Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fordham π. Joseph McShane, S.J. ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Οικογενείας Τζαχάρη προς το Πανεπιστήμιο για την δημιουργία Έδρας με τη επωνυμία «Έδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού» που θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του επιφανούς Ρωμαιοκαθολικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδηλώσεως του Πανεπιστημίου Fordham που παρουσιάζει σειρά διαλέξεων με θέμα «Ορθοδοξία στην Αμερική». Την φετεινή έκτη κατά σειρά διάλεξη παρουσίασε ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Χάρακας, διδάκτωρ της Θεολογίας και καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογίας της Ελληνορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Το θέμα του π. Χάρακα «Το μέλλον του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Αμερική: Τι πρέπει να κάνουμε;» αιχμαλώτισε το πολυπληθές ακροατήριο ακαδημαϊκών, κληρικών, φοιτητών και άλλων ορθοδόξων και μη ακροατών. Ο π. Χάρακας εξέθεσε τις απειλές και τις παγίδες αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της Αμερικής και εισηγήθηκε τρόπους του τι πρέπει να κάνουμε, ως Ορθόδοξοι.

Μετά το πέρας της διαλέξεως ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fordham π. Joseph McShane ανακοίνωσε την δωρεά του Ιδρύματος Οικογενείας Τζαχάρη ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της οποίας δημιουργείται η «Έδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού». Ο π. McShane καλωσόρισε το ζεύγος Εμμανουήλ και Μαίρη Τζαχάρη εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη του, έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και τόνισε ότι η επάξια και εις το διηνεκές σύνδεση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του ονόματος της Οικογενείας Τζαχάρη με το Fordham είναι ιδιαίτερη τιμή για το πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα.

Την εκδήλωση παρουσίασαν και διοργάνωσαν οι ομογενείς καθηγητές θεολογίας του Fordham  Γεώργιος Δημακόπουλος και Αριστοτέλης Παπανικολάου και οι δύο απόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και συνιδρυτές του Προγράμματος Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του εν λόγω πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση περευρέθησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Fordham John N. Tognino και John P. Kehoe, ο αντιπρόεδρος Ιεραποστολής και Διακονίας π. Patrick J. Ryan καθώς και πολλοί άλλοι καθηγητές και φοιτητές.

Εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρευρέθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Ντιτρόϊτ κ. Νικόλαος, Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τρωάδος κ. Σάββας, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Αφροδίτη Σκιαδά, ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης και πολλοί ορθόδοξοι κληρικοί, άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητές και πιστοί των γύρω περιοχών.