Ημέρα μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Οργανώνεται κάθε χρόνο από τη Γερμανική Βουλή. Προσκαλούνται να παραβρεθούν στην εκδήλωση προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, κατόπιν προτάσεων των κομμάτων της Γερμανικής Βουλής.

Η πρόσκληση προήλθε από το κόμμα της Αριστεράς στην Γερμανική βουλή και ήταν προσωπική.

Από την Ελλάδα κλήθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Μανώλης Γλέζος και ο υπεύθυνος Γερμανίας για το θέμα των Γερμανικών οφειλών Δαμιανός Βασιλειάδης.

Η επίσκεψη διήρκεσε τέσσερις ημέρες: 26.02 – 29.02.2009. Περιλάμβανε πέρα από την εκδήλωση στη Γερμανική Βουλή και επαφές, συζητήσεις, εκδηλώσεις και συνεντεύξεις στα πλαίσια ενός πολύ γεμάτου προγράμματος, για την αξιοποίηση του χρόνου παραμονής της αντιπροσωπίας, με κεντρικό θέμα τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και άλλα συναφή ζητήματα.

Τελικά το Εθνικό Συμβούλιο εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Δαμιανό Βασιλειάδη, γιατί δεν μπόρεσε να ταξιδέψει ο Μανόλης Γλέζος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Δευτέρα, 26.01.2009

΄Αφιξη στο Βερολίνο και υποδοχή από τον βοηθό της βουλευτίνας του κόμματος της Αριστεράς του Γερμανικού Κοινοβουλίου Δρ. Gesine Letzsch, και μεταφορά στη Γερμανική Βουλή. Συνάντηση με την βουλευτή και συνεργάτες της. Ακολουθούν στο γραφείο της δύο συνεντεύξεις με εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας  (Berliner Zeitung και Junge Welt) για τα θέματα που αφορούν τις οφειλές της Γερμανίας και συζήτηση με την βουλευτίνα και τους συνεργάτες της για το πρόγραμμα των απαραίτητων επαφών και εκδηλώσεων.

Ομιλία του Δαμιανού Βασιλειάδη για το ίδιο θέμα στην Ελληνική Κοινότητα του Βερολίνου παρουσία 80 περίπου μελών της Κοινότητας.

Η ομιλία οργανώθηκε σε συνεννόηση του Εθνικού Συμβουλίου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας και με τη συμπαράσταση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου στο Βερολίνο κ. Λάμπρου Σαββίδη και παλιών φίλων και συναγωνιστών από τον αντιδικτατορικό αγώνα. Μετά την ομιλία έγινε διεξοδική συζήτηση που κράτησε ως αργά το βράδυ. Αποφασίστηκε να εκδώσει η Ελληνική Κοινότητα ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγει το Εθνικό Συμβούλιο, να συμβάλει στις κινητοποιήσεις μαζί με τους φίλους μας Γερμανούς και να παρακινήσει και τις άλλες Κοινότητες να πράξουν το ίδιο. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τρίτη, 27.01.2009  

 

Εκδήλωση στη Γερμανική Βουλή με ευκαιρία την ημέρα μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, πήραν μέρος όλοι οι Γερμανοί βουλευτές μαζί με την καγκελάριο Merkel και προσκεκλημένοι των κομμάτων απ' όλα τα μέρη του κόσμου, για να τιμήσουν την εκδήλωση, με επίσημη γραπτή πρόσκληση από τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου, καθηγητή Δρ. Horst Köhler και συγχρόνως από τους προέδρους του κόμματος Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ κυρίων Dr. Gregor Gysi και Oskar Lafontaine.

Από μέρους του Εθνικού Συμβουλίου και της Ελλάδος  γενικότερα παραβρέθηκε μόνο το μέλος του Εθνικού Συμβουλίού και υπεύθυνος για τη Γερμανία Δαμιανός Βασιλειάδης.

Μίλησαν: Προλόγισε ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, καθηγητής κ. Norbeert Lammert και μίλησε ο  πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της  Γερμανίας, καθηγητής κ. Horst Köhler.

Ακολούθησε δεξίωση στο εστιατόριο των βουλευτών για συζητήσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Καθ' όλη τη διάρκεια με συνόδευε τον Δαμιανό Βασιλειάδη η βουλευτίνα Gesine Letzsch και οι συνεργάτες της.

Επίσης παράθεση δείπνού από τη βουλευτίνα Gesine Letzsch,  με την παρουσία του συζύγου της και των συνεργατών της Tinko Hampel και  Klaus Singer στο γνωστό από την εποχή της δικτατορίας κέντρο Terzo Mondo του Κώστα Παπαναστασίου, που είχε παραβρέθηκε στην Ελληνική Κοινότητα και προσφέρθηκε να βοηθήσει κι αυτός τον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου.  

Τετάρτη, 28.01.2009

-Συνάντηση με το προεδρείο της ελληνογερμανικής ομάδας του Γερμανικού Κοινοβουλίου και ανάδειξη του θέματος των γερμανικών επανορθώσεων.

Σε όλες τις συναντήσεις με βουλευτές και επισήμους παρέδιδε ο Δαμιανός Βασιλειάδης, εκτός από την λεπτομερή ενημέρωση που έκανε για το θέμα και την υποχρέωση των Γερμανών βουλευτών για στήριξη των αιτημάτων του Εθνικού Συμβουλίου, γραπτό υπόμνημα, που είχε καταθέσει αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου στον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και περιλάμβανε περιληπτικά όλες τις υποχρεώσεις για τις οφειλές.

-Συνάντηση, συζήτηση και ενημέρωση για τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου με την βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς, κυρία Inge Höger κατά τη διάρκεια παράθεσης γεύματος στο εστιατόριο της Γερμανικής Βουλής.

-Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Γερμανικής Βουλής τους κόμματος της Αριστεράς κ. Petra Pau, με την οποία επίσης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου και τις ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να συμβάλει το κόμμα της Αριστεράς με βάση τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και διεθνώς.

-Συνάντηση με τον βουλευτή της Αριστεράς, καθηγητή κ. Norman Paech, υπεύθυνου για εξωτερικά θέματα του κόμματος της Αριστεράς και αρμόδιου νομικού συμβούλου για το θέμα των αποζημιώσεων στο ιταλικό δικαστήριο και στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χάγη, όπου παραπέμπεται το θέμα των αποζημιώσεων για τελική εκδίκηση και απόφαση στην προσεχή περίοδο, κατόπιν ενστάσεως της Γερμανικής Κυβερνήσεως στην τελεσίδικα καταδικαστική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου (του αντίστοιχου Αρείου Πάγου της Ιταλίας). Νομικός σύμβουλος και στις δύο περιπτώσεις υπέρ των ελληνικών και ιταλικών αξιώσεων από νομικής πλευράς ο κ. Norman Paech. Ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα και τις προοπτικές θετικής ή αρνητικής του εξέλιξης και των πιθανοτήτων για μια ευνοϊκή ή όχι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βασικά για το θέμα της ετεροδικίας που θα έχει παγκόσμιας σημασίας συνέπειες.

-Ανοιχτή εκδήλωση στην εκλογική περιφέρεια της κ. Gesine Letzsch, όπου παραβρέθηκαν γύρω στα 400 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα μέλη, φίλοι και οπαδοί του κόμματος Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ομιλητές στην εκδήλωση κατά σειρά: Ο Δαμιανός Βασιλειάδης, αφού χαιρέτησε τους παριστάμενους από μέρους του Μανώλη Γλέζου και του Εθνικού Συμβουλίου και μεταβίβασε τους χαιρετισμούς του, μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις για να ενημερώσει τους και τους εξηγήσει τους λόγους  του αγώνα, που διεξάγει το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς και για την πραγματικά άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του κόμματος τους στο ανωτέρω θέμα. Ο ομιλητής χειροκροτήθηκε επανειλημμένως για τον τρόπο που εξέθεσε τα προβλήματα και για έκφραση της ειλικρινής τους αλληλεγγύης, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και επιφύλαξη.

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του κόμματος Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ κ. Oskar Lafontain, που πήρε τον λόγο μετά τον Δαμιανό Βασιλειάδη και ανέπτυξε γενικά τα θέματα που αφορούσαν τις δραστηριότητες του κόμματος, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η βουλευτίνα κ. Gesine Letzsch, που ευχαρίστησε για την παρουσία μου ως αντιπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου και για την συμβολή μου στη φιλοξενία των νεαρών αντιφασιστών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2008 και εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία του Μανώλη Γλέζου, που οι περισσότεροι από τους παριστάμενους τον γνώριζαν και λυπήθηκαν που δεν ήταν παρών.

Μετά την εκδήλωση, όπου η Gesine Letzsch εκλέχθηκε υποψήφια για τις επόμενες εκλογές της Γερμανικής Βουλής τον Σεπτέμβριο, μας παρέθεσε γεύμα  σε στενό κύκλο σ' ένα εστιατόριο της περιοχής, στο οποίο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του κόμματος κ. Oskar Lafontain, ο Δαμιανός Βασιλειάδης, ο Κώστας Παπαϊωάννου και οι συνεργάτες της κ. Gesine Letzsch. Στο δείπνο συζητήθηκαν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, κυρίως θέματα που αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τις προοπτικές της.

Πέμπτη, 29.01.2009

-Συνάντηση με το βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς για θέματα διεθνούς πολιτικής κ. Helmut Scholz τους συνεργάτες του. Μετά την επίδοση του υπομνήματος έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα των αποζημιώσεων, εξετάστηκαν όλες οι πλευρές του, συζητήθηκαν προβλήματα προβολής του, καλύτερης ενημέρωσης της γερμανικής κοινής γνώμης και θέματα της περαιτέρω συνεργασίας μας και προβολής του θέματος στη Γερμανία γενικά.

Σε όλες τις συζητήσεις που η κάθε μια τους διαρκούσε το ολιγότερο μία ώρα ο αντιπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου έθετε ως καταληκτικό σημείο το θέμα της διεξαγωγής ενός συνεδρίου για όλο το πλέγμα των προβλημάτων, που έχουν σχέση με την κατοχή της Ελλάδας από τα ναζιστικά στρατεύματα, ανάλογου με αυτό που έγινε στο οικονομικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Συμφωνήθηκε να κινήσουμε το θέμα προς αυτή την κατεύθυνση και να ενημερώσουμε από μέρους τους Εθνικού Συμβουλίου το κόμμα της Αριστεράς για όλα μας τα αιτήματα που σχετίζονται με το θέμα, για να αρχίσει ένας προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση.

-Συνάντηση με την βουλευτίνα κ. Ulla Jelpke, υπεύθυνη για θέματα του κόμματος στη Γερμανία, της οποίας η συμπαράσταση για τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου ξεκινούν από αρκετά χρόνια πριν.

Και με την κ. Ulla Jelpke συζητήθηκαν τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου μετά από μια λεπτομερή ενημέρωση που έκανε ο Δαμιανός Βασιλειάδης. ΄Εδειξε την απόλυτή της συμπαράσταση για κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού Συμβουλίου και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ολόπλευρη συμπαράσταση όλου ανεξαιρέτως του κόμματος της Γερμανικής Βουλής Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ στο Εθνικό Συμβούλιο για την επίτευξη των στόχων του.

Ως απόδειξη μιας σημαντικής πρωτοβουλίας υπέρ του Εθνικού Συμβουλίου, πέρα από άλλες ενέργειες, παρέδωσε γραπτό αίτημα του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανική Βουλή που αφορούσε την απόσυρση της αγωγής που υπέβαλε η Γερμανική Κυβέρνηση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Το αίτημα υπεγραψαν για το κόμμα της Αριστεράς οι κάτωθι βουλευτές:

Ulla Jelpke, Wolfgang Neskovic, Paul Schäffer, Sevim Dagdelen, Heike Hänsel, Jan Korte, Kersten Naumann, Norman Paech, Petra Pau und der Fraktion die LINKE.

Το Εθνικό Συμβούλιο των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στην βοήθεια από μέρους των Γερμανών φίλων μας, που είναι εντός και εκτός της Γερμανικής Βουλής.

Ο αντιπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου  Δαμιανός Βασιλειάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, κομίζοντας τις καλύτερες  δυνατές προσδοκίες.