Του Μάριου Δημητρίου

Δεν ξέρω αν έγινε κάποιο λάθος στη μετάφραση ή αν το λάθος βρίσκεται στη στρεβλωμένη αντίληψη που έχει για τους Έλληνες, την ψυχοσύνθεσή τους και τους κοινωνικούς θεσμούς και δεσμούς τους ο βετεράνος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το ΄74 Αττίλα Ολγκάτς. Όμως, διάβασα με έκπληξη τον παιδαριώδη και εκφρασμένο με τόση πολλή ευκολία κι ελαφρότητα ισχυρισμό του ότι τον αιχμάλωτο Ελληνοκύπριο στρατιώτη που αποκάλυψε ότι εκτέλεσε μετά από άνωθεν διαταγή, τον βρήκαν οι Τούρκοι στρατιώτες αλυσοδεμένο σε οβίδα! Υπέβαλε μάλιστα την ιδέα ότι τον είχαν αλυσοδέσει προφανώς οι αξιωματικοί του για να μην εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

Ο ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς πέταξε την… οβίδα του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Ραντικάλ» που ακολούθησε αμέσως μετά την τηλεοπτική του μαρτυρία ότι σκότωσε δέκα Ελληνοκύπριους στον πόλεμο και πριν από την αναίρεση της ομολογίας του. Όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο της «Ραντικάλ» γιατί σκότωσε ένα στρατιώτη που ήταν αιχμάλωτος, ο Ολγκάτς απάντησε με τα ακόλουθα: «Δεν τον πήραμε αιχμάλωτο εμείς. Οι Ελληνοκύπριοι τον είχαν δέσει για να μη φύγει. Τον είχαν αλυσοδέσει σε οβίδα. Ο δικός μας διοικητής είχε πει να τον κάνουμε να μιλήσει αλλά εκείνος δεν μίλησε και μας έφτυσε. Όταν μας έφτυσε, ο διοικητής μάς είπε 'σκοτώστε τον' κι έφυγε. Το καθήκον αυτό αναγκάστηκα να το εκτελέσω εγώ».
Είναι γνωστό ότι η πολυσυζητημένη ομολογία του Ολγκάτς προκάλεσε νευρικό κλονισμό στο κράτος, στην κυβέρνηση και στο λαό της Τουρκίας γιατί θεωρήθηκε ότι εκθέτει άδικα και ανόητα το «γενναίο» τουρκικό στρατό ως ένα στρατό δειλών εγκληματιών πολέμου που δολοφονούν ανυπεράσπιστους αιχμάλωτους. Είναι ακόμα γνωστό ότι η προσωπική εμπειρία του ηθοποιού στη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο όπως αρχικά την αφηγήθηκε, εξελίχθηκε στη συνέχεια σε μια εθνική παντουρκική υστερία και σε μια χιονοστιβάδα πολιτικών σκοπιμοτήτων που τον έθαψε κυριολεκτικά, που αφάνισε την αξιοπιστία και την προσωπικότητά του και που τον ανάγκασε να διαψεύδει έκτοτε τον εαυτό του, να φάσκει και να αντιφάσκει υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι οι φόνοι των Ελληνοκυπρίων ήταν μέρος σεναρίου της επόμενης ταινίας του!
Με άλλα λόγια ο Αττίλα Ολγκάτς δέχτηκε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της τουρκικής εξουσίας, να αρνηθεί την αλήθεια του και να εκτεθεί ο ίδιος ως ένας ασυνάρτητος και αναξιόπιστος παραμυθάς, προκειμένου να σωθεί το τρωθέν γόητρο της χώρας. Όπως λοιπόν το 1974 «αναγκάστηκε» από το διοικητή του να σκοτώσει τον 19χρονο Ελληνοκύπριο αιχμάλωτο, έτσι και το 2009 «αναγκάστηκε» από το σύστημα να τον «ξεσκοτώσει» και να πει ότι τέτοιο πράγμα δεν συνέβη.
Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που και η αρχική του αφήγηση είναι γεμάτη με αντιφάσεις και με προκαταλήψεις που «θέλουν» την ελληνική πλευρά αυταρχική και απάνθρωπη, να χρησιμοποιεί τους στρατιώτες της ως αναλώσιμα αντικείμενα και να τους αλυσοδένει σε οβίδες! Ο Ολγκάτς δεν εξήγησε πώς αλυσοδένει κανείς κάποιον πάνω σε μια οβίδα για να τον αναγκάσει να πολεμήσει και να μην εγκαταλείψει τη θέση του. Ούτε τι είδους οβίδα ήταν αυτή – ήταν του πυροβολικού, του τανκ, του όλμου ή κάποιου άλλου όπλου; Δεν πέρασε από το μυαλό του Ολγκάτς ότι, άμα κάποιος είναι δειλός, δεν πρόκειται να σταθεί να πολεμήσει, σε οποιαδήποτε οβίδα και αν τον δέσει κανείς.
Αλλά το πιο σημαντικό, ο Αττίλα Ολγκάτς δεν διευκρίνισε τη μεγαλύτερη αντίφαση απ' όλες: Πώς αυτός ο δειλός Ελληνοκύπριος στρατιώτης που οι αξιωματικοί του υποτίθεται ότι τον έδεσαν στην οβίδα για να μη φύγει απ' τη μάχη, είχε τη γενναιότητα να τον φτύσει στα μούτρα μια στιγμή πριν τον σκοτώσει; Ένας άντρας αλυσοδεμένος και χεσμένος απ' το φόβο του, κλαίει και εκλιπαρεί για τη ζωή του. Δεν φτύνει το φονιά του στα μούτρα.

Ο Αντιστράτηγος ε.α και Επίτιμος Επιθεωρητής Στρατού, Δημήτρης Αλευρομάγειρος σχολιάζει…

Η Ιστορία έχει και και συνέπεια και φιλοσοφία και, κυρίως υπάρχει Νέμεσις στην Ιστορία, Νέμεσις τιμωρός για τους περιφρονούντες αυτην την αλήθεια.  

Το τουρκικό κατεστημένο το οποίο δολοφόνησε τα εκατομμύρια των Αρμενίων και των Ελλήνων για να δημιουργήσει στις αρχές του προηγούμενου αιωνα το αιματοβαμμένο του "αστικό' κράτος, το οποίο ευρίσκετο στα ικανα χέρια των παραπανω [Ελλήνων και Αρμένίων], μεθυσμένο από εκείνη την αιματοβαμμένη παραζαλη, νόμιζε οτι μπορει αιωνια να συνεχίσει τα εγκληματα του. Και να λοιπόν σήμερα η Νέμεσις της Ιστορίας έρχεται ,μέσα απο τα σπλάχνα του ιδίου του κατεστημένου ,να εκδικηθεί για ολα τα εγκλήματα του. Και άλλες φορες εχουν γίνει ομολογίες τούρκων για το βαρβαρο έγκλημα του 1974. Τέτοια ομως γροθιά, μπροστα στις τουρκικες κάμερες, στην καρδιά του κατεστημενου δεν ειχε ξαναγίνει. Και τώρα πέφτουν απο γκάφα σε γκάφα.. Ποιές οβίδες βρέ ανόητοι. Ο Ελληνας Κυπριος στρατιωτης του 1974 πολεμησε μεσα σε μια ατμοσφαιρα προδοσίας που η πουλημενη στον ιμπεριαλισμό  χουντα του 67 , τον οδήγησε , γυμνός απο οπλα και με μονο οπλο τη ψυχή του ,θυμιζοντας τον στιχο του Καβαφη "και περισσότερη τιμη σας πρέπει , γιατι γνωρίζαν οτι οι Μηδοι στο τέλος θα περάσουν.." Και οπως ο ηρωας 19χρονος μεσα απο το φτυσιμο του ,εφτυσε [ως αλλος Καμπρον του merdres] τους πάντες και τα πάντα, οπως ο Σολωμου το 1996 επισης έφτυσε τους παντες και τα παντα, πλην της αθανατου ιδεας της Ελλάδας , απέδειξε οτι αυτο το φτυσιμο εχει μεγαλύτερη δύναμη απο όλες τις οβίδες του κοσμου. Και τώρα ανοητοι στρατοκρατες της Αγκυρας που το μονο που δεν σας ενδιέφερε ποτέ ηταν η ευτυχια και του δικου σας Λαου, και που βουλιάξατε απο τον πανικο σας το δικο σας "Κοτσατεπ'ε και ριξατε μονοι σας , παλι απο τον πανικό σας, 19 δικα σας αεροσκαφη, δεν έχετε ουτε τη γενναιότητα να ζητήσετε συγνώμη ….

Και έχετε πέσει ολοι πανω σ αυτον το θεατρινο εγκληματία δολοφονο και θα τον κομματιασετε γιατι οχι μονον σας ειναι αχρηστος [αχρηστος ηταν παντα οπως ολοι οι δολοφόνοι σας, [αλήθεια τι τους κανατε του "κομμαντος των Ιμια;;και ειναι ολοι νεκροι;;;] αλλά μέσα στην αχρηστία του, εσκασε απο τις τύψεις του και σας εκανε το μεγαλύτερο κακό [δεν θυμαμαι αλλο τέτοιο]   Και καποτε -αγαπητοι 'συμμαχοι" και αυριανοι[ελπιζω ποτέ] -ελεω ιμπεριαλισμου – εν δυναμει "συνευρωπαίοι.." πρέπει να μαθετε οτι η μεγαλύτερη ευτυχια ειναι ο σεβασμος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . Μεχρις οτου ομως το μαθετε θα σερνεστε απο ανοησία σε ανοησία και θα παραμένετε στην αποχετευση της Ιστορίας…