ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το νέο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την περίοδο 2008-2010, πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρία στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Σικάγο, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο αποτελούν 128 μέλη, κληρικοί και λαϊκοί, τα οποία εκλέγονται και διορίζονται από όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και υπηρετούν διετή θητεία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση λήγει με το πέρας της επόμενης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως το 2010.

Οι εργασίες της ολομέλειας του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ξεκίνησαν το πρωί της 7ης Νοεμβρίου με την καθιερωμένη κοινή συνεδρία του Σώματος με το Συμβούλιο της Εθνικής Φιλοπτώχου. Μετά την εναρκτήρια προσευχή, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα νέα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Εθνικής Φιλοπτώχου και μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

 

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στις ειδικές και ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και στον κόσμο γενικότερα οι οποίες είναι συνθήκες πολέμων και συγκρούσεων, αναφέρθηκε και στις εντάσεις και στην αγωνία που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των πιστών και της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για την ιστορική εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου και σημείωσε ότι συμπωματικά εκείνη τη στιγμή στην ακριβώς απέναντι αίθουσα του ξενοδοχείου, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος συνεδρίαζε με τους οικονομικούς του συμβούλους και λίγο αργότερα θα παραχωρούσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τα μέλη των συμβουλίων για την πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη την οποία συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και την χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σημαντική» τονίζοντας τον «ηγετικό ρόλο του Παναγιωτάτου αλλά και τον σεβασμό και την αναγνώριση των άλλων Πατριαρχών και Προκαθημένων προς το πρόσωπό του Οικουμενικού Πατριάρχη». Ο Σεβασμιώτατος μίλησε ακόμη για την σημασία και την έννοια των διαλόγων και των επαφών που πραγματοποιούνται σε διάφορα επίπεδα μεταξύ Ορθοδόξων και άλλων δογμάτων ή θρησκειών με σκοπό την επίτευξη μιας προοπτικής και κατανόησης όχι μόνο των άλλων αλλά και της δικής μας θέσεως στον κόσμο.

 

Ιδιαίτερη βαρύτητα επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος στην προώθηση των θεμάτων που απορρέουν από το μήνυμα της τελευταίας Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως «Συναγάγετε τον λαό μου στον οίκο μου», προτρέποντας όλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της προσέγγισης της νεολαίας και όσων για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκονται μακριά από την Εκκλησία. Ο Σεβασμιώτατος αναγνώρισε ότι ορισμένοι πρόσφατοι παράγοντες οικονομικής πίεσης δρουν ανασταλτικά στο έργο αυτό αλλά συγχρόνως τόνισε ότι δεν θα πρέπει κάτι τέτοιο και με κανένα τρόπο να σταθεί εμπόδιο στο έργο του Ευαγγελίου. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ακόμη ότι στις ημέρες μας που κυκλοφορεί ευρύτατα, ως κυρίαρχη έννοια, η λέξη «δύναμη» (δηλ. εξουσία – power) και καθορίζει τις εξελίξεις και τη ζωή των ανθρώπων, εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορούμε να βασιζόμαστε και να υπολογίζουμε στη δύναμη και την ισχύ του Θεού η οποία «είναι δύναμις υψηλής τάσεως και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε κατάλληλα».

 Ακολούθησε η ορκωμοσία του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων και η εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξελέγησαν  οι ακόλουθοι: Εμμανουήλ Τζαχάρης – αντιπρόεδρος, Νικόλαος Μπούρας – ταμίας, Αικατερίνη Μπουφίδη-Walsh – γραμματέας και μέλη οι Γεώργιος Μπεχράκης, Παναγιώτης Κίκης, Αντώνιος Στεφάνης, Ελένη Χιούζακ, Γεώργιος Μάθιους και Γεώργιος Βουρβούλιας.

 

Οι εργασίες του Συμβουλίου συνεχίστηκαν με την παρουσίαση και διεξοδική συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη ζωή και στην διακονία της Εκκλησίας, θέματα τα οποία είχαν ήδη μελετήσει και παρουσίασαν οι ειδικές κατά τομέα επιτροπές του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, οι οποίες είχαν συναντηθεί την προηγουμένη ημέρα, 6 Νοεμβρίου. Οι επιτροπές αυτές είναι οι εξής: Διοικητικών θεμάτων, Επικοινωνιών, Ελληνικής Παιδείας, Οικονομικών και Λογίας, Κατηχητικής Παιδείας και Ελληνικού Κολεγίου, θεμάτων Γάμου και Οικογένειας, Ιεραποστολικού έργου, Νεολαίας, Φιλανθρωπίας και Τεχνολογίας.

 

Παράλληλα με το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε και το Συμβούλιο της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Αρχιεπισκοπής η οποία αριθμεί 30 χιλιάδες περίπου μέλη. Κατά την αρχή των εργασιών ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος  ανακοίνωσε τον διορισμό της κυρίας Αφροδίτης Σκιαδά από το Greenwich του Κονέκτικατ ως νέας προέδρου της Φιλοπτώχου για την διετία 2008-2010. Η κ. Σκιαδά αποδεχόμενη τον διορισμό δήλωσε ότι θα εργαστεί ώστε η Φιλόπτωχος να προσεγγίσει περισσότερο τη νέα γενιά και να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της σε όλη την Αμερική. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος διόρισε και τα λοιπά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ως εξής: Αρλίν Σιαβέλη – αντιπρόεδρος, Μαρία Σταυροπούλου – 2η αντιπρόεδρος, Κάθυ Γαβριήλ – 3η αντιπρόεδρος, Ελένη Κλάδη – γραμματέας, Ιωάννα Κακογιάννη – ταμίας και Μάρθα Στεφανιδάκη – βοηθός ταμίας.

 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ  ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ  π.ΚΑΤΙΝΑ