Από τον Χάρη Μπότσαρη

Η πιο αιματηρή σφαγή των τελευταίων 60 χρόνων έγινε στη Γάζα από τις Ισραηλινές επιδρομές με αεροπλάνα και μαχητικά ελικόπτερα και οι νεκροί μέχρι τώρα ήταν 230 ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 700.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν αν κριθεί απαραίτητο και μάλιστα απειλεί ότι θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις και με χερσαίες δυνάμεις.

Δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένα του Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, απ’ όπου οι μαύροι καπνοί σκέπαζαν τον ουρανό και τα πτώματα κείτονταν στους δρόμους.

Το προεκλογικό παιχνίδι στο Ισραήλ για τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου παίζεται με φρίκη και αίμα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ δήλωσε κυνικά ότι «υπάρχει εποχή ηρεμίας και εποχή για μάχη και τώρα βρισκόμαστε σε εποχή μάχης».

Με τον ίδιο κυνισμό απάντησε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διαφθορά, λέγοντας ότι η «αποστολή θα ολοκληρωθεί».

Η υπουργός Εξωτερικών και πρώην πράκτορας της Μοσάντ, Τζίπι Λίβνι που διεκδικεί την πρωθυπουργία, ξεπέρασε ακόμη περισσότερο τα όρια καλώντας για …«διεθνή υποστήριξη» προς το Ισραήλ!

Η κυβέρνηση Μπους που απέρχεται σε τρεις εβδομάδες στηρίζει απροκάλυπτα την Ισραηλινή επίθεση και η Κοντολίζα Ράϊς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν τη Χαμάς υπεύθυνη για τη λήξη της εκκεχειρίας και την επανέναρξη της βίας στη Γάζα».

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, Η Βρετανία και η Γαλλία κάλεσαν για άμεση διακοπή της βίας στην περιοχή και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε έκκληση στις μεγάλες δυνάμεις για να σταματήσουν οι «εγκληματικές» επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ κάλεσε από τη Δαμασκό το λαό να αρχίσει την τρίτη «ιντιφάντα», ενώ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν περισσότερα από 100 μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και ανάμεσά τους ο αρχηγός της αστυνομίας Ταουφίκ Τζαμπέρ.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα που βρισκόταν για διακοπές στη Χαβάη, ενημερώθηκε από την Κοντολίζα Ράϊς για την κατάσταση στη Γάζα με τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 8 μόλις λεπτών.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα είπε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συμπλήρωσε με το στερεότυπο «υπάρχει μόνον ένας Πρόεδρος προς το παρόν».

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπαράκ Ομπάμα ανέπτυξε θέσεις όμοιες με αυτές του Τζορτζ Μπους για το Παλαιστινιακό και ιδαίτερα για τη Χαμάς είχε πει τον Ιούλιο:

«Αν κάποιος εξαπολύει ρουκέτες εναντίον του σπιτιού μου όπου κοιμούνται οι δύο κόρες μου το βράδυ, τότε κι εγώ θα κάνω οτιδήποτε δυνατόν για να τον εξουδετερώσω και περιμένω από το Ισραήλ να πράξει το ίδιο».

Ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου απάντησε έμμεσα σε ερώτημα για το πράσινο φως της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «η Ισραηλινή κυβέρνηση εξουσιοδότησε το στρατό για την επιχείρηση πριν από λίγες μέρες και εμείς φυσικά γνωρίζαμε για την εξουσιοδότηση αυτή».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί  κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει τις ρουκέτες και το Ισραήλ να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ καταδίκασε τις ανεύθυνες προκλήσεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και τη δυσανάλογη χρήση βίας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ καταδίκασε τις επιδρομές στη Γάζα και είπε ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη ως δύναμη κατοχής  για τους νεκρούς και τους τραυματίες.