Κύριε Πρόεδρε,
Το να παρεκκλίνει κανείς από το σωστό δρόμο είναι κοινό στην ανθρωπότητα, είπε ο Σοφοκλής. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σε αυτή τη Συνέλευση προκειμένου να περιορίσουμε τον αντίκτυπο των πιο σοβαρών σφαλμάτων μας και να φανούμε αντάξιοι της αποστολής, των προτεραιοτήτων και των σκοπών των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση της χώρας μου ασπάζεται τους στόχους αυτούς και τις απόψεις του γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ομιλία που εκφώνησε υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά γιατί οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλές: ένοπλες συγκρούσεις, λιμοί, φτώχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος, τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, εμπορία ανθρώπων, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση εξουσίας. Πρόκειται για προκλήσεις που απειλούν την οικοδόμηση μιας προοδευτικής, ειρηνικής και ευημερούσας κοινότητας κρατών, ένας στόχος που θέλουμε να επιτύχουμε μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Γι’αυτό το λόγο είναι δύσκολο να ατενίσει κανείς το μέλλον με αισιοδοξία.

Σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς, οι χώρες έχουν μόνο δύο επιλογές: μπορούν είτε να σκεφτούν με εσωστρέφεια με γνώμονα αποκλειστικά και μόνον τα στενά δικά τους συμφέροντά και να προωθήσουν εθνικιστικούς στόχους προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από τους παγκόσμιους κινδύνους, είτε, με ανοικτό μυαλό, να υιοθετήσουν μια εξωστρεφή στάση και ξεπερνώντας τους περιορισμούς να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ώστε οι τελευταίοι να καταλάβουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η από κοινού αντιμετώπιση των απειλών. Ο ελληνικός λαός επέλεξε το δεύτερο γιατί η ιστορία μας και ο χαρακτήρας μας το επιβάλουν. Ήμασταν η πρώτη κοινωνία που ανέπτυξε αυτά τα τόσο προσφιλή στους ελεύθερους ανθρώπους ιδανικά: δημοκρατία, ισότητα, ατομικά δικαιώματα. Στην πιο σύγχρονη ιστορίας μας, γνωρίσαμε πολλούς πολέμους, φτώχεια και στέρηση. Ωστόσο, δεν υποκύψαμε και καταφέραμε εγκαίρως να ξαναβρούμε αυτά τα ιδανικά που πρώτοι εμείς διδάξαμε. Ωστόσο, δεν ξεχάσαμε τι σημαίνει φόβος και στέρηση και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με κάθε κράτος, κάθε οργάνωση, κάθε θεσμό προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να έχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Προκειμένου να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο, χρειάζονται την ισχυρή υποστήριξη όλων μας, ειδικά όσον αφορά τις προσπάθειες του οργανισμού να εξελιχθεί και να βελτιωθεί.
Οι συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης έχουν κρατήσει πολύ. Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη συνέλευση θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την επίτευξη και των δυο αυτών στόχων. Φέτος, Κύριε Πρόεδρε, γιορτάζουμε την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δυστυχώς, η κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να υφίσταται σε όλο τον κόσμο και τα Κράτη Μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να περιορισθεί αυτό το φαινόμενο. Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα σε αυτό τον αγώνα. Η Ελλάδα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητά για να γίνει μέλος για το 2012. Θα θέλαμε την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη σας. Εκτός από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να εξαλείψουν τη φτώχεια που μαστίζει πολλές περιοχές του κόσμου. Πρέπει να αυξήσουμε το εμπόριο προς όφελος της ανάπτυξης και λυπούμαστε που δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις συνομιλίες του γύρου της Ντόχα. Το 2000 συμφωνήσαμε επί των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ίσως το πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επιχειρήθηκε ποτέ. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Η αλματώδης αύξηση των τιμών, ειδικά των τροφίμων και του πετρελαίου και η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η επιτυχία μας θα κριθεί πρώτα στην Αφρική. Πιστεύουμε ότι ένας τρόπος να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της Αφρικής είναι να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία. Παρέχοντας στις γυναίκες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα τους επιτρέψουμε να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και τέλος να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Όπως είπε ο γάλλος φιλόσοφος, Charles Fourier πριν από 200 χρόνια : «Η εξάπλωση των προνομίων των γυναικών είναι θεμελιακή προϋπόθεση για κάθε κοινωνική πρόοδο». Αν δεν αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, θα τεθούν σε κίνδυνο όχι μόνο οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας αλλά και η κοινωνική και οικονομική σταθερότητα του κόσμου μας. Το 2009 πρέπει να επιτύχουμε μια πραγματικά νέα παγκόσμια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει φιλόδοξους δεσμευτικούς στόχους περιορισμού της εκπομπής αερίων.
Πρέπει όμως να καταβάλουμε και περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά την προσαρμογή στους τομείς όπου παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα μεταξύ των αναγκών και των πραγματικών διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Αυτό το έλλειμμα διογκώνεται από την αντίληψη ότι η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών -φαινόμενο που θα πλήξει περισσότερο τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες- κατά τις επόμενες τρεις ή τέσσερεις δεκαετίες είναι αναπόφευκτη. Είναι άδικο να υποφέρουν περισσότερο αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτό το πρόβλημα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υπογράψαμε αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη συμφωνίες με την Αφρικανική Ένωση και την Κοινότητα της Καραϊβικής που αφορούν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προσαρμογής και σχεδιάζουμε να υπογράψουμε παρόμοιες συμφωνίες με τη Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών με σκοπό την παροχή συνολικού ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κάποιοι μπορεί να αντιτάξουν ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι όμως αμελητέο. Η μετανάστευση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και ο Διάλογος Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη διεθνή μετανάστευση και την ανάπτυξη διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ανάδειξη αυτής της σχέσης. Με την οργάνωση του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση το φθινόπωρο του 2009 η Ελλάδα αποσκοπεί στην δημιουργία ενός βήματος για τη διερεύνηση και την ανάλυση λύσεων και πρωτοβουλιών προς όφελος όλων των χωρών και ειδικότερα των ίδιων των μεταναστών. Η οδύνη των μεταναστών και των προσφύγων μας προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τη δυστυχία που προκαλεί η εμπορία ανθρώπων. Οι νεαρές γυναίκες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους προς αναζήτηση μια καλύτερης ζωής, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και βίας. Οι έμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο του σεξ τις αναγκάζουν να ζήσουν μια ζωή απερίγραπτης εξαθλίωσης.
Ήρθε η ώρα η Διεθνής Κοινότητα να πει ΑΡΚΕΤΑ. Καλώ όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αρχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτό το πλήγμα κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκτός από την προστασία των αδύναμων, ο ΟΗΕ έχει την ευθύνη να αναλαμβάνει δράσεις για την προστασία του κόσμου από το φανατισμό και τον εξτρεμισμό που υπονομεύουν κάθε κοινωνικό πρόγραμμα. Η τρομοκρατία συνιστά μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια των χωρών μας, την σταθερότητα των δημοκρατικών μας κοινωνιών και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας. Παντού στον κόσμο, στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν, στο Ιράκ ή την Υεμένη, η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να επιδείξει την ισχυρή της δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προστατεύοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Όσο αφορά την περιφερειακή ασφάλεια, η Ελλάδα προετοιμάζεται να αναλάβει τον Ιανουάριο την προεδρεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ο ΟΑΣΕ, ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας, μπορεί να αποτελέσει ένα φόρουμ για τη διεξαγωγή εποικοδομητικής και ειλικρινούς συζήτησης σχετικά με θέματα ασφάλειας και μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε καίρια ζητήματα όπως η έγκαιρη προειδοποίηση, η πρόληψη των συγκρούσεων, η διαχείριση των κρίσεων και η μετασυγκρουσιακή αποκατάσταση. Η Φιλανδία, που ασκεί σήμερα την προεδρεία του οργανισμού, έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση θετικών συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΟΑΣΕ και η Ελλάδα σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να προσπαθήσει να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα. Η κρίση στη Νότια Οσσετία δημιούργησε μια ρευστή κατάσταση που επηρεάζει την σταθερότητα σε όλη την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και έχει επιδεινώσει τις διεθνείς εντάσεις. Η θέση της Ελλάδας σχετικά με αυτή την κρίση εδράζεται στις αρχές που κατεύθυναν πάντα την εξωτερική μας πολιτική: ειρηνική επίλυση των διαφορών, σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ υποστηρίξαμε τη συμφωνία των 6 σημείων που βοήθησε στον τερματισμό της κρίσης στην περιοχή, αλλά προσμένουμε την εφαρμογή μέτρων που θα απαλύνουν τον θυμό και την δυσπιστία που επικρατεί σήμερα στην περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι η αιτία των περισσότερων προβλημάτων και η περιοχή απαιτεί μια συνολική και διαρκή λύση. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας πέρυσι στη Διάσκεψη της Ανάπολης μπορεί να επιτύχει απτά αποτελέσματα και αξίζει την σθεναρή υποστήριξη όλων μας. Στο Λίβανο, χαιρετίζουμε την εκλογή Προέδρου, τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επανέναρξη του εθνικού διαλόγου. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να γίνει σεβαστή σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κύριες και Κύριοι, Όσον αφορά την δική μας γειτονιά, η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση για μια Νότιο-ανατολική Ευρώπη όπου όλες οι χώρες θα ανήκουν στην ευρωπαϊκή και την ευρω-ατλαντική οικογένεια. Με μεγάλη μας χαρά χαιρετίσαμε την ένταξη της Κροατίας και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ πριν μερικούς μήνες, όπως και την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Μας ενθάρρυναν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις στη Σερβία που κάθε μέρα έρχεται όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη. Στο ίδιο πνεύμα, συμφωνούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να προσκληθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να τηρεί κατά γράμμα τα Ψηφίσματα 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό το θέμα. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Γενικό Γραμματέα την Ηνωμένων Εθνών και στον προσωπικό του απεσταλμένο, τον κύριο Mathew Nimetz για τη δέσμευσή τους και τις άοκνες προσπάθειές τους για την επίλυση αυτής της διαφοράς. Η νέα δεδομένα στο Κόσσοβο απαιτεί την συνεχή προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας. Η UNMIK έχει κάνει εξαιρετική δουλειά παρέχοντας ασφάλεια στον πληθυσμό του Κοσσόβου και η EULEX θα τη διαδεχθεί όσο το δυνατό συντομότερα. Εκτός από τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα συνεχίζει να αναλαμβάνει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη την Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διευρύνει και να ενισχύσει την συνεργασία της με την Τουρκία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια σύγχρονη Τουρκία με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα συνεισφέρει στην σταθερότητα της περιοχής.
Επομένως, υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας που πορεύεται προς την συμμόρφωσή της με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις. Οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με άλλα κράτη αποτελούν βασικές προϋποθέσεις. Κι όμως 34 χρόνια μετά από την εισβολή το 1974 στην Κύπρο, ένα κυρίαρχο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της Νήσου με περίπου 40.000 στρατεύματα. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συνιστά απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων χωρίς διάκριση και σοβαρό εμπόδιο για την σταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στη δικαιολογημένη επιθυμία της να δει την απόσυρση όλων των δυνάμεων κατοχής ως μέρος μιας συμφωνίας για την επανένωσή της στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με δυο κοινότητες ισότιμες, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Και τα σχετικά ψηφίσματα και οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν για να παρέχουν το πλαίσιο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Κατά συνέπεια, χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Mehmet Ali Talat για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι οι Κύπριοι μπορούν από μόνοι τους να πετύχουν μια βιώσιμη λύση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνουμε την επίλυση του προβλήματος και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την ίδια ευελιξία και καλή θέληση προς αυτή την κατεύθυνση. Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί αντιπρόσωποι, Είναι προφανές σε όλους μας ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται ξανά ενώπιον πολλών προβλημάτων που απαιτούν την ιώβειο υπομονή και την ηράκλειο δύναμη για να αντιμετωπιστούν. Ως μεμονωμένα κράτη, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους. Μαζί όμως, μέσω την Ηνωμένων Εθνών θα μπορέσουμε με αποφασιστικότητα όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις, αλλά και να περιορίσουμε την απειλή που συνιστούν αυτές για την ανθρωπότητα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.