Έφυγε από την ζωή στα 84 του χρόνια ο Πάνος Τζαβέλας*, ο τελευταίος τραγουδιστής της εθνικής Αντίστασης. Ο Στέφανος Ληναίος γράφει για τον Πάνο Τζαβέλα.

…έφυγε ο δικός μας ο Πάνος Τζαβέλας..Ο τελευταίος τραγουδιστής της Εθνικής μας Αντίστασης..Που έδωσε όχι μόνο τις σάρκες του στους μεγάλους αγώνες της γενιάς μας αλλά και την ψυχή του πάνω στο σανίδι, για να μην σβήσει η μνήμη των μεγάλων στιγμών της νεοελληνικής μας ιστορίας…

Τον θυμάμαι, πάνω στη σκηνή του Θεάτρου ΑΛΦΑ, στις μεγάλες γιορτές που

οργανώναμε στα 40 και τα 50 χρόνια της ΕΠΟΝ.. Τραγούδαγε με τέτοιο πάθος

που έσβηνε τα σκηνικά και τα μεταμόρφωνε στ'ακροβουνά και τα λαγκάδια των αντάρτικων τραγουδιών μας..

Έφυγε όρθιος, ασυμβίβαστος, αλλοπαρμένος, όπως σ' όλη του τη ζωή…

Παράδειγμα για μίμηση, για τα νέα παιδιά που ο καταναλωτικός αμοραλισμός

της εποχής μας, τα βυθίζει στην ανθρωποφάγα «ευτυχία» της παρακμής..

Μεταφέρουμε έτσι,απλά,τη βιογραφία του από το σημερινό αστικό τύπο.

Χωρίς μεγάλα λόγια,ψεύτικους επικήδειους και απατηλές δημόσιες δαπάνες..

Στέφανος  Ληναίος

* Ο Πάνος Τζαβέλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητή του Γυμνασίου τον βρίσκει ο B' παγκόσμιος πόλεμος και εντάσσεται στην ΕΠΟΝ. Τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό στρατό, όπου τραυματίζεται,συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι.

Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει  στη Σοβιετική ¨Ένωση για θεραπεία. Έμεινε μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, του δόθηκε η ευκαιρία να  σπουδάσει μουσική. Εκεί γνωρίζει και το μεγάλο Δημήτρη Σοστακόβιτς.

Γυρνά στην Ελλάδα το 1965, αλλά το 1968 φυλακίζεται πάλι, από το καθεστώς των συνταγματαρχών αυτή τη φορά, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.    Αποφυλακίζεται το 1971 με «ανήκεστο βλάβη» και ξεκινά ως μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας.

Εκεί τον βρίσκει η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της εθνικής  αντίστασης.Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι κατακλύζουν το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων όπου τραγουδά, επτά μέρες τη βδομάδα. Πολλές φορές κάνει τρεις παραστάσεις τη νύχτα ώστε να χωρέσουν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε στους νεότερους το μουσικό, αλλά και ιστορικό έπος της εθνικής αντίστασης.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 14.00 στο Νεκροταφείο Σχιστού.