Στην Ουρουγουάη, δεύτερη χώρα της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, βρίσκεται από τις 4 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Στο Μοντεβίδεο ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αντιπρόεδρο της χώρας κ. Rodolfo Nin Novoa, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Gonzalo Fernandez και τον ομόλογό του Υφυπουργό κ. Pedro Vaz Ramela.

 

Βασικό θέμα και των τριών συναντήσεων οι διμερείς σχέσεις που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ ο κ. Κασσίμης ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη της Ουρουγουάης στα εθνικά μας ζητήματα.

 

 

Ο κ. Κασσίμης ευχαριστώντας τον Ουρουγουανό Αντιπρόεδρο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες υπηρετούν τις  κοινές τους αξίες και την διεθνή νομιμότητα με προσήλωση, ενώ με τον Υπουργό Εξωτερικών τέθηκε και το τεράστιο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συμφωνήθηκε να μελετηθούν οι δυνατότητες για περαιτέρω Ελληνικές επενδύσεις στην Ουρουγουάη. Για το λόγο αυτό όπως ανέφερε ο κ. Κασσίμης θα υπάρξει αποστολή Ελλήνων επιχειρηματιών στο Μοντεβίδεο προκειμένου να μελετηθούν οι ευκαιρίες επενδύσεων και αντίστοιχη Ουρουγουανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε και  το δημόσιο δημοτικό σχολείο «Ελλάδα» στο Μοντεβίδεο που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας. Στο σχολείο φοιτούν 450 μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή, διδάσκονται όμως ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

 

«Ευχαριστούμε το κράτος της Ουρουγουάης  που στην καρδιά του Μοντεβίδεο υπάρχει ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από εσάς» είπε ο κ. Κασσίμης απευθυνόμενος στους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου. Ανακοίνωσε δε ότι και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών λειτουργίας του σχολείου δέκα μαθητές και ένας δάσκαλος θα φιλοξενηθούν του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα στις κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

 

Στην Ουρουγουάη ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη από τη Βραζιλία όπου επισκέφθηκε διαδοχικά το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μπραζίλια, έχοντας επαφές με τις Ελληνικές κοινότητες και επισκεπτόμενος τα Ελληνικά σχολεία, ενώ στην πρωτεύουσα Μπραζίλια συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Juca Ferreira και με τον ομόλογό του κ. Samuel Pineiro Guimaraes.