από το Alkimos archive

Στο προηγούμενο άρθρο (εδώ) παρουσιάστηκε η εκτενής δράση της Αμερικανικής Υπηρεσίας διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και ο διεθνής ρόλος της. Είδαμε πως έχει επηρεάσει (δρομολογήσει) τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, στην Κύπρο, πρόσφατα στην Γεωργία καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το σημερινό άρθρο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην δράση αυτής της οργάνωσης, αναφορικά με την διαμόρφωση του κρατιδίου της πΓΔΜ, και την σημασία της, σε σχέση με την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί περίτρανα, και εν τούτοις εξακολουθεί να αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό είναι, το ότι ο ΟΗΕ ελέγχεται απόλυτα από την αμερικανική διπλωματία. Μια απόδειξη αυτού είναι, ότι ούτε καν συζητήθηκε η πρόταση να μεταφερθεί η έδρα του εκτός ΗΠΑ. Ούτε οι άλλες χώρες -οι αδέσμευτες- είχαν, έστω μία φορά, λόγο για την επιλογή του ΓΓ, όποτε αλλάζει. Την πρόταση και την απόφαση παίρνει πάντα ο «επικυρίαρχος». Έτσι μας «φόρτωσαν» και ως διαμεσολαβητή για την υπόθεση του ονόματος της γείτονας χώρας, με αμερικανική υπόδειξη, τον «αξιότιμο» κ. Μάθιου Νίμιτς…

Ποια όμως είναι τα αγκάθια που θέλουν να μας επιβάλλουν οι σύμμαχοι και φίλοι στο Μακεδονικό, όπως αποδείχθηκε και από το πρόσφατο απόρρητο έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ;

1. Την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.
2. Δεν κατοχυρώνει την ισχύ και χρήση του οψέποτε κοινά αποδεκτού νέου ονόματος της FYROM έναντι όλων και από όλους.
3. Οι προτάσεις Νίμιτς εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπουν σε «διπλή ονομασία», αφού ούτε καν το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων αλλάζει …
4. Σημαντικό πισώπλατο πλήγμα με το άρθρο 6 της πρότασης Νίμιτς, ότι κανένα μέρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τους όρους «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός». Παραχωρούν έτσι στα Σκόπια δικαιώματα που για χρόνια επιδίωκαν, ενώ αμφισβητεί στην Ελλάδα, ας πούμε, τη χρήση του όρου «αεροδρόμιο Μακεδονία» ή ακόμα και «υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης» ή το πιο διαδεδομένο «καλαμπούρι» «Μακεδονικός χαλβάς»…

Αλλά ας πάμε σε κάποιες άλλες παραμέτρους, που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η γειτονική χώρα που αποτέλεσε το νόθο τέκνο της πολιτικής Τίτο, στην εποχή της γέννησης του ψυχρού πολέμου διεθνώς και μεσούντος του εμφυλίου στην χώρα μας, έχει υιοθετηθεί πλήρως ως προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Οι αποδείξεις εδώ: http://macedonia.usaid.gov/

Πρόκειται για την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια (απ' όπου έφυγε και το "περιβόητο" απόρρητο τηλεγράφημα [βλ εδώ]), που προφανώς επιμελείται, ενημερώνει και παρουσιάζει κάποιος «χαρτογιακάς» του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Σ' αυτή (στην ιστοσελίδα), ούτε λόγος βέβαια για την μεσολαβητική διαδικασία περί ονόματος. Είναι πια μια λυμένη υπόθεση… Αυτό άλλωστε φαίνεται κι από τον τίτλο της ιστοσελίδας.

Βρετανικό ντοκιμαντέρ στο κανάλι της Βουλής, πρόσφατα, αναφερόταν στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, και υπενθύμιζε, ότι από την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ ως την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ, μεσολάβησε ο χρόνος ρεκόρ, των 11 λεπτών της ώρας. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την πΓΔΜ όχι με την ίδια ταχύτητα, αλλά με το συνταγματικό της όνομα. Το ίδιο και η Βρετανία (!). Όχι όμως η Γαλλία και μια σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών που υπακούν στην μεσοβέζικη λύση του ΟΗΕ για πΓΔΜ ώσπου να επιτευχθεί λύση για το όνομα.

Από τη στιγμή που αποδέχτηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την «σύνθετη ονομασία», χάρισαν το όνομα και παραχώρησαν το δικαίωμα να έχουν βλέψεις στην Ιστορία, οι Σλάβοι και Αλβανοί κάτοικοι της γειτονικής χώρας. Τώρα, πάνε να μας το επιβάλουν και με την …υπογραφή μας.

Μια «ευγενική κλωτσιά» στα οπίσθια του κ. Νίμιτς ώστε να πάει "από ‘κει πού 'ρθε", είναι λογικά η μόνη αξιοπρεπής πράξη που απομένει. Τα βαφτίσια έχουν γίνει από ξένους νονούς, ας μην καταχωρίσουμε το νόθο τέκνο των κληρονόμων της διαιώνισης του Ανατολικού Ζητήματος και στο δικό μας ληξιαρχείο. Η επίσημη όμως θέση του ελληνικού υπΕξ είναι, ότι «θα προτιμούσαν έναν αποδυναμωμένο μεσολαβητή, από έναν άγνωστο, του οποίου τις μεθόδους δεν γνωρίζουμε, και εφόσον θα είναι στην πραγματικότητα υπό την ίδια διατεταγμένη υπηρεσία». Πιστεύω πως είναι σωστή αυτή η στρατηγική, αν συμπεριλαμβάνει όμως και την ανάλογη σκληρότερη στάση από ελληνικής πλευράς. Αν η στάση μας εξακολουθήσει να παραμένει χλιαρή και …αμυντική, τότε οι ελπίδες να βγούμε αλώβητοι απ' αυτή την περιπέτεια είναι μικρές.

Μερικά από τα θέματα που απασχολούν την ανωτέρω ιστοσελίδα (κουβέντα φυσικά, για την «διαμάχη με την Ελλάδα» για την ονομασία της χώρας αυτής), είναι τα εξής:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ένα σημαντικός στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Η σταθερή οικονομική της πρόοδος (;) και η σχετική πολιτική της σταθερότητα (;) έχουν καταστήσει τη Μακεδονία μια μετριοπαθή φωνή στην περιοχή των Βαλκανίων. Για μια δεκαετία και πλέον η USAID εργάζεται πλευρό με πλευρό με την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (!) για να προωθήσουν την μετατροπή σε μια σταθερή και ευημερούσα Δημοκρατία.

68 μέλη του Κοινοβουλίου εγκατέστησαν τοπικά γραφεία στις περιοχές που εκλέγονται με την υποστήριξη της USAID.

Οι υποστηριζόμενες από την USAID ΜΚΟργανώσεις δρουν για την καταπολέμηση του εγκλήματοςελέγχεται όμως πραγματικά η εγκληματικότητα, όπως για παράδειγμα η διακίνηση και παραγωγή ναρκωτικών ουσιών, ή μήπως αντίθετα χειραγωγείται;).

Το USAID Democracy Network Program (1995-2004) υποστήριξε πλέον των 200 Macedonian ΜΚΟ για να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική και πολιτική δράση. Έχει δρομολογήσει επίσης την έκδοση και χρησιμοποίηση διάφορων σχολικών εγχειριδίων στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, που δίνουν μια νέα οπτική για το ιστορικό παρελθόν της περιοχής των Βαλκανικών χωρών. Στο πρόγραμμα αυτό οφείλεται και η έκδοση του περιβόητου βιβλίου της ΣΤ' Δημοτικού, το οποίο τελικά αποσύρθηκε στη χώρα μας.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βοηθητικό σχολικό εγχειρίδιο: «Έθνη και Κράτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (εγκεκριμένο από το ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σελ. 107-108) κεφάλαιο «Οι ιστορικές ρίζες του Μακεδονικού Έθνους» – Gjorgj Pulevski:

«H προγονική μας γη είναι αυτό το μέρος το τόσο αγαπητό στους "Μακεδόνες". Ήταν ένα βασίλειο με βασιλιά τον Φίλιππο. Μία αρχαία Αυτοκρατορία του Αλέξανδρου του Τσάρου. Ο Μακεδόνας Τσάρος μας, γνωστός σε όλη την υφήλιο ως Αλέξανδρος ο Μέγας. Άφησε την Αυτοκρατορία του στη βαλκανική Χερσόνησο σε όλους τους Σλάβους Ορεσίβιους… Οφείλουμε να αγαπάμε την προγονική μας γη. Είναι το δικό μας, αρχαίο Μακεδονικό βασίλειο. Ας ενωθούμε όλοι μας, ας κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε τους εαυτούς μας… Τα αδέρφια μας, οι Ορθόδοξοι Μακεδόνες. Ας γίνουμε όλοι ένα και ας αγωνιστούμε γενναία. Όπως ακριβώς οι αρχαίοι ημών πρόγονοι υπό τον Τσάρο Αλέξανδρο… Ας αναβιώσουμε την αρχαία μας ιστορία… ας την εκπληρώσουμε τώρα…» . http://www.see-jhp.org/ http://www.panmacedonian.info/Vellideion.htm http://theamapati.wordpress.com/2006/12/29/281206/ . Εκδόσεις: Κέντρο Συμφιλίωσης Ανατολικής Ευρώπης Υπεύθυνη της έκδοσης: η «ιστορικός» του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη, Δρ. Χριστίνα Κουλούρη. Κύριοι χορηγοί σχολικού εγχειριδίου: To Αμερικανικό State Department, και η κυβερνητική υπηρεσία "USAID" from the american people . (Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 22/02/2007) . Χορηγός για την ελληνική μετάφραση και την προώθηση στους Έλληνες μαθητές: Ίδρυμα Λεβέντη και Γεώργιος Δαυίδ της εταιρείας Coca-Cola (!)

Με άλλα λόγια, η νέα ανάδοχος χώρα (ΗΠΑ), έχει φροντίσει με την εκπαίδευση του στρατού, της αστυνομίας, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τις ανάλογες πολιτιστικές (εκπαιδευτικές) «παρεμβάσεις» στην ευρύτερη περιοχή, για την αναγέννηση του νέου κρατικού μορφώματος, ώστε να καταστεί ένα καλά εδραιωμένο προτεκτοράτο της στην περιοχή των Βαλκανίων.

Και η ελληνική εξωτερική πολιτική παλεύει ενδεχομένως με ανεμόμυλους… ενώ ο «Δούρειος Ίππος» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει εγκατασταθεί σταθερά -όπως όλα δείχνουν- μέσα στην ίδια μας την χώρα!