήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία. Εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών την Δευτέρα το απόγευμα συναντήθηκε με τον Διοικητή του UNDP (United Nations Development Program) Kemal Dervis με τον οποίο συζήτησαν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας του UNDP με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφιας και η σύζυγος του κα Έλση Χριστόφια παρέστησαν την Τρίτη το πρωί σε δεξίωση που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Ban Kimoon και η σύζυγος του Ban Soontaek προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρευρίσκονται στην Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στην 63η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε ακολούθως στην έναρξη της 63ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία μίλησαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με την παράδοση ακολούθησαν οι ομιλίες της Βραζιλίας και του Αμερικανού Προέδρου ως ηγέτη της φιλοξενούσας χώρας.  Ο Πρόεδρος Χριστόφιας το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο του Γενικού Γραμματέα Ban Kimoon προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.