Την πρόθεση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη διαμήνυσε ο Τζόζεφ Μπάιντεν από το βήμα της Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα διαβουλεύεται στο εξής με τους συμμάχους της στη Γηραιά Ήπειρο, σηματοδοτώντας έτσι στροφή από τη μονομερή λήψη αποφάσεων, που χαρακτήρισε την οκταετία Μπους

Ο Μπάιντεν μίλησε και για νέα σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Αμερική θα προχωρήσει στα σχέδια της για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις της με τη Μόσχα. Η ασπίδα, εξήγησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η αναπτυσσόμενη επιθετική ικανότητα του Ιράν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Λευκός Οίκος θα προωθήσει το σχέδιο σε συνεννόηση με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους αλλά και τη Ρωσία.

«Έρχομαι στην Ευρώπη ως εκπρόσωπος μιας νέας κυβέρνησης που είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πράγματα στην Ουάσιγκτον, αλλά και τις σχέσεις της Αμερικής με τον κόσμο», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Η Αμερική έχει ανάγκη τον κόσμο, όπως και ο κόσμος -πιστεύω- έχει ανάγκη την Αμερική».

Τέλος, θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα προς την Τεχεράνη. Αφού επανέλαβε την πρόθεση του Ομπάμα για απευθείας επικοινωνία με το Ιράν, απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας: «Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο, και θα έχετε διεθνείς πιέσεις και απομόνωση».

Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να έχει στο Μόναχο συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Ολόκληρη η ομιλία του Τζο Μπάιντεν

Πέρα όμως από τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ας δούμε τι είπε και ο Χένρι Κίσσιντζερ, πρώην υπουργός των Εξωτερικών και ένας από τους ανθρώπους που έχουν χαράξει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Για το τι είπε ο Χ. Κίσσιντζερ πατήστε ΕΔΩ