Του Χρίσου Κ. Σενέκη*

Την περασμένη Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009, η εφημερίδα New York Times κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο της «Το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλα να πει ΟΧΙ» (Venezuelans' Right to say No), ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής (14/02/2009) για την έγκριση ή όχι της πρότασης Τσάβες για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί επανάληψη του δημοψηφίσματος της 2ας Δεκεμβρίου 2007, στο οποίο ο λαός της Βενεζουέλα είπε ΟΧΙ στις μεταρρυθμίσεις του Προέδρου Ούγκο Τσάβες. Ο στόχος των μεταρρυθμίσεων ήταν (και είναι) να αυξήσει τις εξουσίες του, όπως το δικαίωμα επιβολής της λογοκρισίας στον τύπο σε καταστάσεις κρίσης, οι απεριόριστες υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές και η εφαρμογή κολεκτιβιστικών μέτρων στην οικονομία της χώρας, μέτρα που όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση μπορεί να οδηγήσουν την χώρα ξανά σε δικτατορικό καθεστώς. Μετά την αποτυχία του, ο Τσάβες σκλήρυνε τη στάση του κατά των αντιφρονούντων και όταν ο ανεξάρτητος οργανισμός Human Rights Watch (είναι ο μόνος οργανισμός που επέκρινε ακόμα και τις ΗΠΑ λέγοντας ότι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους σαν προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζονται υπόπτους για τρομοκρατία) σε έκθεσή του ανέφερε ότι «οι πολιτικές του Τσάβες υποβαθμίζουν τη Δημοκρατία της χώρας του», ο ίδιος απάντησε με αποστολή ένοπλων μυστικών πρακτόρων, οι οποίοι απήγαγαν από το ξενοδοχείο δυο αντιπροσώπους του οργανισμού, τους έβαλαν σε ένα αεροπλάνο και τους έστειλαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Μετά όμως την εκλογική νίκη του Τσάβες στις δημοτικές εκλογές της 23ης Νοεμβρίου 2008, όπου το PSUV (το κόμμα το οποίο απαρτίζουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη «μπολιβαριανή διαδικασία» και ηγείται ο ίδιος ο Τσάβες) κέρδισε 5,5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από το δημοψήφισμα του Δεκέμβρη του 2007, δηλαδή το 57% των ψήφων και 17 από τις 22 Πολιτείες, ο Τσάβες θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Στο άρθρο της, η εφημερίδα New York Times, μεταξύ άλλων καλεί τους ψηφοφόρους να μην υποχωρήσουν. Καλεί το λαό της Βενεζουέλας να αποδείξει ότι πιστεύει στη Δημοκρατία του, την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας! Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στον «ελεύθερο κόσμο» καλεί το λαό της Βενεζουέλας να μην απαρνηθεί το δικαίωμά του να λέει ΟΧΙ…

*Μέλος του ΔΗ.ΚΟ.