ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  κ.κ. Ιερωνύμου του Β'  ,    Προέδρου του Σώματος  της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος

"Τα χρήματα της Εκκλησίας ανήκουν στο λαό" δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών!


Δήλωση «βόμβα» του Αρχιεπισκόπου δημοσιεύεται σήμερα από το συγκρότημα Λαμπράκη (ΤΑ ΝΕΑ – in.gr). Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Πυκνώνουν οι αναφορές και οι αιχμές του Αρχιεπισκόπου για τα όσα συμβαίνουν στη μονή Βατοπαιδίου. Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Ιεραρχίας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στο λαό, ενώ για το Βατοπαίδιο τόνισε ότι αποτελεί σκάνδαλο μοναστηριακής περιουσίας.»

Είναι πλέον γνωστό και πασιφανές (βλέπε εδώ) ότι το ουσιαστικότερο μέλημα του θρησκευτικού κλήρου (όχι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά γενικά στον θρησκευτικό κόσμο) ήταν και είναι ΤΟ ΧΡΗΜΑ. Η δήλωση όμως του Αρχιεπισκόπου ότι «η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στο λαό» ανατρέπει εκ θεμελίων την προσπάθεια αιώνων, από μέρους του κλήρου, να κρατήσουν δηλαδή τον λαό μακριά από αυτή την περιουσία. Αυτό που αντίθετα έντεχνα επιδίωκαν με όλων των ειδών τις μεθόδους, ήταν να συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο.

Αν η σημερινή δήλωση δεν τροποποιηθεί ή δεν επιχειρηθεί να ερμηνευθεί με ακαταλαβίστικες θεολογικές παρόλες, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή, σε ότι αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Ο Αρχιεπίσκοπος άνοιξε σήμερα -υποθέτω με τα λόγου γνώσεως- μια …κερκόπορτα, στην άτυπη κυριαρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Προσωπικά πιστεύω, ότι η δήλωση αυτή θα συζητηθεί και ότι θα ακολουθήσουν πολλές αντιδράσεις, εκατέρωθεν. Η υπόθεση «Βατοπαιδίου» δείχνει να γίνεται η αφορμή για μια ακόμα ανατροπή στο βαθιά θεμελιωμένα κατεστημένο.