ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΛΛΑΔΑ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2009

 

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίεφ, τη σύζυγό του και την αζερική αντιπροσωπεία.

Θεωρώ ότι η επίσκεψή τους στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, όπως φαίνεται και από τις τέσσερις συμφωνίες που υπογράψαμε, και ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ακόμη πιο δυναμική εξέλιξη των σχέσεών μας.

Είναι φυσικό να επιδιώκουμε η εξέλιξη αυτή να καλύψει όλο το διμερές φάσμα, πολιτικό, πολιτιστικό και βέβαια οικονομικό με την ευρύτερη έννοια του όρου.


 

Η σημερινή συνάντηση Αζέρων και Ελλήνων επιχειρηματιών είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική.

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

 

Πιστεύουμε στην αμοιβαία συνεργασία μας, ιδίως μάλιστα σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης καθώς οι οικονομίες μας είναι συμπληρωματικές και οι προοπτικές και σε οικονομικό επίπεδο εξαιρετικά ελπιδοφόρες.  Και χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσκληση που απευθύνατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στους Έλληνες επιχειρηματίες να συνεργασθούν με τη χώρα σας.  Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν με προθυμία.

Στο πλαίσιο της οικονομικής μας συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας είναι ασφαλώς πρωταρχικής σημασίας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ σημαντική ενεργειακή παραγωγή και εξαιρετικά αξιόλογες προοπτικές.  Προσδοκούμε λοιπόν συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας που ήδη υπάρχει και περαιτέρω επέκτασή της.

 

 

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει υψηλές δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας και κοινών δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα: ενέργεια, κατασκευές κάθε είδους δημοσίων έργων, ακόμη και των πιο σύνθετων, κατασκευές δικτύων, παραγωγή δομικών υλικών και τροφίμων, τουριστικές υποδομές και τεχνογνωσία, για να αναφερθώ μόνο σε ορισμένες.

 

Οι δυνατότητές μας αυτές μάλιστα στηρίζονται σε ένα ελληνικό τεχνικό δυναμικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου και μεγάλης εμπειρίας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας προς όφελος των οικονομιών και των δύο χωρών και ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή σας θα χαρώ σύντομα να επισκεφθώ το Αζερμπαϊτζάν.-

 

 

 

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΛΛΑΔΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ:

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, χαίρομαι ιδιαίτερα που υποδεχόμαστε στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κύριο Ilham Aliyev.

Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη. Πρώτη φορά Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 2004 ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Γίνεται έτσι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων.

Οι συνομιλίες που είχαμε, με τον Πρόεδρο Ilham Aliyev και με τους συνεργάτες του, με το σύνολο της ελληνικής ηγεσίας, ανοίγουν καινούργιους δρόμους συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά και σε σοβαρά διεθνή ζητήματα. Υπογράφηκαν συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και αεροπορικών μεταφορών, με τις οποίες συμπληρώθηκε το βασικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο χτίζεται μια νέα προοπτική οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Υπογράφηκε συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Υπογράφηκε επίσης μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται έτσι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας, αλλά και να τις επεκτείνουμε σε περισσότερους τομείς. Υπάρχουν, άλλωστε, και άλλα ζητήματα που συζητούνται την περίοδο αυτή με στόχο να προχωρήσουμε σε νέες συμφωνίες. Όλα αυτά, αντικατοπτρίζουν μια εικόνα δυναμικά αναπτυσσόμενων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Θέλω να εκφράζω την ικανοποίησή μου διότι, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει, στην κατεύθυνση αυτή, μεγάλη πρόοδος. Το σημερινό οικονομικό φόρουμ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών. Συμβάλλει στο στόχο αυτό, το γεγονός ότι οι Οικονομίες των χωρών μας, δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές.

Θέλουμε να υπάρξουν επενδύσεις από επιχειρηματίες της μιας χώρας στην άλλη. Θέλουμε να αναπτυχθεί περισσότερο το διμερές εμπόριο. Θέλουμε να δώσουμε δημιουργική συνέχεια στη συνεργασία που ξεκινήσαμε τον Αύγουστο του 2007, με την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Αναφέρομαι στη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας. Πρόκειται για τον γνωστό αγωγό TGI, ο οποίος αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας. Ήδη το πρώτο τμήμα του αγωγού, ο ελληνοτουρκικός αγωγός, βρίσκεται σε λειτουργία από το Νοέμβριο του 2007. Ένα έργο που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια. Να υπογραμμίσω ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια σ' ολόκληρη την Ευρώπη, σ' ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και είμαστε σε διαρκή επαφή με τις χώρες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός αυτός. Παράλληλα, η χώρα μας, με βάση τις συζητήσεις που ξεκίνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί το 2007 είναι έτοιμη να υπογράψει εμπορικές συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν.

Κύριοι Πρόεδροι,

Κυρίες και Κύριοι,

Η επίσημη επίσκεψη του φίλου Προέδρου Aliyev στην Αθήνα μάς έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δυο χωρών. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι στην κατεύθυνση αυτή πρωταρχικό ρόλο έχει πλέον ο κόσμος της επιχειρηματικότητας, ο κόσμος της αγοράς, ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας. Η πρόσκληση είναι σαφής: Συνεργασθείτε με το Αζερμπαϊτζάν. Δημιουργείστε μικτές επιχειρήσεις. Δώστε νέα δυναμική στο διμερές εμπόριο. Υπάρχουν μπροστά μας πολλές ευκαιρίες. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη. Στην προσπάθεια αυτή, οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών θα σταθούν αρωγοί. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τα μέλη του ΕΒΕΑ που ανοίγουν στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών την ευκαιρία να διευρύνουν τη συνεργασία τους.

Πρόεδρε Κύριε Aliyev,

Ήταν για μένα μεγάλη χαρά που σας υποδέχθηκα στην Αθήνα. Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν είναι δυο χώρες που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Μας συνδέουν πολλά. Το μέλλον μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο με την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε σε νέα σημαντικά βήματα. Το ιδιαίτερο, το προσωπικό σας ενδιαφέρον, είναι αρωγός στο καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε. Για μια ακόμη φορά, θα ήθελα να εκφράσω και δημόσια την ικανοποίησή μου για τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψής σας, για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε, για την προοπτική συνεργασίας που θεμελιώσαμε τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώνουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ.