ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ NGTV

 

(ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζουμε στη Νέα Υόρκη, στο Εθνικό Ελληνικό Κανάλι Αμερικής. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ελληνισμού, εδώ στο Χιώτικο Σπίτι, όπου μόλις ολοκληρώσατε την ομιλία σας. Είχε πάρα πολύ κόσμο απόψε. Θυμηθήκαμε παλιές στιγμές. Σας καλωσορίζουμε και πάλι.

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω σε εσάς και στον Εθνικό Τηλεοπτικό Σταθμό του Ελληνισμού.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εδώ παρουσία σας στη Νέα Υόρκη συνέπεσε με σημαντικά γεγονότα, που πράγματι ταρακούνησαν συθέμελα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ποια είναι η πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο πολίτης του κόσμου και κατά προέκταση ο Έλληνας πολίτης να νοιώθει σιγουριά, ασφάλεια και ελπίδα για το μέλλον;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπάρχει μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Αμερική, η οποία βεβαίως θα έχει επιπτώσεις και σε διεθνές επίπεδο. Για την κρίση αυτή φταίει η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μπους και όλων όσων πίστεψαν ότι, μια αχαλίνωτη αγορά θα λειτουργήσει από μόνη της για την αντιμετώπιση των εξελίξεων και των προβλημάτων του κόσμου.

 

Αντιθέτως, αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι συνέβαλε στο να συγκεντρωθεί τεράστια εξουσία και τεράστια χρηματικά ποσά στα χέρια των λίγων, οι οποίοι μπορούσαν και έπαιρναν αποφάσεις ερήμην του δημοκρατικού ελέγχου και του δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να χαθούν τεράστια ποσά – φαίνεται πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια – που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για την πραγματική ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, όπως της φτώχιας σε παγκόσμιο επίπεδο, των πανδημιών, όπως το AIDS. Αλλά βεβαίως και στην Αμερική, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, στο σύστημα υγείας, στο σύστημα συνταξιοδότησης, στην παιδεία και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στις υποδομές.

 

Και έχουμε εδώ, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς όπου η ψαλίδα ανοίγει υπέρ των πλουσίων, φτωχαίνουν οι φτωχότεροι και μειώνεται και η παραγωγικότητα και το ΑΕΠ της Αμερικής.

 

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο απ? ό,τι έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι και ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο λέγαμε πάντα εμείς, ότι η επένδυση στον άνθρωπο, η επένδυση στη σιγουριά του, βοηθάει και συμβάλει τελικά και στην οικονομική ανάπτυξη. Γι? αυτό, ακόμη και πρόσφατα ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, έχει αποδείξει με στοιχεία που δείχνουν ότι, όταν επενδύεις και κλείνεις την ψαλίδα, βοηθάς και την ανάπτυξη μιας χώρας.

 

Αυτή η αντίληψη που επικράτησε λοιπόν, είναι μια νεοσυντηρητική αντίληψη. Έρχεται όμως, η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας προεδρεύω, και προτείνει την δημιουργία μιας Επιτροπής, με εξέχουσες προσωπικότητες – επικεφαλής ο Νομπελίστας, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς – για να συστήσει για την παγκόσμια κοινότητα έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, που θα προωθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για να διασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα της ανθρωπότητας, τόσο στην κάθε χώρα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Είμαι σίγουρος ότι η πρότασή μας θα έχει σημαντική απήχηση. Θα έλεγα ότι, είναι μια σημαντική στιγμή για τη σοσιαλδημοκρατία να αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, πρωτοπόρα δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανθρωπότητας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπανδρέου, εάν αύριο είστε πρωθυπουργός, ποιες είναι οι πρώτες 3 – 4 κινήσεις που θα κάνετε ώστε να αλλάξει και το Περιβάλλον και να δοθεί μια καινούργια πνοή για την Ελλάδα;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δυστυχώς, στην Ελλάδα βιώνουμε τις επιπτώσεις της  νεοσυντηρητικής πολιτικής της ΝΔ. Διότι το κράτος έχει αλωθεί από μια κομματική αντίληψη, αυτή της ΝΔ τα τελευταία χρόνια, που δεν συνάδει, δεν βοηθά να διαμορφωθούν κανόνες, αρχές για την προστασία των βασικών  δικαιωμάτων του πολίτη. Έχουμε και στη χώρα μας, άνοιγμα της ψαλίδας, οι φτωχότεροι φτωχαίνουν, η μεσαία τάξη συμπιέζεται και οι πλουσιότεροι πλουτίζουν ακόμη περισσότερο. Αυτή η αυθαιρεσία, αυτή η ασυδοσία, πρέπει να σταματήσει.

 

Πρέπει να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου και αυτό είναι το πρώτο μου μέλημα, το κεφάλαιο των μέτρων που θα πάρουμε για την ελάφρυνση των οικογενειών από τα βάρη και την υποστήριξη του εισοδήματος της μέσης και της φτωχότερης οικογένειας στην χώρα μας.

 

Το δεύτερο, είναι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού συστήματος, δηλαδή της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της αξιοπρεπούς σύνταξης και μιας σοβαρής λειτουργίας της πρόνοιας, μέσα από την Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα.

 

Το τρίτο, είναι να πάμε την ανάπτυξη αλλού, όχι στο τσιμέντο, στις κατασκευές, όπως παλαιότερα. Και αυτά βεβαίως θα συνεχίσουν να έχουν τη σημασία τους, αλλά θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που συνάδει με τις προκλήσεις της εποχής. Μια άλλη ενεργειακή πολιτική, μια ενεργειακή επανάσταση και μια επανάσταση στις υπηρεσίες και στον τουρισμό μας που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό μας.

 

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα και πιστεύω ότι αυτό θα δώσει μια νέα ώθηση στην αύξηση του εθνικού πλούτου, και αυτός ο πλούτος θα πρέπει να διανεμηθεί με ένα δίκαιο τρόπο.

 

Τέλος, ένα κράτος σοβαρό, με τομές, που θα διασφαλίζουν βασικές αρχές και αξίες, κάτι που δεν κοστίζει, μάλιστα. Διαφάνεια παντού, αξιοκρατία παντού, αξιολόγηση παντού, διασφάλιση ότι τα χρήματα από τους φόρους αξιοποιούνται σωστά, προς όφελος του πολίτη, και βεβαίως αξιολογούνται οι αποφάσεις μας από τους πολίτες. Οι πολίτες γνωρίζουν που και γιατί υπάρχει επιβράβευση, αλλά και ποινή όταν δεν εκπληρώνονται οι στόχοι.

 

Ένα κράτος ευνομούμενο είναι αυτό το οποίο θέλει ο Έλληνας πολίτης και το οποίο θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες της δικής μας πολιτικής από την επόμενη ημέρα των εκλογών, ως κυβέρνηση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι πολύ σύντομο σε σχέση μ? αυτό. Ξέρετε κι εσείς από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας, ότι δεν αρκούν μόνο οι πολιτικές προθέσεις, αλλά είναι ένα περιβάλλον, ένας περίγυρος, πολλές διαφορετικές νοοτροπίες, μια κοινωνία ολόκληρη, πώς θα εργαστείτε πάνω σ? αυτό, γιατί ζούμε τώρα ένα μελαγχολικό τοπίο με τη σκανδαλολογία, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

 

Πώς θα προωθήσετε μια νέα πολιτική που να περάσει και μέσα από τον κόσμο, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για μια μεγάλη αλλαγή. Ακόμα και ο πολίτης. Αλλά δεν είμαι απ? αυτούς που πιστεύουν – και το λένε πολλές φορές – ότι ο Έλληνας είναι καταδικασμένος. Δυστυχώς, λένε πολλοί, «έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες».

 

Το λέω και το λέω μάλιστα στους Έλληνες της Διασποράς, που ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι ο Έλληνας. Ξέρουν ότι, όταν υπάρχει τάξη, όταν υπάρχει σιγουριά, όταν υπάρχουν κανόνες, μπορεί ο Έλληνας και αποδίδει. Ξέρει πως θα πατήσει, πως θα προχωρήσει, πως θα σχεδιάσει, και πάει πολύ ψηλά. Αυτό το έχουμε δείξει εμείς οι Έλληνες που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό. Αυτό χρειάζεται η χώρα μας, σταθερότητα, σιγουριά, κανόνες.

 

Κι αυτό δεν ξεκινάει από κάτω, πρέπει να ξεκινήσει από την κεφαλή και να υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Εγώ έχω την βούληση, η κυβέρνησή μου θα έχει την βούληση αυτή, το έχουμε αποδείξει. Έχουμε συγκρουστεί με πρακτικές, νοοτροπίες και συμφέροντα και όταν θα είμαστε κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να δώσουμε το παράδειγμα μιας άλλης πολιτικής.

 

Από τη στιγμή που γίνει αυτό, πιστεύω ότι θα υπάρχει και η ευρύτερη αποδοχή και η βοήθεια του πολίτη, ο οποίος πια θα αισθανθεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Διότι όταν αισθάνεται ότι, ο τάδε υπουργός φοροδιαφεύγει, ο άλλος διορίζει τους κουμπάρους του, ο άλλος ασχολείται με άλλα θέματα δικά του και πουλάει την δημόσια περιουσία, ενώ δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου, ο πολίτης τι θα πει; Ο δημόσιος υπάλληλος τι θα πει; Εγώ γιατί να κάνω τη θυσία και αυτός να μην σέβεται καθόλου;

 

Γι? αυτό, βασικό στοιχείο είναι από την κεφαλή να ξεκινήσει αυτή η νέα πορεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άποψή σας για τα εθνικά θέματα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί διαχειριστήκατε αυτά τα θέματα. Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για να λυθεί το Κυπριακό, τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα; Μετά το σχέδιο Ανάν και να είναι και η καλύτερη λύση;

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σίγουρο ότι χάθηκαν κάποιες ευκαιρίες στις διαπραγματεύσεις. Εγώ έχω κάνει την κριτική μου προς τον κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τη στάση του, θα έλεγα τη μη ενεργή του συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα είχε πιο ισχυρή φωνή και συμμετοχή, θα βοηθούσε ώστε να εμπλακεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, άσχετα από το τι θα έβγαινε στο δημοψήφισμα και να είμαστε σε μια καλύτερη φάση διαπραγμάτευσης σήμερα.

 

Σήμερα όμως, ξεκινάει μια νέα διαδικασία. Μια νέα διαδικασία την οποία υποστηρίζουμε, στηρίζουμε απολύτως τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δημήτρη Χριστόφια. Έχουμε τακτική επαφή, έχουμε φιλικές σχέσεις και αγωνιστικές σχέσεις, γιατί έχουμε δουλέψει μαζί.

 

Βεβαίως, το ερώτημα τίθεται προς την Τουρκία, η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη της όλης υπόθεσης της Κύπρου λόγω της εισβολής και της κατοχής και θα πρέπει η Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους Τουρκοκυπρίους, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διαπραγματευτούν και οι ίδιοι να αποφασίσουν για το μέλλον του νησιού, της χώρας τους.

 

Όλο αυτό όμως, πρέπει να συνάδει όχι μόνο με τα ψηφίσματα  του ΟΗΕ, αλλά με το μεγάλο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ, χρειάζεται εμείς, η Ελλάδα, θα έλεγα, ακόμα περισσότερο, να παίξει σημαντικό ρόλο, υπενθυμίζοντας και αναδεικνύοντας σε όλους τους εταίρους μας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Κομισιόν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία είναι εκτός των βασικών κανόνων του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα θα πρέπει πια δυναμικά να μπει στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφαλείας και των εγγυήσεων, διότι ουσιαστικά δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν θέλουμε εγγυητές, γιατί σήμερα πια υπάρχει ένας ακόμα λόγος, ότι η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα και το σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώσαμε μια δυσαρέσκεια από μέρους σας όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία που υπάρχει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Που διαφωνείτε με τη κυβέρνηση σήμερα; Ποιο είναι το λάθος της;

 

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα υπάρχει μια ολόκληρη πορεία. Δυστυχώς, επί Νέας Δημοκρατίας χάσαμε την ευκαιρία για να λύσουμε το πρόβλημα στις αρχές δεκαετίας του ?90, με μια κυβέρνηση που είχε δυο διαφορετικές γραμμές. Αυτό μας έφερε πολύ πίσω.

 

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, μετά και επί Ανδρέα Παπανδρέου, καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια ενδιάμεση συμφωνία, με αποδοχή από τη FYROM αυτής της ενδιάμεσης συμφωνίας, που ουσιαστικά έλυσε όποια ζητήματα υπήρχαν και άφησε μόνο το θέμα της ονομασίας ως θέμα προς διαπραγμάτευση.

 

Εμείς έχουμε τονίσει την ανάγκη να είναι μια σύνθετη μεν ονομασία αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό και βεβαίως να χρησιμοποιείται παντού και όχι να έχουμε διπλές ονομασίες.

 

Αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε λάθος επίσης, είναι ότι πρώτα από όλα χάθηκε μια ευκαιρία με την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της FYROM, κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να γίνει, γιατί επί των ημερών μας καταφέραμε να το σταματήσουμε αν και είχαμε πολλές πιέσεις τις οποίες εμείς αποκρούσαμε αποτελεσματικά.

 

Αλλά και δεύτερον, βλέπουμε πια ότι, το πακέτο Νίμιτς γίνεται ένα μεγάλο πακέτο πολλών πραγμάτων που δεν έχουν σχέση με την πραγματική εντολή που έχει δώσει ο ΟΗΕ προς τον Νίμιτς και βεβαίως, για μας μόνο ένα είναι το θέμα, το θέμα της ονομασίας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάτι τελευταίο και ολοκληρώνουμε. Πάρα πολλοί τηλεθεατές – και στην Ελλάδα το ακούτε – ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

 

Δεν ήταν αρχηγός κόμματος παλιότερα, αλλά το ΠΑΣΟΚ ήταν 18 χρόνια στην εξουσία. Να κλείσουμε με κάτι που να είναι και αυτοκριτική, αλλά ταυτόχρονα και ελπίδα. Να είναι και μια κατάθεση δική σας και προς τους ομογενείς αλλά και μια προοπτική που θέλετε εσείς προσωπικά να δώσετε για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.

 

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα, θέλω να πω το εξής. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μια δύναμη προόδου και αλλαγής. Αν δει κανείς τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρας μας, θα δει ότι, ουσιαστικά, αν προχώρησε η χώρα μας – δεν μηδενίζω τις οποιεσδήποτε άλλες κυβερνήσεις – είναι από τις μεγάλες αλλαγές και τη μεγάλη πρόοδο που έγινε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

 

Βεβαίως, θα γίνουν και λάθη από κάθε κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο στόχος, ποια είναι η βούληση, ποια είναι η πρόθεση και ποιο είναι το αποτέλεσμα και εδώ νομίζω δεν υπάρχει σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε κάνει, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν, τις επιλογές που έχουν πάει την Ελλάδα μπροστά.

 

Αυτό όμως σημαίνει, ότι επειδή ακριβώς είμαστε προσηλωμένοι στον άνθρωπο και στην Ελλάδα και στο δημόσιο συμφέρον, έχουμε την υποχρέωση αλλά και το θάρρος να μπορούμε να μαθαίνουμε από την εμπειρία μας, καλή και αρνητική. Και με αυτή την εμπειρία μπορούμε να εγγυηθούμε πια ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα φάση. Να χτίσουμε,  να πάμε προς τα μπρος, να μην πάμε πίσω, να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα.

 

Όπως λέω πολλές φορές για παράδειγμα, τα νέα μεγάλα έργα για εμάς, είναι η παιδεία, είναι η υγεία, είναι οι υποδομές στην πρόνοια, είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας και είναι νέες προτεραιότητες που θέτουμε για τη σιγουριά και την ασφάλεια του πολίτη. Και βεβαίως, ένα κράτος που τελικά θα σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα του δείχνει ότι ξέρει ότι ο Έλληνας έχει και φιλότιμο και περηφάνια και αξιοπρέπεια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας όχι μόνο για το καλό της Ελλάδας, αλλά για όλο τον Ελληνισμό.

 

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ. Να ?στε καλά

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ΝΥ ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς