Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), που εδρεύει στη Ουάσιγκτον, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των ομογενών που εκλέχτηκαν και υπηρετούν στο νέο, 111ο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο άρχισε τις εργασίες του τον Γενάρη.

 

Το δείπνο παρατέθηκε μια από τις μέρες που η Αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ντυμένη στα γιορτινά της για τις τελετές της εγκαθίδρυσης του Barack Obama στην προεδρία της χώρας.  Ο Νίκος Λαριγκάκης, Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, επισήμανε ότι η ομογένεια έχει και άλλους λόγους να είναι περήφανη στην ιστορική αυτή εποχή.

N. Larigakis
N. Larigakis

N. Larigakis: «Σαν Ελληνοαμερικανοί είμαστε παράλληλα περήφανοι για τα επιτεύγματα της κοινότητάς μας και που ξεπεράσαμε μεγάλες αντιξοότητες όχι μόνο για να γίνουμε αποδεκτοί αλλά επίσης για να σημειώσουμε απαράμιλλη επιτυχία και να υλοποιήσουμε το όνειρο που ήρθανε να βρουν εδώ οι μετανάστες παππούδες μας».

Στην εκδήλωση μίλησαν όλοι και οι 7 τιμώμενοι βουλευτές που είτε έχουν οι ίδιοι Ελληνική καταγωγή είτε συνδέθηκαν με την ομογένεια μέσω των Ελληνοαμερικανών συζύγων τους. Πρώτος πήρε το βήμα ο Κώστας Μπιλιράκης από την Φλόριντα, απόγονος αλιέων σφουγγαριού από την Κάλυμνο.

Gus Bilirakis
Gus Bilirakis

G. Bilirakis: «Ότι κάνω γίνεται από καρδιάς και γιατί θεωρώ καθήκον μου να το κάνω. Συναντιέμαι τακτικά με ηγετικάστελέχη στο Κογκρέσο και τους εξηγώ την σημασία που έχουν για μας τα θέματα της πΓΔΜ, του Πατριαρχείου και της Κύπρου που παραμένουν αδιευθέτητα επί τόσα χρόνια.  Η δράση αυτή ενισχύει και την δική μου αξιοπιστία».

Η Shelley Berkley, βουλευτής από το Λας Βέγκας της Νεβάδα, προέρχεται από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, η οποία πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο απαρτίζονταν από δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Shelley Berkley
Shelley Berkley

S. Berkley: «Μετά την δράση των Ναζί είχαν απομείνει κάπου 1,000 εβραίοι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι γλύτωσαν γιατί τους βοήθησαν Έλληνες γείτονές τους.  Εκτιμώ κάθε θυσία που έκαναν Έλληνες φίλοι για να κρατήσουν στη ζωή μερικούς εβραίους συμπολίτες τους».

Η Suzanne Kozmas, είναι πρώην σύζυγος Ελληνοαμερικανού της Φλόριντα ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και την βοήθησε να εκλεγεί στο Κογκρέσο.  Μέρες μόνον έχουν περάσει από τότε που άρχισε την πρώτη της βουλευτική θητεία.

Suzanne Kosma
Suzanne Kozmas

S. Kozmas: «Σας θεωρώ όλους μέλη της οικογένειάς μου. Εκτιμώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ενταχθώ στην σπουδαία ομάδα Ελληνοαμερικανών ηγετών.  Προσβλέπω να συνεργαστούμε για την προώθηση των σημαντικών θεμάτων σας στο Κογκρέσο».

Άλλος που τιμήθηκε ήτανε ο Γιάννης Σαρμπάνης, βουλευτής από την πολιτεία Μαίρυλαντ και γιός του μεγάλου φιλέλληνα άλλοτε γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη.

John Sarbanes
John Sarbanes

J. Sarbanes: «Πιστεύω ότι η νέα Αμερικανική κυβέρνηση θα έχει πιο ορθολογική αντίληψη του πως λειτουργεί ο κόσμος, κατανοώντας ότι χρειάζεται κι ένα συγκεκριμένο ευρύ όραμαγια διευθέτηση των θεμάτων της ομογένειας.  Αναγνωρίζεται ήδη ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος κι οι σχέσεις μας μαζί της πρέπει να ενισχύονται συνεχώς, καθώς επίσης ότι μια ενωμένη Κύπρος θα απέβαινε εξαίρετος στρατηγικός σύμμαχός των ΗΠΑ».

Κατόπιν μίλησε ο Zack Space, βουλευτής από το Οχάιο, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες ξεκινούν από την Ικαρία.

Zack Space
Zack Space

Z. Space: «Θα συνεργαστώ για την προώθηση όλων των σημαντικών θεμάτων της ομογένειας και όλοι μας ξέρουμε ποια είναι τα θέματα αυτά.  Επίσης σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να υπηρετήσω την εκλογική περιφέρειά μου, ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη βοήθειας, που ζούνε μέσα στηφτώχεια, που στέκονται ουρά για να πάρουν φαί, που δεν έχουνε τα μέσα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που αποζητούν μια ευκαιρία στη ζωή κι έναν βουλευτή που να νοιάζεται γι αυτούς.Από μέρους τους σας ευχαριστώ».

Μια νέα Ελληνοαμερικανική παρουσία στο Κογκρέσο είναι της Κωνσταντίνας Τάϊτους από την Νεβάδα, η οποία και δεν κρύβει την χαρά της που εντάσσεται στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων.

Dina Titus
Dina Titus

D. Titus: «Μπήκα στο Κογκρέσο με μια γερή Ελληνική καρδιά και προσβλέπω να έχω ως μέντορες τον Γιάννη Σαρμπάνη, τον Ζακ Σπέης και τον Κώστα Μπιλιράκη πάνω στα θέματα της ομογένειας που προωθείτε».

Στην δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου μίλησε και η βουλευτής Niki Tsongas, χήρα του αξέχαστου ομογενή γερουσιαστή και πρώην προεδρικού υποψήφιου Paul Tsongas.

Niki Tsongas
Niki Tsongas

N. Tsongas: «Έβαλα υποψηφιότητα για το Κογκρέσο επειδή η πολιτεία μου η Μασαχουσέτη δεν είχε εκλέξει γυναίκα βουλευτή επί 25 χρόνια. Ήταν καλό κίνητρο. Με χαρά διαπιστώνω πως η ομογένεια έχει καλό μητρώο όσον αφορά την εκλογή γυναικών στο Κογκρέσο».

Μεταξύ των πολλών προσκεκλημένων που παρέστησαν στην εκδήλωση ήταν και οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ανδρέας Κακουρής, αντίστοιχα.

πηγη: Voice of Greece