Έρευνες διενεργεί η Κυπριακή Κυβέρνηση σχετικά με το πλοίο που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λεμεσού και το οποίο σύμφωνα με τα Κυπριακά πρακτορεία , μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν.  Το πλοίο σύμφωνα με πληροφοριές του Τύπου είναι ρωσικών συμφέρόντων και εντοπίστηκε από αμερικανικό πολεμικό.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε: ''κάνουμε υπεύθυνους χειρισμούς. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω σχόλια, τα οποία θα έχουν συνέχεια και, τέλος πάντων, να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, διότι είναι ένα πρόβλημα για μας: το ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο μεταφέρει αυτά που μεταφέρει, που είναι σε αντιπαράθεση ή σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

Ερωτηθείς αν αυτό που μεταφέρει το πλοίο είναι σε αντίθεση με όσα προνοεί το Συμβουλίου Ασφαλείας ή κατά πόσο υπάρχει καταγγελία για αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''κάνουμε έρευνα, όπως σας είπα, με πολλή σοβαρότητα'', προσθέτοντας ότι ''αυτά θα διευκρινιστούν και θα τοποθετηθούμε''.

Γίνονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί στο θέμα του πλοίου ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία, στο οποίο έγινε νηοψία από τη Λιμενική Αστυνομία στα ανοικτά της Λεμεσού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

Ερωτηθείς, όσον αφορά το πλοίο ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία, στο οποίο έγινε νηοψία, ο Καρογιάν είπε: ''Είμαι ενήμερος για τις εξελίξεις αυτές. Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Γίνονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί''.

''Δεν θα ήθελα εγώ να προσθέσω οτιδήποτε, ούτε και να δημοσιοποιήσω πράγματα που ενδεχομένως να μην βοηθήσουν στους χειρισμούς που γίνονται. Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που χρειάζεται σοβαρές, αλλά και λεπτές κινήσεις'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν η Κύπρος εμπλέκεται άμεσα σε αυτή την υπόθεση, ο κ. Καρογιάν είπε: ''Αμεσα δεν εμπλέκεται. Το πλοίο είναι υπό κυπριακή σημαία''.

''Ομως, όσο πιο λίγα λέγονται, τόσο το καλύτερο. Εγώ δεν θα ήθελα, έστω και άθελά μου να δημιουργήσω επιπρόσθετα προβλήματα. Ο στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να επιλυθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να επηρεαστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημείωσε.

Η κυπριακή Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα το θέμα πλοίου υπό κυπριακή σημαία, που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο οποίο έγινε χθες νηοψία από την Λιμενική Αστυνομία δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Ερωτηθείς αν όντως βρίσκεται στο λιμάνι Λεμεσού πλοίο υπό κυπριακή σημαία, το οποίο, σύμφωνα με τον Τύπο, εξαναγκάστηκε από αμερικανικό πολεμικό σκάφος να αγκυροβολήσει στη Λεμεσό επειδή μετέφερε πυρομαχικά από το Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει υπόθεση ενός πλοίου, το οποίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η «κυπριακή Κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτό το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Πρόσθεσε ότι «αυτά είναι λεπτά ζητήματα, γι' αυτό όσα λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο».