Ειδικού ενδιαφέροντος Blog με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα εθνικά μας θέματα, θέματα στρατηγικής, τις διεθνείς σχέσεις, θέματα γεωστρατηγικής πολιτικής, αλλά και γόνιμη ουσιαστική κριτική. Το Strategy-geopolitics έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του διαδικτύου με τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις, τα επιλεγμένα άρθρα και σχόλια, και κυρίως για την βαρύτητα που δίνει στην διασταύρωση των πληροφοριών που χρησιμοποιεί. Η προσεκτική διαχείριση των θεμάτων στα οποία επικεντρώνεται με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται, του δίνει την εγκυρότητα πάνω στο εξειδικευμένο αυτό κομμάτι της ενημέρωσης για ευαίσθητα εθνικά θέματα. Ο Όμηρος Φωτιάδης ανήκει στους ανθρώπους που, αν και δεν είναι δημοσιογράφος, διαθέτει την κατάρτιση, την κρίση και αντίληψη που απαιτείται, προκειμένου να χειρίζεται τέτοιου είδους θέματα. Ιδίως στο κομμάτι που αφορά τα (ευαίσθητα) εθνικά μας θέματα, αποφεύγει τις υπερ-εθνικές/πατριωτικές κορώνες που μάλλον κακό κάνουν αντί για καλό, όπως έχουν την αντίληψη μερικοί που ακολουθούν τέτοιου είδους τακτικές,  δίνει την έκταση και την ένταση που χρειάζεται, χωρίς υπερβολές, με την άποψη ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά την ιδιαιτερότητα των θεμάτων αυτών.

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Δείτε κάποιες από τις σημερινές αναρτήσεις του Strategy-Geopolitics      

Για γέλια ή για κλάμματα;

«Συγκλονιστικές» φωτογραφίες από τους…«απόγονους των αρχαίων Μακεδόνων» στα Σκόπια – Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι που μας προσφέρουν απλόχερα το γέλιο!
Είναι φορές που μπροστά στην εικόνα, τα λόγια χάνουν την σημασία τους.Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, απολαύστε το θέαμα που πρόσφεραν οι «Μακεδόνες πολεμιστές» των Σκοπίων….
Οι «Μακεδόνες πολεμιστές» παρουσιάζονται στον «βασιλιά» Γκρούεφσκι (απορία: γιατί πατάει σε εφημερίδα;). Πληροφοριακά, οι περικεφαλαίες είναι φτιαγμένες από γυψόστοκο για να προστατεύουν το «πολύτιμο» περιεχόμενο αυτών των κρανίων ενώ είναι βαμμένα με κίτρινη λαδομπογιά πολυτελείας λόγω έλλειψης…σε αποθέματα χρυσού.

Οι «Μακεδόνες» ετοιμάζονται για παρέλαση, σε αντιπερισπασμό της παρέλασης των ΛΟΚ στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, το 2008. Απ’ αυτή την «εκδήλωση» επιτέλους μαθαίνουμε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες, πολεμούσαν φορώντας…κάλτσες, αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες!

Και μια αναμνηστική φωτογραφία, με όλες σχεδόν τις φίρμες (Κλεοπάτρα Πτολομάγιοβα, Φιλίπ Μακεντόσκι, ένας που φέρνει λίγο σε…Τραμπάκουλα, κάποιος που μοιάζει σε ρακοσυλλέκτη και κάτι άλλες…μορφές!).

 

Περισσότερα, εδώ

Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον φίλο Ανδρέα για την αποστολή του άρθρου.

Ανασταλτικός παράγοντας η διέλευση από την Τουρκία

Η Τουρκία απαιτεί να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης.

Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε επίπεδο υπουργών και εταιρειών για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το ελληνικό αίτημα για πώληση 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, γίνεται μεν αποδεκτό από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.


Ωστόσο, η έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, προσκρούει στο ότι ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του φυσικού αερίου από το δίκτυο της γειτονικής χώρας, που αποτελεί και τη μοναδική δίοδο προκειμένου το αζέρικο αέριο να καταλήξει στις αγορές της Δύσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα αυτή, αποτελεί και τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση του έργου του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού, αλλά και για σχέδια ευρύτερης σημασίας, όπως ο αγωγός Νabucco, για τον οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως η Ε.Ε.
Από ελληνικής και ιταλικής πλευράς επιδιώκεται το πρόβλημα της διέλευσης του φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο, να λυθεί με την υπογραφή τετραμερούς συμφωνίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή την τελευταία διετία. Γίνεται δε όλο και περισσότερο εμφανές, ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά και οικονομικά οφέλη από το ρόλο της ως διαμετακομιστή του αζέρικου αερίου προς τις αγορές της Δύσης. Μάλιστα, πρόσφατα συνέδεσε τη συνεισφορά της στο θέμα αυτό, με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι συμφωνίες

Με τα δεδομένα αυτά, το κείμενο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, με τον Αζέρο ομόλογό του, Ταρίκ Αλίεφ, περιορίστηκε στο επίπεδο ενός μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding) για τη συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε γεύμα εργασίας που ακολούθησε και στο οποίο παρακάθισε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, οι δύο υπουργοί έκαναν μία ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο και συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Επίσης, χθες, συναντήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ταρίκ Αλίεφ και τον επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου Socar στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζέρικη πλευρά συμφώνησε για πώληση επιπλέον ποσοτήτων αερίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας για τις επιπλέον ποσότητες που μπορεί να φτάσουν και τα 2 δισ. κυβικά ετησίως, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία για τους όρους διέλευσης του αζέρικου αερίου προς την Ελλάδα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ