Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου ( ΗΜΕΡΗΣΙΑ )

Η Ουάσιγκτον είναι η πόλη στην οποία παίζονται τα πιό βρόμικα πολιτικά παιγνίδια.

Μέσα σε μία ημέρα, πολιτικοί οι οποίοι μέχρι χθες υποστήριζαν θέσεις αρχών, κάνουν στροφή 180 μοιρών όταν μετά την ήττα τους μετατρέπονται σε «λομπίστες», ή προσλαμβάνονται σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία διατηρούν τμήματα που ασκούν πολιτικές πιέσεις.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, με πιό κραυγαλέο, του Ρίτσαρντ Γκέπχαρτ, πρώην ηγέτη των Δημοκρατικών, ο οποίος πλέον ανήκει -έναντι αμοιβής ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων- στο στρατόπεδο της Αγκυρας.

Ο κ. Γκέπχαρτ, όταν ήταν βουλευτής, έλαβε μεγάλη οικονομική ενίσχυση, με νόμιμο τρόπο, από τις κοινότητες των Ελλήνων και των Αρμενίων, και ήταν σχεδόν πάντα απέναντι στην Τουρκία. Χάνοντας την έδρα του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέβηκε το σκαλοπάτι των «λόμπις», και έλαβε την πρώτη προσφορά που του έγινε: Από την τουρκική κυβέρνηση.

Το χρήμα κινεί τα πάντα στην αμερικανική πρωτεύουσα και δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς, πως όσες χώρες αποφάσισαν να διαθέσουν μεγάλα κονδύλια, είχαν αποτελέσματα.

Το παράδειγμα της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικό, διότι πρόκειται για μία χώρα η οποία έχει στην πλάτη της μία γενοκτονία και μία εισβολή και κατοχή κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

Παρ' όλα αυτά, παραμένει ατιμώρητη, αν και βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, ιδιαίτερα από τους Αρμένιους, οι οποίοι τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να δώσουν την «μητέρα των μαχών», καθώς λέγεται πως έχουν εξασφαλίσει γραπτή υπόσχεση από τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να αναγνωρίσει την γενοκτονία και να τιμήσει έτσι το ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους, που σφαγιάστηκαν από τις τουρκικές ορδές.

Εάν υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Ομπάμα, τότε οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, θα οδηγηθούν σε μείζονα κρίση, όπως ήδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος έστειλε προσωπικό απεσταλμένο στο Σικάγο για να μεταφέρει την απειλή.

Η Αγκυρα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Πέραν της κινητοποίησης της τουρκοαμερικανικής κοινότητας και των αμερικανοτουρκικών οργανώσεων που ελέγχει ο στρατηγός Σκόουκροφτ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζόρτζ Μπους του πρεσβύτερου, η τουρκική κυβέρνηση μίσθωσε γνωστούς «λομπίστες» της Ουάσιγκτον, ενώ έκανε και μία άλλη πολύ έξυπνη κίνηση, ζητώντας συμπαράσταση από πρώην υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ηδη, η Μαντλίν Ολμπράϊτ, που παρέσυρε τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και αιματοκύλισε τα Βαλκάνια, δήλωσε «φιλότουρκη», στην τελετή εγκαινίων των γραφείων τουρκικής οργάνωσης στο Τέξας. Ο Χένρι Κίσιγκερ βοηθά όπως και όσο μπορεί και ο Τζέϊμς Μπέϊκερ, αν και αποστασιοποιημένος αποδέχθηκε να παρέμβει όποτε και όταν χρειαστεί.

Ας σταθούμε στην κ. Ολμπράϊτ, η οποία όταν ήταν υπουργός μας έλεγαν πως διατηρούσε στενότατες σχέσεις συνεργασίας με τον τότε Ελληνα ομόλογό της. Η θέση της στα Βαλκάνια είναι έντονα φιλοαλβανική, χωρίς να δέχεται καμία συζήτηση για τα εγκλήματα των Αλβανών εναντίον των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Στα ελληνοτουρκικά, τάσσεται με προσοχή υπέρ της Τουρκίας, και για το Κυπριακό πιστεύει πως οι Ελληνοκύπριοι «έχουν κουράσει».

Δεν θα ενοχλούσε η στάση της, εάν η κυρία αυτή δεν ήταν μέλος της μικρής ομάδας συμβούλων του κ. Ομπάμα για θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Εάν με οποιονδήποτε τρόπο πείστηκε να ταχθεί με το μέρος της Τουρκίας, αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Λευκωσία και την Αθήνα -η τελευταία, που συνταράσσεται από τα σκάνδαλα, αδυνατεί να υποστηρίξει και να προωθήσει τα θέματα που την απασχολούν.

Παρά την εκλογή του κ. Ομπάμα, που πρόσφερε ελπίδα για αλλαγή πολιτικής στα θέματα μας, μερικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν δικαιολογημένα θορυβήσει την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Η δήλωση της κ. Ολμπράϊτ, ότι είναι «φιλότουρκη», προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα μετά την διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται στην Ουάσιγκτον…