Flash.gr    {ΦΩΤΟ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ}

Με επίκεντρο της εξελίξεις στο Σκοπιανό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις, στη Νέα Υόρκη.

«Είχα μία φιλική και ουσιαστική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ράις. Μία συζήτηση η οποία κάλυψε όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με την κ. Ράις, η οποία διήρκησε 40 λεπτά.

 

Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΥΠ. ΕΞ. κ. ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 25 ΜΕ 30.09.2008  

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ 63η Γ.Σ. ΤΟΥ ΟΗΕ

 

 

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι συζήτησαν «την πορεία των διαπραγματεύσεων για το σκοπιανό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, επίσης θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή και την κρίση της Γεωργίας», προσθέτοντας: «Είχα την ευκαιρία να εκθέσω αναλυτικά στην Αμερικανίδα υπουργό το θέμα του Κυπριακού, για το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις -όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήρε συγκεκριμένη πρωτοβουλία-, και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων και στη στήριξη του Ελληνοκύπριου ηγέτη».

Σε ερώτηση, πώς βλέπουν οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα η κ. Ράις τις συνομιλίες του Κυπριακού και την προτροπή του προέδρου Χριστόφια να ασκηθεί επιρροή προς την ʼγκυρα για να υπάρξει νέο κλίμα στις συνομιλίες, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Η αίσθησή μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πολύ ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν. Αλλά, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλάω για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμένα η δουλειά μου είναι να εκθέσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις και αυτό έγινε με κάθε λεπτομέρεια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι καινούριο από πλευράς Αμερικανών για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «υπάρχει ενθάρρυνση, η γνωστή ενθάρρυνση προς όλες τις μεριές να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, την οποία δήλωσε (η κ. Ράις) καθαρά ότι την υποστηρίζει».

Την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, υποδεχόμενη την ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη, στο χώρο συναντήσεων της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Ράις τόνισε: Θέλουμε να δούμε το ζήτημα να επιλύεται το συντομότερο δυνατό. Θα το συζητήσουμε.Το πιο σημαντικό είναι να επιλυθεί. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, που να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη.

Στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα και πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητηθούν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στον Καύκασο, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ΟΑΣΕ τον Ιανουάριο.

Λίγο αργότερα η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί και με τον ομόλογό της της Γεωργίας.

Στη συνάντηση Μπακογιάννη – Ράις είναι παρόντες, από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντάνιελ Φριντ, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το ζήτημα της ΠΓΔΜ και άλλοι συνεργάτες της κ. Ράις, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι πρέσβεις Μαλλιάς, Χαλαστάνης και Βασιλόπουλος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

Με το δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, συναντάται απόψε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, συνεχίζοντας τις επαφές της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Αργά το βράδυ, θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμή της η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ʼγη Μπαλτά, όπου θα αναμένεται να παραβρεθούν στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και αρκετοί ομογενείς.

Την Τετάρτη, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνομιλίες τόσο με τον Μάθιου Νίμιτς, όσο και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τ.Ντέιβις. Στη συνέχεια συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, ενώ είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους της Τυνησίας, του Βιετνάμ και της Αργεντινής.

Στο πρόγραμμά της κ. Μπακογιάννη προστέθηκε και συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπερνς, τον οποίο θα συναντήσει την Παρασκευή το απόγευμα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τσερβένκοφσκι «καλή», σημειώνοντας ότι άκουσε με προσοχή τις γενικές τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις εισηγήσεις που ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως οι θέσεις που του μεταφέρουν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πολύ κοντά, τονίζοντας πως «εάν υπάρχουν διαφορές δεν τις έχω ακούσει». Ανέφερε, επίσης, ότι στις χωριστές επαφές που είχε στη διάρκεια της ημέρας με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Τσερβένκοφσκι δεν κατέθεσε νέα πρόταση, και πρόσθεσε χαριτολογώντας πως όταν έρθει η ώρα να το πράξει «θα σας το πω».

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει οριστεί συνάντησή του με τον κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν ζητηθεί και είναι εφικτό να γίνει. Ο κ. Τσερβένκοφσκι επρόκειτο να συναντηθεί την Πέμπτη με τον αρμόδιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, αλλά τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

 

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Νίμιτς
Ελεύθερος Τύπος –
«Υπάρχει ενθάρρυνση προς όλες τις μεριές να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, την οποία δήλωσε η κ. Ράις καθαρά ότι υποστηρίζει».

Ντ. Μπακογιάννη: Φιλική και ουσιαστική συζήτηση με την Κ. Ράις
Nαυτεμπορικη –
Το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, αλλά και η κρίση στον Καύκασο συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η
Λύση το συντομότερο δυνατό για το θέμα της ΠΓΔΜ ζητά η Ράις
Τα Νέα Οnline –
Την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις υποδεχόμενη την
Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με την
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –
«Είχα μία φιλική και ουσιαστική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ράις. Μία συζήτηση η οποία κάλυψε όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού
Τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, κυπριακό, Σκοπιανό συζήτησαν
iKypros –
Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, το Σκοπιανό, την κατάσταση στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και διμερή θέματα, συζήτησαν σήμερα οι Υπουργοί
Φλέγεται για λύση η Κόντι
Πρώτο ΘΕΜΑ –
Την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για επίλυση του Σκοπιανού «το συντομότερο δυνατό» εξέφρασε η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ κυρία Κοντολίζα
Επιθυμία για άμεση λύση του Σκοπιανού εξέφρασε η Κ. Ράις
Nαυτεμπορικη –
Την ελπίδα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός