ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΙΝΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΣΕΛ ΜΗΝΣ

 

Η παγκόσμια κρίση μαίνεται, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται και οι δυσοίωνες προβλέψεις κυριαρχούν στα «σομόν» έντυπα που μερικούς μήνες πριν εκθείαζαν την αδιατάρακτη πορεία των αγορών και των κερδών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι δυνατόν μια οικονομία παρασιτική και υπερκαταναλωτική, να αποφύγει την κρίση; Προφανώς, όχι μόνο δεν μπορεί να αποφύγει την κρίση, αλλά θα υποστεί βαθύτατα τις συνέπειές της. Η Ελλάδα θα πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και τα αίτια είναι προφανή: Η εμπλοκή της ελληνικής οικονομίας σε τομείς υπερπαγκοσμιοποιημένους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, παρά τη σταδιακή μετακίνησή τους προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ένα τεράστιο «υφεσιακό σοκ».

 

Αυτό το σοκ θα εντείνει τις τάσεις της αποσύνδεσης των ελληνικών ελίτ από την Ελλάδα. Αυτή, θα πάρει τα χαρακτηριστικά της επιστροφής του Αμερικανισμού, τώρα μάλιστα που η υπερδύναμη έχει κάνει το φιλελεύθερο λίφτινγκ Ομπάμα, αλλά και της επίτασης του νεο-οθωμανισμού, της ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας, αλλά και της πολιτικής της «φιλίας» που περνάει μέσα από την στήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., την συγκατάθεση στην σχεδιαζόμενη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποδοχή ενός καθεστώτος συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη κ.ο.κ.

Παρ' όσα συστηματικά προβάλλουν τα ΜΜΕ για να θολώσουν τα νερά, περί της υποτιθέμενης βαθιάς κρίσης που μαστίζει την Τουρκία εξαιτίας του αγεφύρωτου χάσματος ισλαμισμού και κεμαλισμού, η πραγματικότητα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια το τουρκικό κατεστημένο επιχειρεί μια νέα σύνθεση μεταξύ της κρατικής ιδεολογίας και της μουσουλμανικής ταυτότητας. Και η Τουρκία παίζει το χαρτί του Ισλάμ, μεταξύ άλλων γιατί μέσω αυτού μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση, επιρροή και έλεγχο σε πληθυσμούς της Βαλκανικής, ώστε να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής εκεί όπου κάποτε εκτεινόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία περιφερειακή υπερδύναμη που διατηρεί επεκτατικές βλέψεις προς Δυσμάς αλλά και φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των ισλαμικών κρατών.

Υπ' αυτό το πρίσμα, το 72ο τεύχος του περιοδικού «Άρδην» επιχειρεί μία συστηματική ανάλυση του φαινομένου του νέο-οθωμανισμού των ελληνικών ελίτ, μία συνολική αποτίμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και μία εκτεταμένη παρουσίαση του πολιτικού και οικονομικού προφίλ της Τουρκίας. Το σχετικό αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα των: Θ. Τζιούμπα, Στ. Κωνσταντινίδη, Φ. Αποστολόπουλου, Γ. Καραμπελιά, Γ. Παλαιολόγου, Κ. Γρίβα, Θ. Μπατρακούλη και Ο. Μίντσεφ.

Επιπρόσθετα, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου οι χειρισμοί του Χριστόφια και οι διαπραγματεύσεις του με τον Ταλάτ, φέρνουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά, αυτό που οι Έλληνες της Κύπρου απέρριψαν κατηγορηματικά το 2004 με το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο σχετικό αφιέρωμα περιλαμβάνονται τα κείμενα των εισηγήσεων των Β. Λυσσαρίδη, Γ. Αρσένη, Α. Μιχαηλίδη και Γ. Καραμπελιά, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της μαζικότατης εκδήλωσης της ΣΕΥΑΕΚ και του ΣΑΚ για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2008 και την παρακολούθησαν γύρω στα 1.000 άτομα. 

Τα αφιερώματα του Άρδην συμπληρώνονται από έναν φάκελο για την σύγχρονη Κίνα, η οποία προβάλει ακόμα πιο κραταιά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα, έπειτα από την παγκόσμια κρίση και την κατάπτωση του Ευρωοατλαντικού πόλου. Ο φάκελος περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο οδοιπορικό του Γ. Λιερού καθώς κι ένα κείμενο του Β. Χούι.

Τέλος, η ύλη του περιοδικού ολοκληρώνεται με μία εκτεταμένη, αποκλειστική συνέντευξη της Λ. Θωμά με τον Ρ. Μηνς, ηγέτη του κινήματος των Ινδιάνων της Β. Αμερικής και αρχηγό των Λακότα Σιού, καθώς και με κείμενα των: Θ. Ντρίνια, Χ. Δάλκου, Κ. Καραΐσκου, Α. Σταλίδη για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τον πολιτισμό.