Του Χάρη Μπότσαρη

Σε μια περίοδο όπου δοκιμάζονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τον Ισλαμικό κόσμο θα επιλεγεί ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Ολλανδού Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ τον Μάϊο. Πρώτος υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα της Ατλαντικής Συμαχίας είναι ο πρωθυπουργός της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής  του Μπους για την εισβολή στο Ιράκ και προπαγανδιστής του μύθου περί  όπλων μαζικής καταστροφής που δήθεν διέθετε ο Σαντάμ Χουσείν. Ο Ράσμουσεν είναι θερμός εκφραστής της ξενοφοβικής  πολιτικής κατά των Μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων των Δανών υπηκόων αυτής της θρησκείας, που κάλυψε πολιτικά τις γελοιογραφίες κατά του Προφήτη Μωάμεθ στην εφημερίδα  Jyllands Posten.

Τα σκίτσα που είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο του Ισλάμ εμφάνιζαν τον Μωάμεθ ως τρομοκράτη και ο Ράσμουσεν υποστήριξε τότε τον εκδότη Φλέμινγκ Ρόζε που στη Σύνοδο της Μπίλντερμπεργκ 2008 στο Σαντιγί της Βιρτζίνια,  δεχόταν τις αγκαλιές του Μπεν Σαλόμ Μπερνάνκε, του Χένρι Κίσινγκερ, του Ρίτσαρντ Περλ και του Τίμοθι Γκάϊτνερ.

Κρίνοντας από την πολιτική του Ράσμουσεν το Ισραήλ θα αποκτήσει έναν ένθερμο οπαδό σε περίπτωση επιλογής του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ και είναι δυνατόν να δεχθεί και πρόσκληση συμμετοχής στη Συμμαχία, εκτός από την Ουκρανία και τη Γεωργία στων οποίων την ένταξη αντιτίθεται σφοδρά το Κρεμλίνο.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ξεκίνησε ήδη εκστρατεία για την επιλογή του σε Βερολίνο και Λονδίνο και διαθέτει την υποστήριξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.

Δεύτερη υποψηφιότητα είναι αυτή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σόλομον Πάσι, που είναι εκλεκτός του Τζορτζ  Σόρος.

Ο Πάσι είναι Βουλγαρο-Εβραίος με καταγωγή Sephardic από το Μαρόκο και ίδρυσε το Πράσινο Κόμμα στη Βουλγαρία, όπου θεωρείται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Βοήθησε τα κέντρα του Σόρος για την «Ροζ Επανάσταση» της Γεωργίας που ανέβασε τον Σαακασβίλι στην εξουσία και έχει βραβευθεί από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ως διακεκριμένος πολιτικός.

Επόμενος υποψήφιος είναι ο Πολωνός υπουγός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Άμυνας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που υπήρξε σύμβουλος του Ρούπερτ Μέρντοχ και στέλεχος του νεο-συντηρητικού American Enterprise Institute (ΑΕΙ) της Ουάσινγκτον την περίοδο 2002-2005.

Είναι παντρεμένος με την Ανν Απλμπάουμ της Washington Post, ένθερμης υπερασπίστριας του Ισραήλ και αντιπάλου της ρωσικής πολιτικής, που είναι στενά συνδεδεμένη με το ΑΕΙ.

Η Απλμπάουμ από φανατικός οπαδός της πολιτικής Μπους βρέθηκε υποστηρίκτρια του Μπαράκ Ομπάμα στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές.

Ο Σικόρσκι είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Πολωνίας, μια στρατηγική επιχείρηση την οποία η Ρωσία θεωρεί ως εχθρική και ως απειλή για την ασφάλειά της.

Τέλος, ο τέταρτος υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα ΝΑΤΟ είναι ο υπουργός Άμυνας της συντηρητικής κυβέρνησης του Στέφεν Χάρπερ στον Καναδά, Πίτερ Μακέϊ, που προέχεται από τη Νέα Σκωτία και είναι ιδρυτής και πρώην ηγέτης του Προοδευτικού Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Μακέϊ δεν διαθέτει τους ισχυρούς φίλους και τα κέντρα που βρίσκονται πίσω από τους προηγούμενους υποψηφίους, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για να μη δυσαρεστηθούν όσοι θεωρούν τους άλλους τρεις  ως σκληρούς εκφραστές των νεο-συντηρητικών της Ουάσινγκτον.

Ο Πίτερ Μακέϊ υποστηρίζει την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αλλά δεν δέχεται να διαθέσει καναδικές δυνάμεις, όπως άλλωστε όλα τα πολιτικά σχήματα της χώρας είχαν επίμονα αρνηθεί την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ.

Το πρόβλημα με τον Μακέϊ είναι ότι καθώς το ΝΑΤΟ διευρύνεται προς Ανατολάς, ο ίδιος εκπροσωπεί τη μοναδική χώρα που βίσκεται στο δυτικό άκρο της Συμμαχίας, καθώς οι ΗΠΑ παραδοσιακά δεν προτείνουν Αμερικανό για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και προτιμούν να έχουν την αποκλειστικότητα στη στρατιωτική του διοίκηση.