Μιλά ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

 

Για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, για το κυβερνητικό έργο στο νομό μας αλλά και για την πολιτική της κυβέρνησης στα ΤΕΙ αναφέρεται σήμερα με συνέντευξη στo Greek American News Agency  ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος.      

 

Νέο τμήμα ΤΕΙ αποκτά ο Νομός Τρικάλων το οποίο μάλιστα θα αρχίσει να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Πρόκειται για το τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών Δομικών Έργων και τη σχετική εξαγγελία κάνατε εσείς ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο… Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η πολιτική του υπουργείου σας στην προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ΑΤΕΙ;

 

«Το Υπουργείο Παιδείας κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες του προσέδωσε στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τον όρο Ανώτατα δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η αναβάθμιση να είναι ουσιαστική και πραγματική

Με το Νόμο 3404/2005 συμπληρώθηκαν και ενισχύθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες, λειτουργίες και δομές για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της ποιότητας της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 


Συγκεκριμένα:

 

* Ενισχύθηκε το αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ δεδομένου ότι πλέον τα Ιδρύματα καταρτίζουν με ευθύνη τους τα προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων.

* Συστήθηκαν 630 νέες  θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού καθώς και 400 νέες θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού.

* Εξασφαλίσθηκαν πιστώσεις για την προκήρυξη 800 νέων θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

* Καθορίστηκε το Περιεχόμενο σπουδών για 154 Τμήματα βάση του οποίου καθορίζονται στη συνέχεια και τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πτυχιούχων.

* Δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας στα ΤΕΙ.  Μάλιστα με τον νόμο για την έρευνα και την Τεχνολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τα ΤΕΙ αντιμετωπίστηκαν στην ίδια βάση με τα Πανεπιστήμια.

 

Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2004 εγκρίθηκαν, για πρώτη φορά, με υπουργικές αποφάσεις και λειτουργούν σήμερα:

 

– 37 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε σύμπραξη ΤΕΙ με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και

– 24 προγράμματα σε σύμπραξη ΤΕΙ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Πέραν αυτών με το Νόμο περί μεταπτυχιακών σπουδών στα ΑΕΙ, δίνεται η δυνατότητα στα Τμήματα των ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση, όπως και στα Πανεπιστήμια, να πραγματοποιούν Αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών».

 

Τι γίνεται με την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Ιδρυμάτων, την ίδρυση ερευνητικών εργαστηρίων για την καλύτερη αξιοποίηση της δυνατότητας που έχουν τα ΑΤΕΙ να πραγματοποιούν εφαρμοσμένη έρευνα; Πώς θα ανταποκριθούν στις νέες τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο;

 

 

«Θα ήθελα να σας τονίσω ότι στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις δομές εκπαίδευσης. Δυστυχώς όμως σε ορισμένα περιφερειακά Τμήματα ΤΕΙ παρατηρείται το φαινόμενο να μην μπορούν να συμπληρώνουν επαρκή αριθμό εισακτέων, αυτό αποδυναμώνει τον χαρακτήρα τους. Το φαινόμενο αυτό όμως δεν είναι σημερινό. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει δεν είναι, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, η θεσμοθέτηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία πρέπει να επισημάνω ότι συντελεί στην ποιοτική αναβάθμιση των Ιδρυμάτων, αλλά το γνωστικό αντικείμενο των συγκεκριμένων Τμημάτων το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.  Αυτό συμβαίνει γιατί στο παρελθόν δημιουργήθηκαν στην ελληνική περιφέρεια Τμήματα χωρίς σχεδιασμό και μελέτη βιωσιμότητας. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προωθήσει τα μέτρα εκείνα που θα αντιμετωπίσουν οριστικά το ζήτημα που δημιουργείται σε αυτά τα Τμήματα ΤΕΙ».

 

 

 

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει καταγγείλει πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Παιδείας «δεν προχώρησαν έγκαιρα στην κατασκευή νέων αιθουσών για νηπιαγωγεία, καθώς και στην πρόσληψη νηπιαγωγών για να καλυφθούν τα κενά. Πώς κρίνετε την έναρξη της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς από πλευράς ετοιμότητας;

 

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αυτοπεποίθηση, σύγχρονη νοοτροπία και ετοιμότητα. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι διοικητικές πράξεις για την κάλυψη των λειτουργικών κενών έχουν γίνει εγκαίρως, ώστε τα σχολεία να μην παρουσιάζουν ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και όλα τα προβλέψιμα κενά να είναι καλυμμένα.  Είναι η πρώτη φορά που τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίθετο.

Είναι η πρώτη φορά που η εισαγωγική επιμόρφωση των 7.300 νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών και των 5.000 αναπληρωτών γίνεται πριν τον σχολικό αγιασμό και όχι στη μέση του χειμώνα.

   Είναι η πρώτη φορά που τόσο νωρίς ξεκινά η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η οποία χτυπά στον σκληρό της πυρήνα την παραπαιδεία.

   Αντιμετωπίζεται εμπράκτως το ζήτημα του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου και της πλήρους λειτουργίας του ολοήμερου Σχολείου.

   Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι σε εξέλιξη η κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υποδομών που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

   Την περίοδο από τον Μάρτιο 2004 έως τον Ιούνιο 2008 πετύχαμε την ουσιαστική ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών μέσω έργων συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ εκ των οποίων 961 εκ. μέσω ΟΣΚ, 272 εκ. μέσω ΠΕΠ και 238 εκ. μέσω ΥΠΕΣΔΑ».

 

Και με την απομάκρυνση του αμιάντου;

 

«Η απομάκρυνση αμιάντου ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, ενώ έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια. Έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από 550 σχολεία επί συνόλου 760 που υπάρχουν στοιχεία αμιάντου».

 

Ποιο το πρόγραμμα του υπουργείου σας όσον αφορά την κατασκευή διδακτηρίων στο νομό Τρικάλων;

 

«Στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης λειτουργίας, που έχει υιοθετηθεί ως βασική αρχή στον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε ως στόχο να προσφέρουμε στους μαθητές ακόμα και του πιο απομακρυσμένου οικισμού την εκπαίδευση που τους αξίζει.

      Στο Νομό Τρικάλων:

 

* Έχουν ανεγερθεί νέα διδακτήρια που στεγάζουν το 1/θέσιο N/γείο Γοργογυρίου Δήμου Κόζιακα, το1/θέσιο Ν/γείο Κλοκωτού Δήμου Οιχαλίας, το 1/θέσιο Ν/γείο Ταξιαρχών Δήμου Πελινναίων, το 1/θέσιο Ν/γείο Δενδροχωρίου Δήμου Καλλιδένδρου, το 1/θέσιο Ν/γείο Σερβωτών Δήμου Πελλιναίων, το 1/θέσιο Ν/γείο Χρυσομηλιάς Δήμου Κλεινόβου, το 2ο ΤΕΕ Τρικάλων καθώς και το 1/θέσιο 14ο Ν/γείο Τρικάλων στο οποίο διαμορφώνεται ο αύλειος χώρος

 

* Παράλληλα κατασκευάζονται το 2/θέσιο Ν/γείο Φήκης Δήμου Πιαλείων, το 10ο Δ.Σ. Τρικάλων, το ΤΕΕ Καλαμπάκας, το 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, το Μουσικό Γ/σιο – Λύκειο Τρικάλων, ενώ είναι ήδη προγραμματισμένη η κατασκευή των: 1/θέσιο 18ο Ν/γείο Δήμου Τρικκαίων, 1/θέσιο 32ο Ν/γείο Δήμου Κηπακίου, 2ο Ν/γείο Δήμου Καλαμπάκας, 2/θέσιο Ν/γείο Αγίου Νεκταρίου Δήμου Τρικκαίων, 12 Ν/γεία και Μικρές Μονάδες εντάσσονται στον 5/ετή Προγραμματισμό του Ο.Σ.Κ.

 

* Έχουν σταλεί οι φάκελοι ολοκληρωμένοι στον Ο.Σ.Κ. για το Δ.Σ. Κρήνης Δήμου Οιχαλίας και το Δ.Σ. & Ν/γείο Ανταλλαξίμων Δήμου Φαλώρειας.

* Εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ το 29ο Δ.Σ. Τρικάλων, το 7ο   Δ.Σ. Τρικάλων, το ΕΠΑΛ-ΤΕΕ  Φαρκαδόνας.

 

* Προγραμματίζονται από τον ΟΣΚ οι ανεγέρσεις του Γυμναστηρίου 1.100μ2 στο Δήμο Τρικκαίων, του 32ου Ν/γείου Τρικάλων και του 18ου Ν/γείου Τρικάλων.

 

* Ολοκληρώνεται σταδιακά η απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου στις σχολικές μονάδες του Νομού.

 

* Βρίσκονται υπό δημοπράτηση το 2/θέσιο Πολυδύναμο Ν/γείο στην περιοχή του 5ου Δ.Σ. Τρικάλων, η Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο συγκρότημα 1ου &  2ου    Γ/σίου και Λυκείου  Πύλης Τρικάλων ενώ δημοπρατήθηκε το 4ο  2/θέσιο Ν/γείο Καλαμπάκας.

 

* Παράλληλα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων έχει προχωρήσει στην Προσθήκη αιθουσών σε πάρα πολλές Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για να καλύψει άμεσα τις ανάγκες του νομού σε αίθουσες.

 

Όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Τρικάλων:

 

* Λειτουργεί ήδη το Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων με έναρξη λειτουργίας το έτος 2004. Πρόκειται για ένα σύγχρονο Τμήμα που καλύπτει τις ανάγκες της σημερινής εποχής προσφέροντας σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους του.

 

* Έχει ήδη προωθηθεί για υπογραφή σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων στο Παράρτημα Τρικάλων του ΤΕΙ Λάρισας.

 

Με τα έργα αυτά έχουμε αλλάξει την εκπαιδευτική υλικοτεχνική υποδομή του Νομού σχεδόν στο σύνολό της δημιουργώντας, όπως σας προανέφερα, τις συνθήκες αυτές που θα βοηθήσουν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους νέους πολίτες του Νομού Τρικάλων».

 

Εν μέσω των εντονότατων πιέσεων της ΕΕ για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αλλά και εν αναμονή της «καμπάνας» με την οποία απειλεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τι θα γίνει με τα πτυχία των αμερικανικών κολλεγίων όπως και τα πτυχία των παραρτημάτων των ευρωπαϊκών κολλεγίων;

 

Με δεδομένη την υποχρέωση της χώρας μας να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και εν όψει των ευρωπαϊκών εξελίξεων, είχε καταστεί απαραίτητο να ρυθμισθεί ο χώρος των Κολεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούσαν παντελώς ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την ίδρυση τους, μέχρι πρόσφατα, αρκούσε μία απλή δήλωση έναρξης επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., χωρίς να διενεργείται κανένας έλεγχος ως προς τις υποδομές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και την ποιότητα γνώσης που παρείχαν, πράγμα που οδηγούσε σε χαοτικές καταστάσεις.

      Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα τίθενται για πρώτη φορά ουσιαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας για τα Κολέγια.

       Παράλληλα, αποσαφηνίζουμε ότι τα Κολεγία και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών:

* Ανήκουν στο χώρο της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

* Δεν ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση  αλλά ούτε και στην τυπική εκπαίδευση.

* Δεν είναι Πανεπιστήμια.

* Δεν χορηγούν πτυχία παρά μόνο βεβαιώσεις σπουδών.

* Κατά ρητή πρόβλεψη του σχεδίου νόμου δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» από οποιονδήποτε πάροχο εκπαιδευτικών υπηρεσιών, πλην των δημοσίων Πανεπιστημίων.

* Η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» στην επωνυμία, την προβολή ή τους παρεχόμενους τίτλους σπουδών συνεπάγεται τη διακοπή της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων που επέρχεται με τη σφράγιση της εγκατάστασης.

 

 

Πλέον, ο χώρος αυτός ρυθμίζεται πλήρως και τίθενται σαφείς κανόνες τόσο ως προς την αδειοδότηση όσο και την λειτουργία των Κολεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ο αυστηρός και διαρκής έλεγχός τους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η καθιέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις στις οποίες θα κληθεί να προσαρμοσθεί η χώρα μας, θα είναι προς όφελος των πολιτών».