ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ είναι ο επιβαλλόμενος υγιής αντίποδας σε μια κυβέρνηση. Ασκεί έλεγχο, κριτική, παρακολουθεί και υποδεικνύει λάθη, παραλείψεις, εκτροπές και ασύγγνωστες πρακτικές και πολιτικές. Σε μια πραγματική δημοκρατία, η Αντιπολίτευση είναι η καταφυγή των πολιτών και η υπεράσπισή τους έναντι αυθαιρεσιών ή και αυταρχισμού της Κυβέρνησης. Είναι, επίσης, το ισχυρό αντίβαρο σε ενδεχόμενο ετσιθελισμό, σε πιθανή αλαζονεία και σε αντιλαϊκές ή άλλες ενέργειες των κρατούντων. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έπαιζε το ρόλο Αντιπολίτευσης. Σαρωτικής, εκθεμελιωτικής, επιθετικής, βίαιης, σφόδρα επικριτικής, συχνά εκτός ορίων κατά της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλ' ήταν Αντιπολίτευση.
Δεν έμεινε τομέας της πολιτικής και της δημόσιας ζωής που ο ΔΗΣΥ και δη ο Ν. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησαν, για να ασκούν απίστευτης οξύτητας, σκληρότητας και βιαιότητας κριτική στον απελθόντα Πρόεδρο. Ο Quintin Hogg, μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, είχε κάποτε επισημάνει: «Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως ελεύθερη εάν δεν έχει οργανωμένη Αντιπολίτευση.

 Η απόσταση από την απουσία μιας οργανωμένης Αντιπολίτευσης και μιας πλήρους δικτατορίας είναι πολύ μικρή». Η Αντιπολίτευση έχει ίδιες ευθύνες με την Κυβέρνηση στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της συνταγματικής τάξης, της επιβίωσης του τόπου και της σταθερότητας. Μόλις ο Δ. Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος, ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του έπαθαν ολική πολιτική αφλογιστία. Αποφάσισαν να στηρίξουν τον Πρόεδρο στους χειρισμούς του Κυπριακού. Έκτοτε, όχι μόνο στηρίζουν πλήρως την πολιτική Χριστόφια, αλλ' εμφανίζονται να προηγούνται εκείνου! Και αποφεύγουν ενσυνείδητα να κρίνουν κραυγαλέες ενέργειές του.
Ιδού: Ο Πρόεδρος δέχθηκε παραμονή 50.000 εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το συνεταιρισμό, την πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατιδίων. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης δεν αντέδρασαν! Ο Δ. Χριστόφιας, ακολουθώντας το παράδειγμα Μακαρίου, εξίσωσε φανερά και δικαιολόγησε την τουρκική εισβολή εξαιτίας του πραξικοπήματος, πράγμα που κανείς προκάτοχός του δεν είχε κάνει. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης σιώπησαν! Η Τουρκία, διά των Γκιουλ, Ερντογάν, Μπαμπατζάν και του υποτελούς των, Ταλάτ, φωνάζουν τις απαιτήσεις τους για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπαγωγή της υπό τον στρατηγικό τους έλεγχο. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης σφυρίζουν στον αέρα! Ο κατοχικός Ταλάτ γίνεται δεκτός στην ΚΣΣΕ, με ανοχή του Χριστόφια. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης δεν καταλαβαίνουν τίποτε! Μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από το Δ. Χριστόφια, οι πολιτικοί, με δηλώσεις τους, διαζωγράφισαν ένα δυσοίωνο μέλλον στις συνομιλίες, εξαιτίας των τουρκικών θέσεων. Πλην του Ν. Αναστασιάδη, που υποβάλλει να μη συζητούμε από αέρος…
Ακόμα και ο Δ. Χριστόφιας βγήκε εκτός εαυτού, δυσανασχετεί και οργίζεται με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του υποτελούς της. Πλην του ΔΗΣΥ και του Ν. Αναστασιάδη! Ο Πρόεδρος αγνοεί τα κόμματα για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Και ο Ν. Αναστασιάδης, που έφυγε δρομαίος και οργίλος επί Τάσσου, σήμερα δεν βγάζει κιχ! Το ΑΚΕΛ έχει αλώσει την κρατική μηχανή. Επιβάλλει την κομματοκρατία. Συμπεριφέρεται αλαζονικά. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης ψιθυρίζουν απορίες! Συλλαμβάνονται πολίτες, εκδήλωση μιας νοοτροπίας αυταρχισμού και δίωξης της αντίθετης άποψης. Ο ελευθερόφρων ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης αγρόν ηγόρασαν!.. Η απουσία στιβαρής αντιπολίτευσης δυναμιτίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Αναστασιάδης δεν ενοχλούνται; Δεν ανησυχούν; Πού στοχεύουν;