Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε για λίγες ώρες την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου (08) ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου κατευθυνόμενος προς το Μεξικό όπου συγκαλείται η διάσκεψη της Σοσσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσσιαλιστικής Διεθνούς μίλησε σε πάνελ το οποίο συνδιοργάνωσαν  στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο New School οι:  «Economists For Peace and Security» ,  «The Charles Leopold Mayer Foundation Initiative For Re- thinking the Economy» and the «Levy Economics institute of Bard College» at the «Schwartz Center Economic Policy Analysis» , New School, New York .   Live ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ        

Θέμα του πάνελ  «Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η διεθνής   ασφάλεια και η νέα διακυβέρνηση». Στη συζήτηση την οποία παρακολουθήσαν προσπωπικότητες του δημοσίου βίου της πολιτείας των ΗΠΑ,  φοιτητές και καθηγητές, το ενδιαφέρον των εισηγητών εστιάστηκε στην παγκόσιμα οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη ενώ αρεκτοί απο τους διακεκριμένους εισηγητές κατέθεσαν και συγκεριμένς προτάσεις διεξόδου από την παγκόσμια οικονομική ύφεση αντιπροτείνοντας μια νέα οικονομική πολιτική με πράσινο χρώμα, σεβασμό στον περιβάλλον, και στροφή  σε μια νέα μορφή διακυβέρνησης των λαών με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, λιγότερο κράτος και  συμμετχοή των πολιτών στις αποφάσεις.  Στην συζήτηση, που ξεκίνησε από το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα(τ.ω. ΝΥ)   συμμετείχαν οι: James K. Galbraith, Lucy Law Webster, Joseph Stiglitz, Marshal Auerback, Pierre Calame, Marcellus Andrews, Jeff Madrick, Allen Sinai, Perry Mehrling, Gary Dymski, Bernard SchwarztΔημήτρης Παπαδημητρίου, Bill Black, Jack Blum, Richard Medley, Barkley Rosser, John Eatwell, Paul Davidson, Ping Chen, Luiz Carlos Bresser Pereira και ο Γιώργος  Παπανδρέου.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

«Ο Τζίμμυ Γκάλμπρεϊθ δεν ανέφερε ότι, ο πατέρας μου όφειλε την ζωή του στον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, όταν είχε συλληφθεί πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, κατά την χούντα. Ήμουν τότε έφηβος και ο πατέρας μου αντιμετώπιζε πιθανή εκτέλεση. Τότε, ο Κένεθ Γκάλμπρεϊθ κάλεσε τον Πρόεδρο Τζόνσον, ο οποίος απάντησε με κάποιες φραστικές υπερβολές, είχε όμως πειστεί, ώστε να πιέσει πραγματικά την χούντα, για να μην βλάψει ή εκτελέσει τον πατέρα μου. Είναι λοιπόν μεγάλη τιμή και ικανοποίηση για μένα που βρίσκομαι μαζί σας απόψε.

Είμαι εδώ, στην Νέα Υόρκη, σε αυτή την συνάντηση, επειδή μοιράζομαι με εσάς τον βαθύ προβληματισμό για την οικονομική κρίση, η οποία βεβαίως ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη και μεταδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Είμαι ο Πρόεδρος την Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και βρίσκομαι στο δρόμο προς την συνάντησή μας στο Μεξικό, την Κυριακή.

Συνήθως, έχω μεγάλη δυσκολία στο να αναφέρω τον τίτλο μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να προκαλέσω σοκ και δέος. Αυτό άλλαξε ελαφρώς, όταν βρέθηκα εδώ την τελευταία φορά. ήταν η μέρα που κατέρρευσε η Γουώλ Στρητ. Επανέλαβα τον «τίτλο μου, «Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», σε μια φιλανθρωπική διοργάνωση, και μία κυρία μού είπε: «Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερους από εσάς, εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αργότερα, αισθάνθηκα ότι είχα πολύ καλύτερη παρέα, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, «κατηγορήθηκε» ότι είναι σοσιαλιστής.

Με κάθε ειλικρίνεια, είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι αυτού του Κινήματος, το οποίο είχε στο παρελθόν πολύ ενεργούς ηγέτες, όπως τον Βίλλυ Μπραντ, τον Μπρούνο Κράισκι, τον Φρανσουά Μιτεράν. Το Κίνημά μας αντιπροσωπεύει τώρα πάνω από 160 κόμματα σε όλο τον κόσμο, από την Λατινική Αμερική έως την Ασία. Ανάμεσά τους, είναι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα, το κόμμα του Μισέλ Μπασελέ στην Χιλή, το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ, το κίνημα της Φατάχ των Παλαιστινίων, όλα τα Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα, από τον Γκόρντον Μπράουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς στην Σερβία, αλλά και άλλα πολλά.

Είναι δηλαδή το Κίνημα μας διαδεδομένο, αλλά στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, έχει επικρατήσει η νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική ρητορεία τα τελευταία χρόνια, η οποία απέφευγε κάθε λέξη περί κοινωνικής δικαιοσύνης, ενδυνάμωσης των πολιτών μας, ισότητας, δημοκρατικής υπευθυνότητας και επίβλεψης, διαφάνειας, αλληλεγγύης, οικονομικών πακέτων υποστήριξης, ρύθμισης των αγορών, επιδομάτων ανεργίας, ίσης κατανομής του πλούτου ή πράσινης ανάπτυξης. Έτσι, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι, αυτές οι λέξεις, αυτές οι έννοιες, είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Πρέπει πρώτα να σας πω ότι όλος ο κόσμος, και ειδικά το Κίνημά μας, καλωσορίζει την άφιξη ενός νέου Αμερικανού Προέδρου, μίας νέας κυβέρνησης, που φέρνει μαζί της μία νέα ευκαιρία. Και το μήνυμα της επιτυχίας ενός Αφροαμερικανού, και η νίκη του απέναντι σε ένα κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα, έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, μία νέα ελπίδα.

Αυτή η νέα ελπίδα μεταφράζεται βέβαια σε νέα πρόκληση και, εμείς οι προοδευτικοί σε όλον τον κόσμο, είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο και πρόθυμοι, έχοντας την ελπίδα μίας νέας συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο και την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια νέα αλλαγή στον πλανήτη μας.

Η επίλυση της οικονομικής κρίσης σίγουρα δεν είναι τεχνικό θέμα, παρόλο που είναι σημαντικό να κοιτάξουμε τις τεχνικές πλευρές. Είναι, πιστεύω κατά βάση πολιτικό θέμα. Αφορά τις πιο βασικές παγκόσμιες αξίες και επιλογές, τις οποίες εμείς, στον εικοστό πρώτο αιώνα, αντιμετωπίζουμε.

Είναι απαραίτητο να επιλύσουμε την σημερινή κρίση, με έναν τρόπο ο οποίος ενδυναμώνει τους πολίτες, τους λαούς, τις κοινωνίες μας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, δίκαια, και με αειφόρο τρόπο, τις τρομακτικές πλανητικές αλλαγές.

Τα διεθνή ινστιτούτα, οι φορείς ρύθμισης είναι αιχμαλωτισμένοι σε εθνικά, και όπως είπε νωρίτερα ο καθηγητής Πώλ Ντέηβιντσον, παράλογα όρια. Είτε πρόκειται για έναν παγκόσμιο οικονομικό οργανισμό, είτε για μια μεγάλη τράπεζα, ένα παγκόσμιο νόμισμα ή έναν εκκαθαριστικό φορέα, όπως ο καθηγητής Πωλ Ντέηβιντσον ανέφερε, αυτοί οι οργανισμοί είναι σημαντικοί, είναι απαραίτητοι, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, αλλά πρέπει επίσης να έχουν την νομιμότητα, θα έλεγα τις απαραίτητες εξουσίες. Και έτσι, ερχόμαστε στο ερώτημα ποιος θα αποφασίσει για αυτή την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Αυτό είναι βασικό ερώτημα για μία νέα γεωπολιτική ισορροπία, πίσω από το οποίο βρίσκεται το τι εννοούμε ως, δημοκρατική διακυβέρνηση ή δημοκρατία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός και αν πιστέψουμε σε μία διαφωτισμένη παγκόσμια αριστοκρατία, η οποία θα κυβερνήσει τον κόσμο. Η πρόκληση είναι βασική. Αφορά την δημοκρατία και για αυτό πιστεύω χρειάζεται επίσης να μεταφέρουμε, για λογαριασμό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ένα μήνυμα σε όσους παρευρίσκονται στην συνάντηση, αύριο, του G20, στην Ουάσινγκτον.

Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε δημοκρατική αλλαγή για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει την συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου, και η οποία δημοκρατικά θέτει νέες προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και νέους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ χρησιμοποιεί τον κοινό μας πλούτο και τους πόρους με αειφόρο τρόπο.

Νέοι κανονισμοί πρέπει να προκύψουν από τη νέα κατανόηση της δημοκρατίας, τόσο στην παγκόσμια κατάσταση, όσο και ως φιλοσοφία, η οποία περιλαμβάνει οικονομικούς οργανισμούς, όχι μόνο πολιτικούς οργανισμούς. Αυτή είναι η πρόκληση, αλλά αυτό έχει επίσης υπάρξει ως πρόβλημα: Πώς τα εθνικά κράτη, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί ανταποκρίνονται στην παγκοσμιοποίηση;

Σκεφτείτε το, είναι πραγματικά παράδοξο: Η ανθρωπότητα σήμερα έχει συγκεντρώσει εκπληκτικές δυνατότητες, τεχνολογικές δυνατότητες, πλούτο, καινοτομίες, γνώση και δημιουργικότητα, ανήκουστες δυνάμεις για τη βελτίωση της ζωής μας. Και οι πολίτες μας βλέπουν αυτές τις δυνάμεις, αλλά όμως συχνά νιώθουν αδύναμοι.

Και όχι μόνον αυτό. Η γενιά μας και, σίγουρα η επόμενη γενιά, αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα τα οποία αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: κλιματική αλλαγή σε τεράστια κλίμακα, συνδεδεμένη με την κατανάλωση ενέργειας βασισμένης στον άνθρακα, νέες και παλιές πανδημίες, φτώχεια, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, του οποίου τα κέρδη ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο. Θέματα, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αν είχαμε ενωμένες και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες.

Αλλά τι βλέπουμε; Αντί για παγκόσμιες λύσεις, τα προβλήματά μας επιδεινώνονται με την οικονομική κρίση, η οποία έχει αποκαλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα, την εκπληκτική συγκέντρωση του χρήματος από τους λίγους, και η οποία παραλληλίζεται βεβαίως μόνο από την συγκέντρωση της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία έχει οδηγήσει με την σειρά της στην συγκέντρωση πολιτικής δύναμης και, την ίδια στιγμή, στη διαφθορά των δημοκρατικών μας θεσμών, λόγω αυτής της, ανεξέλεγκτης αν θέλετε, δύναμης.

Αυτό είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου. Αυτή είναι η δημοκρατική μας πρόκληση. Οι θεσμοί, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, το κράτος δικαίου έχουν νικηθεί και περιοριστεί, όπως είπε ο Πωλ Ντέηβιντσον, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς νόμους, από τα μεγάλα συμφέροντα. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί.

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε, κατά μία έννοια, κράτος πρόνοιας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων. Σε αυτό το πνεύμα, ζήτησα από τον Τζο Στίγκλιτς να προεδρεύσει σε μία Επιτροπή που δημιουργήσαμε, για την παγκόσμια κοινωνική δημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση. Έχουμε καταλήξει σε μία προσωρινή έκθεση, την οποία μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο.

Τονίσαμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα να συνεργαστούμε, ώστε να εξομαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής αποτυχίας των απορρυθμισμένων αγορών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Καθώς οι αγορές παγώνουν, και η ύφεση ξεκινάει, το καθήκον μας δεν είναι να σκεφτόμαστε μόνο την Γουώλ Στρητ, αλλά και τα δισεκατομμύρια των αντρών, γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο. Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία.

Η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, πρέπει να εδραιώσει τον δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές, και πρέπει να ετοιμαστεί σε κάθε στροφή να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σε αυτό το σημείο.

Κατά δεύτερον, πρέπει να βάλουμε ένα φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας την ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου.

Πρέπει βέβαια να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες, και να δείξουμε αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα.

Και τρίτον, πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη.

Μερικές φορές, σε καιρούς κρίσης, επιστρατεύονται πόροι μέσω πολέμων, και έτσι η πρόκληση για μας είναι να δείξουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ειρηνικά μέσα, και να το κάνουμε δημιουργώντας ένα νέο αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη μας. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ή θα κινηθούμε προς την πράσινη ανάπτυξη, ή θα κινηθούμε προς συγκρούσεις και πολέμους.

Ή θα κινηθούμε προς τη δημοκρατική ενδυνάμωση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την πράσινη ανάπτυξη, ή θα κινηθούμε προς τη βαρβαρότητα στον πλανήτη μας.

Δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό μόνος του, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς άλλος. Αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, για τρεις λόγους:

  1. Έχουν τεράστια, εάν όχι όλη, την ευθύνη για τη δημιουργία μεγάλου μέρους του κυκεώνα, της κρίσης που βλέπουμε σήμερα.
  2. Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν την αλληλοεξάρτηση.
  3. Υπάρχει νέα κυβέρνηση, η οποία θα εμπνέει μεγάλο σεβασμό, άρα και νομιμότητα σε όλο τον κόσμο.

Αλλά δεν μπορεί να ηγηθεί με τη βία. Δεν μπορεί να ηγηθεί κατ? επιταγή, όπως είπε ο καθηγητής Πινγκ Τσεν, αναφερόμενος στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μπορεί να ηγηθεί, δίνοντας το παράδειγμα: προληπτική διπλωματία, αντί για προληπτικούς πολέμους, παγκοσμιοποίηση για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους, αγορές στην υπηρεσία του λαού και όχι μόνο του κέρδους, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανανεώσιμη ενέργεια και στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού.

Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αν δεν κινηθούμε προς μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, οι λαοί μας θα πέσουν θύμα όλων των μορφών εξτρεμισμών, απολυταρχισμών, φονταμενταλισμών και λαϊκισμών. Θα βρουν καταφύγιο ή στην παθητικότητα ή στη βία.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι, βλέπω τη νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση, από πολλές απόψεις, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας, ναι μεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιστεύω ότι, και σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα και ο συμβολισμός που προβάλλει, είναι ίδια.

Είναι μια τρομακτική πρόκληση, μια τεράστια ευθύνη, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία και μια νέα σελίδα που θα γραφτεί. Αλλά δεν πρέπει να γραφτεί με βιασύνη, και ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αφήσουμε, τα κενά στη σελίδα, να συμπληρωθούν από τη μοίρα ή την τύχη.

Ο ρόλος σας, ως οικονομολόγων, ως προοδευτικών οικονομολόγων, είναι και θα είναι κρίσιμος, και θα είναι κρίσιμος στο γράψιμο αυτών των νέων σελίδων της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας.

Ευχαριστώ πολύ»

Η ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Αρχίζουν οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Η Καθημερινή –
Το απόγευμα της Κυριακής, αναμένεται να αρχίσουν στην πόλη Νουέβο Βαγιάρτα του Μεξικού, οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,
Δημόσιο έλεγχο στις παγκόσμιες αγορές ζήτησε από τη Νέα Υόρκη ο Γ
Τα Νέα Οnline –
Η ρύθμιση των παγκόσμιων αγορών πρέπει να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο και να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας,
"Δημόσιος έλεγχος στις αγορές"
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων –«Η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές και να καταπολεμήσει τις
Ομιλία Παπανδρέου για ασφάλεια και οικονομία στη Ν. Υόρκη
Nαυτεμπορικη – 13 Νοεμ. 2008
Για την οικονομική κρίση, τη διεθνή ασφάλεια και τη νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική, θα μιλήσει σήμερα, σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στη Νέα
Μήνυμα Παπανδρέου ενόψει G20
Ελεύθερος Τύπος – 14 Νοεμ. 2008
Το μήνυμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τις 20 οικονομικές δυνάμεις του κόσμου που συναντώνται το Σάββατο στην Ουάσιγκτον είναι πολύ απλό.
Στην Νέα Υόρκη και ο Γιώργος Παπανδρέου
iKypros – 13 Νοεμ. 2008
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, θα βρίσκεται αύριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει σε Συνέδριο για την
Σε συνέδριο για την οικονομία ο Γ. Παπανδρέου
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 13 Νοεμ. 2008
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε Συνέδριο για την οικονομική κρίση, την διεθνή ασφάλεια και την νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη για την οικονομική κρίση
Η Καθημερινή – 14 Νοεμ. 2008
Σε ημερίδα για την οικονομική κρίση, τη διεθνή ασφάλεια και τις προοπτικές που διαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο θα μιλήσει αργά απόψε (ώρα Ελλάδας) ο
Στη Νέα Υόρκη ο Γ. Παπανδρέου για την οικονομική κρίση
Η Καθημερινή – 13 Νοεμ. 2008
Αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου όπου θα μιλήσει σε συνέδριο για την οικονομική κρίση, τη διεθνή ασφάλεια και τη νέα
"Καταργούνται προνοιακές υποδομές"
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 13 Νοεμ. 2008
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,
(Ξένη δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΣΟΚ – Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 15 Νοεμ. 2008
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε χθες το βράδυ σε Συνέδριο για την
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 13 Νοεμ. 2008
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στις εργασίες του
ΠΑΣΟΚ: Επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων – 13 Νοεμ. 2008
Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης,