του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ

 

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι «παρανοοϊκός», ο απλώς λαός λέει: «δεν είναι στα καλά του». Πρόκειται για ανθρώπους, όπως ο Σαακασβίλι και ο Γκρούεφσκι, που τη συμπεριφορά τους δεν μπορείς με κανένα τρόπο να την εξηγήσεις πολιτικά ή μόνον πολιτικά, αλλά κυρίως και κατά προτίμηση ψυχολογικά.

Την ψυχολογία δεν την είχε σε εκτίμηση η μαρξιστική θεωρία, γιατί θεωρούσε ότι τα πάντα καθόριζαν κυριολεκτικά οι οικονομικοί όροι. Τον τελευταίο αιώνα ανακαλύφθηκε και ο ρόλος της ψυχολογίας και των κλάδων της (ψυχανάλυση, ψυχοπαθολογία κ.λπ) στην ερμηνεία ιστορικών γεγονότων.

Ποια είναι άραγε τα στοιχεία που συνθέτουν την ψυχοσύνθεση και χαρακτηριοδομή του Σαακασβίλι, αν μελετήσουμε τα εξωτερικά φαινόμενα και τους δώσουμε έναν εσώτερο, ψυχοαναλυτικό χαρακτήρα;

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε ως ένας θεατρίνος παρανοϊκός, που δεν διστάζει να θυσιάσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να ικανοποιήσει τις άμετρες φιλοδοξίες του για εξουσία και δόξα.

Αν πρόσεχε κανείς το βλέμμα του και τις κινήσεις του, τους θεατρινισμούς του, θα μπορούσε να τον παρομοιάσει ως ένα μικρό Χίτλερ και Μουσολίνι , που προσπαθεί με ύπουλα «αφελή» και «αθώο» τρόπο να φανατίσει τα πλήθη, ότι έχει δίκιο.

Τέτοιοι τύποι είναι αδίστακτοι και είναι σε θέση να αιματοκυλήσουν την ανθρωπότητα για να ικανοποιήσουν τα ποταπά τους προσωπικά κίνητρά, εξυπηρετώντας παράλληλα ως μαριονέτες τους γεωπολιτικούς στόχους των πατρώνων τους.

Μια τέτοια «προσωπικότητα» είναι τόσο ο Σαακασβίλι, όσο και ο Γκρούεφσκι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τέτοιους ανθρώπινους τύπους επέλεξαν τα επιστημονικά επιτελεία της Αμερικής για να τους σπουδάσουν και τους εγκαταστήσουν (εμφυτεύσουν κυριολεκτικά) στις δορυφορικές χώρες τους. Ήξεραν τα αρμόδια επιστημονικά ινστιτούτα, που ασχολούνται με την επιλογή παρανοϊκών δικτατορίσκων, ότι είναι κατάλληλοι γι' αυτό το ρόλο. Έχουν δηλαδή τα κατάλληλα ψυχολογικά και πνευματικά εφόδια για να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί και που ανταποκρίνεται στην ψυχοσύνθεσή τους. Τους προδίδει το απλανές βλέμμα τους και ο αλαζονικός χαρακτήρας τους. Ίσως είναι εξωτερίκευση μιας εσωτερικής ανώμαλης κατάστασης, που εκδηλώνεται μ' αυτό τον τρόπο.

Οι συνεχείς και παράλογες προκλήσεις του Γκρούεφσκι, που με την κοινή ανθρώπινη λογική δεν μπορούν να εξηγηθούν, όπως η τελευταία του απαίτηση να αφαιρεθεί το όνομα «Μακεδονία» από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, δεν είναι «γελοιότητες», όπως αμήχανα και βλακωδώς, τις χαρακτήρισε το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτές οι προκλήσεις και θα κλιμακωθούν και θα οδηγήσουν, εφόσον συνεχιστούν, (και θα συνεχιστούν) σε αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων με ανάλογες προκλήσεις στα Βαλκάνια, όπως αναλογικά έχει κάνει και ο Σαακασβίλι.

Οι τύποι είναι απρόβλεπτοι, μεγαλομανείς με τάση αυτοκαταστροφής και γι' αυτό επικίνδυνοι.

Πρόκειται για άκρως ανησυχητικά φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν και σε αιματοκύλισμα την περιοχή. Ποιος μας εγγυάται ότι αύριο μεθαύριο δεν θα προκαλέσει ο Γκρούεφσκι αιματηρά επεισόδια στην Ελληνική Μακεδονία για να οργανώσει την ανθελληνική του προπαγάνδα, μιας και η σημερινή του τακτική δεν αποδίδει;

 Ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα πράξει κάτι ανάλογο με τον Σαακασβίλι, που θυσίασε εν γνώσει του χιλιάδες αθώους πολίτες όχι μόνο της Νότιας Οσετίας, αλλά και της ίδιας του της χώρας, προκειμένου να πετύχει τους άνομους στόχους του; Πρόκειται πράγματι για αδίστακτους παρανοϊκούς τύπους, που δεν τους σταματάει καμία λογική. Δεν μπορείς να συμπεριφερθείς απέναντι σε έναν ανισόρροπο και ψυχολογικά απρόβλεπτο τύπο με λογικές συμπεριφορές και με συμπεριφορές του τύπου: «γελοιότητες», για να ερμηνεύσεις και αντιμετωπίσεις τέτοια και παρόμοια φαινόμενα. Πρέπει τα μηνύματα αυτά να τα πάρει πολύ σοβαρά η ελληνική κυβέρνηση και να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής με «γελοίο», πραγματικά τρόπο. Την ίδια συμπεριφορά έδειχνε η ελληνική πολιτεία καθ' όλη τη διάρκεια της προπαγάνδας του Τίτο και κατόπιν των Σκοπιανών.

Με τον τρόπο αυτόν ενθαρρύνεις τους επίδοξους παρανοϊκούς σε  ενέργειες, οι οποίες μπορούν να δυναμιτίσουν την ειρήνη στην περιοχή και να αποδειχτούν στην πράξη καταστροφικές.

Αν υποθέσουμε ότι οι προσπάθειες των Αμερικανών είναι να αποκλείσουν τους Ρώσους από τις διόδους διέλευσης του πετρελαίου και φυσικού αερίου, γιατί να μην θέλουν να αχρηστεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας  ανακόπτοντας στη Βόρειο Ελλάδα και συνεπώς στη Μακεδονία τους αγωγούς. Αρκεί να ενισχύσουν τους Σκοπιανούς στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη Μακεδονία του Αιγαίου, τους Τούρκους για ανεξάρτητη Θράκη και του Αλβανούς για την Τσαμουριά. Ούτως ή άλλως, μετά τη Σερβία είναι η Ελλάδα στο στόχαστρο των Αμερικανών και των συμμάχων τους άγγλων και Τούρκων και των άλλων «άσπονδων φίλων μας» και δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσουν τον Καραμανλή και γενικότερα τους Έλληνες, γι' αυτή τη συγκεκριμένη προσέγγιση Ελλάδας -Ρωσίας. Οι Αμερικανοί θέλουν – είναι πια κοινό μυστικό – να αποκλείσουν την «εξάρτηση της Δύσης» από τη Ρωσία και να την αντικαταστήσουν με τον δικό τους απόλυτο έλεγχο. Στόχος τους είναι να δαιμονοποιήσουν και στη συνέχεια απομονώσουν τη Ρωσία. Το παράδειγμα της Πολωνίας για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας είναι χαρακτηριστικό.   Θέλουν να ελέγχουν τόσο τις πηγές όσο και τη δίοδο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.

Στο πρόσωπο του Μπους  βρικολάκιασε ο Χίτλερ. Θα πουν μερικοί ότι αυτά είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας.   Τα γεγονότα όμως στον Καύκασο δυστυχώς αποδεικνύουν ότι τέτοια σενάρια είναι πέρα από αληθινά. Προκειμένου να πετύχουν τους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς τους στόχους είναι ικανοί, όπως το απέδειξαν άλλωστε και σε άλλα μέρη του πλανήτη, να αιματοκυλήσουν την ανθρωπότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι θέλουν να συντρίψουν την αντίσταση του ελληνικού λαού, που παρ' όλα τα αλαλούμ και τις ανεπάρκειες  και την υποτέλεια από δεξιά και αριστερά της ηγεσίας του, απέδειξε και αποδεικνύει τον αντιστασιακό του χαρακτήρα.