Συνάντηση Προέδρου ΣΑΕ κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη με Υπουργό Εσωτερικών κ.Προκόπη Παυλόπουλο

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αποτελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, από εκπρόσωπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και το ΣΑΕ, με στόχο να συνεχιστεί η εξέταση του θέματος σχετικά με την άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων του Εξωτερικού από τους τόπους διαμονής τους, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στο γραφείο του Υπουργού, ο κ. Ταμβάκης επισήμανε ότι ιδιαιτέρως σημαντικό για την υλοποίηση της ιστορικής αυτής εξαγγελίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι να ξεκινήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα η λεπτομερής επεξεργασία του ζητήματος, ώστε να επιτευχθεί ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο Νόμου. Η πρόταση αυτή, όπως και οι θέσεις του ΣΑΕ επί του θέματος, που διαμορφώθηκαν από τις Περιφερειακές Συνελεύσεις, έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των Μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, που αποφάσισαν ομόφωνα στη τελευταία συνεδρίασή τους να προωθήσουν το θέμα, τόνισε ο κ. Ταμβάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε εντός ενός μηνός να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση της επιτροπής, με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Επισημαίνεται ότι το ΣΑΕ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αρχηγούς των Κομμάτων, το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών για το θέμα.

Οι θέσεις του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων συνοψίζονται ως εξής:

1. Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη

2. Δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των 5 (πέντε) ηπείρων.

3. Καταγραφή των Ελλήνων του Εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την επιλογή της ορθότερης διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος ψήφου να υπάρχει ενημερωμένος κατάλογος, ώστε να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

4. Σύσταση Επιτροπής που θα αποτελείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, τους εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και το ΣΑΕ.

 
ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ: