Του Απόστολου Παπαδημητρίου

Οι κινητοποιήσεις για καταγγελία της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα και συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους μαρτυρεί ότι ο λαός μας διαθέτει εθνική ομοψυχία στα σοβαρά ζητήματα. Το θλιβερό είναι ότι τα ζητήματα αυτά είναι, κατά κανόνα, διεθνή και όχι εθνικά. Τι είναι εκείνο που μας μετατρέπει σε φανατικό όχλο έτοιμο να διαλύσει το παν, όταν τα ζητήματα είναι εθνικά;

Είναι τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, των οποίων ο ρόλος έχει πλήρως αποκαλυφθεί; Μικρή είναι η αμφιβολία ότι διαδραμάτισαν θλιβερό ρόλο στα δεκεμβριανά έκτροπα κυρίως στην Αθήνα. Τρομολάγνα στο έπακρο ακόμη και τα συνήθη, κατά τον χειμώνα, καιρικά φαινόμενα προβάλλουν ως "θεομηνίες". Πού να βρουν την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν τον φόνο ενός εφήβου από αστυνομικό; Πού να βρουν τη δύναμη στη συνέχεια να προβάλουν τον θρήνο της μάνας, της οποίας ο γυιός, εθνικός φρουρός, υπήρξε θύμα των κουκουλοφόρων; Είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν σχηματίσει(;) την άκρως λανθασμένη εντύπωση και, το θλιβερότερο, την έχουν προβάλει στο λαό, ότι, εφ' όσον ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματσιμούς, δεν πρέπει σε τίποτε να συμφωνούν; Ασφαλώς είναι αυτά αλλά, επί πλέον, είναι και ο πολίτης, ο τόσο πρόθυμος να διαδραματίσει ρόλο διασπαστικό της συνοχής του λαού εν γνώσει του ότι ο αντίπαλός του, ιδεολογικός, κομματικός ή άλλος, μοιράζεται τα ίδια μ' αυτόν προβλήματα.

            Η ομοψυχία των Ελλήνων σε διεθνή θέματα, στα οποία αυτός αντιτίθεται προς την πολιτική των ισχυρών της γης, έχει ως φυσικό επακόλουθο να προξενεί οργή των ισχυρών και να εντείνουν αυτοί την ανθελληνική τους στρατηγική. Τονίσαμε και σε άλλα μας άρθρα πως οι ισχυροί δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με καμμιά μεταπολεμική κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν τους αρκεί, ώστε στα εθνικά μας ζητήματα να εκδηλώνονται με σχετική αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Είναι ο λαός μας που τους προκαλεί με τη σύσσωμη αντίθεσή του στις βαρβαρότητες τους στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη. Άραγε έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτή ουσιώδης παράμετρος στην εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων; Αν σε κάθε σοβαρό εθνικό θέμα οι κυβερνώντες είχαν την ευαισθησία να ζητούν τη γνώμη του λαού με δημοψήφισμα, άραγε θα πετυχαίναμε σε κάποιο ομοψυχία; Αν μας καθίσταντο γνωστές, από την άλλη, οι πιθανές συνέπειες από την άρνηση της κυβέρνησης να διαθέσει τις ναυτικές βάσεις των Αμερικανών στη χώρα μας για κάποια επιχείρηση τους, θα είχαμε το θάρρος να παραμένουμε αρραγείς στη θέση μας υπέρ των θυμάτων των ισχυρών ή θα ξεπουλούσαμε τη συνείδησή μας, για να αποφύγουμε τη σκληρή αντεκδίκηση των ισχυρών, οι οποίοι σήμερα δεν κρύβουν την απροκάλυπτη στήριξη των Τούρκων, Σκοπιανών και Αλβανών διεκδικητών ιστορίας και εδαφών της χώρας μας; Αν, φωτισμένος ηγέτης αναλάμβανε να οδηγήσει τη χώρα μας σε πορεία προς την εθνική αξιοπρέπεια, πόσοι θα τον ακολουθούσαμε; Αυτό ας το συλλογιστούμε όλοι, όσοι οικτείρουμε κατά καιρούς τους πολιτικούς μας.

            Απεβίωσε πρόσφατα ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος που σήκωσε στους ώμους του την πορεία του κυπριακού κράτους και επέτυχε με τον εμπνευσμένο λόγο του τη σημαντική καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό. Έχοντας απέναντί του δύο κυπριακά κόμματα εξουσίας, τα αντίστοιχα κόμματα στην Ελλάδα και πολλά ΜΜΕ, εκεί και εδώ, που θρηνούσαν για το μέλλον της Κύπρου σε περίπτωση καταψήφισης του σχεδίου, έπεισε τον κυπριακό λαό να τον ακολουθήσει, επειδή έδειξε αποφασισμένος να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης στο ιταμό θέλημα των ισχυρών! Ακόμη και με δημοσιεύματα σε τουρκικές εφημερίδες αναγνωρίστηκε, μετά τον θάνατό του, η σθεναρή έναντι των ισχυρών στάση του προέδρου της Κύπρου, ο οποίος έκανε τότε την συντριπτική πλειονοψηφία του λαού μας να αισθανθεί ανακούφιση, καθώς η εθνική αξιοπρέπεια έδειχνε να μην είχε ολοκληρωτικά απωλεσθεί! Πρόσφατα στον δήμο του Πειραιά προτάθηκε η τήρηση, κατά συνεδρία του Δ.Σ., η τήρηση λεπτού σιγής στη μνήμη του Παπαδοπούλου. Εκπρόσωπος παράταξης, που αντιστοιχεί σε πολιτικό σχηματισμό, παρέμεινε καθισμένος κατά τη διάρκεια του λεπτού! Αυτή είναι η φθηνή Ελλάδα του μηδενισμού!

            Οι γείτονες μας των Σκοπίων προχώρησαν πρόσφατα σε νέα πρόκληση ονομάζοντας πλατεία της πρωτεύουσάς τους σε πλατεία Φιλίππου Β΄. Παράλληλα γνωστοποίησαν την τοποθέτηση προσεχώς ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ίδια πόλη και τον ονομασία του δρόμου που οδηγεί προς τα ελληνικά σύνορα σε Μ. Αλεξάνδρου! Το άγνωστο είναι ότι η Ελλάδα συγχρηματοδοτεί το έργο αυτό. Επί τέλους πότε θα αντιληφθούμε ότι, όσοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν, μας ελεεινολογούν για την άκρως παθητική στάση μας έναντι του υπερφίαλου Γκρουέφσκι, του Σαακασβίλι της Βαλκανικής, και του απαράδεκτου διαμεσολαβητή Νίμιτς; Το θλιβερό όμως είναι ότι αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των κουρασμένων συμπατριωτών μας που θέλουν να βρεθεί, επί τέλους, λύση στο πρόβλημα του ονόματος. Και δεν είναι μόνον εκείνοι που ξήλωσαν τις βιοτεχνίες από τη βόρεια Ελλάδα, για τις μετεγκαταστήσουν στη γείτονα χώρα προς αύξηση των κερδών τους. Είναι και άλλοι που κουράζονται να ακούν ότι η χώρα μας δείχνει κακό πρόσωπο στους "πολιτισμένους" Ευρωπαίους! Τέλος ορθώνονται και κάποιοι με προκλητικά ανθελληνικές θέσεις, στο όνομα ενός αρρωστημένου διεθνισμού, ταυτιζόμενοι με τις Αμερικανικές θέσεις, τις οποίες, υποτίθεται, ότι ιδεολογικά αντιπαλαίουν!

            Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας της Χειμάρας περνούν μόνοι και αβοήθητοι το δικό τους δράμα. Κανένας ελληνικός σταθμός δεν μετέδωσε την ανταπόκριση: Τα χαράματα της Παρασκευής επέλεξε η κυβέρνηση Μπερίσα, με εκατοντάδες Αλβανούς αστυνομικούς, να προχωρήσει σε συλλήψεις, φυλακίσεις και προπηλακισμούς των, για δύο μήνες, αγωνιζομένων κατοίκων της Νίβιτσας. Με μια άθλια επιχείρηση γκανγκστερικού τύπου, η αλβανική αστυνομία, άνοιξε με άγρια χρήση βίας τον δρόμο όπου είχαν στήσει το μπλόκο τους οι Έλληνες της περιοχής, για να προστατέψουν τις ιδιοκτησίες τους στην παραλιακή ζώνη της Κακομέας. Συνέλαβαν 14 ακόμη διαδηλωτές, που τους οδήγησαν χωρίς καμία κατηγορία στις φυλακές, όπως είχαν κάνει και με τους προηγούμενους 4 Νιβιτσιώτες που ακόμη παραμένουν στις φυλακές χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Σκοπός τους είναι να μπορέσουν να περάσουν τα μηχανήματα της εταιρίας Riviera, συμφερόντων της κόρης του Μπερίσα όπως επιβεβαιώνει ο αλβανικός τύπος, και να συνεχίσουν με τη βία και χωρίς καμία νομιμοποίηση την δήμευση των κτημάτων των Βορειοηπειρωτών. Οι Βορειοηπειρώτες ομοεθνείς μας έχουν εγκαταλειφθεί μόνοι και αβοήθητοι από την ισχυρή Ελλάδα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κλπ.!

            Βορειότερα οι εναπομείναντες στο Κοσσυφοπέδιο Σέρβοι, δέκα έτη μετά τους άθλιους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, παρά την παρουσία δυνάμεων της ΚΦΟΡ, υφίστανται καθημερινά τη βία των Αλβανών, οι οποίοι πέρα από τους ανθρώπους έχουν ως στόχο και τα θρησκευτικά μνημεία στην ιστορική κοιτίδα των Σέρβων, τα οποία και συνεχίζουν να καταστρέφουν δοθείσης ευκαιρίας. Και όμως κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αναφέρονται στις σερβικές αγριότητες του πολέμου στη Βοσνία, χωρίς να αισθανθούν ποτέ την ανάγκη να καλύψουν στο ελάχιστο το δράμα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Και όμως υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής που καταστρώθηκε στη Δυτική Ευρώπη, αρχικά, και στις ΗΠΑ, στη συνέχεια. Στο σχέδιο αυτό δεν είναι δυνατό να μην εμπλέκεται η χώρα μας. Γι' αυτό μεγάλη είναι η ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας.

                                                                          "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ"