Πρόκληση για την ίδια την ΕΕ, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες για το κεφάλαιο της ενέργειας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου  ερωτηθείς σχετικά.

''Η Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο κράτος – μέλος της ΕΕ έχει τα δικαιώματα της, και αυτά τα δικαιώματα τα υπερασπίζεται και τα ασκεί έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας''. Σημείωσε δε ότι στις δηλώσεις αυτές του Τούρκου Πρωθυπουργού υπήρξε αντίδραση από την ΕΕ, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ''ήταν σαφής ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του αγωγού Nabucco με το κεφάλαιο Ενέργεια που δεν συζητιέται αυτή τη στιγμή''.
Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι το εν λόγω κεφάλαιο δεν ανήκει στα 8 που έχουν παγοποιηθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα καθήκοντά της ως ισότιμο μέλος της ΕΕ. Το πώς τα ασκεί και τι αποφασίζει, πρόσθεσε, ανάλογα με τα θέματα που εγείρονται, αυτό θα γίνει στην ώρα του, βλέποντας τα δεδομένα και τις συνθήκες.