Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, αποφεύγουμε να προβαίνουμε σε δημοσιεύσεις οι οποίες εμπεριέχουν «κομματικούς χρωματισμούς» και «παραπολιτικές αποχρώσεις»…

Η αναδημοσίευση του κειμένου της εφημερίδος «΄Εθνος», έχει σκοπό να επαναφέρει στο προσκήνιο τα τεκταινόμενα στην ημερίδα της ΠΟΣΕΥΠ στις 11 Ιουνίου του 2008.

 «Κατασκοπεία δεν γίνεται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, όταν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έχουν στη διάθεσή τους ετησίως 498 εκατ. ευρώ».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε  ο διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής κατά τη διάρκεια ημερίδας  με θέμα "Κράτος – Ασφάλεια και ο ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών – Η περίπτωση της Ελλάδας" στο ξενοδοχείο "King George" της Αθήνας τον παρελθόντα Ιούνιο του 2008.. Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη της ΕΥΠ, βουλευτές, διπλωμάτες, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας κ.ά.

Ο διοικητής της ΕΥΠ υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που διατίθενται συνολικά για τις έρευνες των υπαλλήλων της ΕΥΠ είναι 4,5 εκατ. ευρώ, όμως τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν πληρωμές στελεχών της υπηρεσίας στο εξωτερικό. Ο κ. Κοραντής ζήτησε επιπλέον ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ να συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Ενα από τα θέματα που απασχόλησαν την ημερίδα ήταν η στελέχωση της υπηρεσίας. Ο κ. Κοραντής ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε στην ΕΥΠ να εργάζεται μόνιμο πολιτικό προσωπικό και όχι αποσπασμένοι αξιωματικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον ζήτησε οι προσλήψεις στην ΕΥΠ να γίνονται με πιο σύνθετες διαδικασίες και με πιο αυστηρά κριτήρια, επικρίνοντας έμμεσα τις διαδικασίες που ακολουθούνταν στο παρελθόν με σκοπό τις εξυπηρετήσεις σε «ημετέρους».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων της ΕΥΠ (ΠΟΣΕΥΠ)  Κ.Α., είχε αναφερθεί στο θέμα των χαμηλών μισθών των υπαλλήλων της ΕΥΠ, λέγοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότεροι ακόμη και από αυτούς καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών». Ενώ ανέφερε πως «ένα στέλεχος της ΕΥΠ με 20ετή προϋπηρεσία, Τμηματάρχης Επιχειρησιακού Τμήματος, με μεταπτυχιακούς τίτλους, οικογένεια με 2 παιδία, λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 1.590 ευρώ….».

Οι μηνιαίες αμοιβές του Διοικητού της ΕΥΠ και των Υποδιοικητών δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ μηνιαίως…

Ο Πολιτικός Προϊστάμενος της ΕΥΠ, Υπουργός των Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίος και έκανε την εναρκτήρια ομιλία της ημερίδος, παρισταμένων του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κ. Σταύρου και εκπροσώπων Βουλευτών των κομμάτων, δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πενιχρά οικονομικά της ΕΥΠ, υποσχόμενος γενναίες αυξήσεις στα κονδύλιά της και αναπροσαρμογή των μισθών των στελεχών της, σύμφωνα με τα υψηλά καθήκοντά τους και τις μεγάλες ευθύνες τους…

΄Ολοι οι παριστάμενοι αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, συμφώνησαν ομοφώνως πως επιβάλλεται για εθνικούς λόγους, και είναι ευνόητα τα αίτια, η αύξηση του ετησίου οικονομικού προϋπολογισμού της ΕΥΠ στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και η ανώτερη δυνατή αύξηση, στους μισθούς των στελεχών της Υπηρεσίας.

Συμπερασματικά, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, συμφώνησε μέσα σε πνεύμα συναίνεσης για την αύξηση των οικονομικών της ΕΥΠ, δίδοντας στον Πολιτικό της Προϊστάμενο, το δικαίωμα να προχωρήσει ακωλύτως και χωρίς αντιδράσεις, σε συγκεκριμένες προτάσεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, τις οποίες κατέθεσε ενώπιον συναδέλφων του, της Ηγεσίας της ΕΥΠ, του Προέδρου της Ομοσπονδίας των Στελεχών της ΕΥΠ (ΠΟΣΕΥΠ) και διακεκριμένων Ακαδημαϊκών, Διπλωματών, Στρατιωτικών κλπ.

 Δυστυχώς ουδέν νεώτερον, παρά τις ευοίωνες και άριστες συνθήκες συναίνεσης των πολιτικών εκπροσώπων….

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος το «΄Εθνος» ο Υπουργός υποσχέθηκε αύξηση ύψους 250 ευρώ από τον Ιούνιο του 2009.-

«Με 250 € θέλουν «γαλάζια» την ΕΥΠ»

«Τα δίνουν όλα στην κυβέρνηση για να κρατήσουν την πλειοψηφία στις εκλογές των εργαζομένων στην ΕΥΠ στις 26 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλειστή σύσκεψη των εργαζομένων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πήγε και ο αρμόδιος υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος, και τους υποσχέθηκε αύξηση… 250 ευρώ! Μάλλον… εκτός εισοδηματικής πολιτικής ακούγεται αυτό… Και, αν δεν πιάσουν οι υποσχέσεις, φαίνεται πως στη ΝΔ έχουν και σενάριο έκτακτης ανάγκης. Γιατί ακούγεται πως οι εργαζόμενοι θα ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά η καταμέτρηση θα γίνει μία εβδομάδα μετά! Γίνονται αυτά τα πράγματα;»Κ.Π.-ΕΘΝΟΣ 21.02.2009.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/01/blog-post_4484.html

Πληροφορίες μας, από πολιτικούς χώρους, κάνουν λόγο για «υπαναχώρηση» του κ. Υπουργού των Εσωτερικών, σχετικά με την αναφερόμενη αύξηση των 250 ευρώ (προ φόρων), παρά τις έντονες προσπάθειες της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων της ΕΥΠ (ΠΟΣΕΥΠ). Ευελπιστούμε πως οι έντονες προσπάθειες της ΠΟΣΕΥΠ θα αποδώσουν και ο Πολιτικός Προϊστάμενος της ΕΥΠ, θα τηρήσει τους λόγους του και τα υποσχεθέντα, τουλάχιστον εν μέρει, μιας και τα 250 ευρώ φαντάζουν ψίχουλα…

Πλήθος αναδημοσιεύσεις κάνουμε σχεδόν καθημερινά της έγκριτης και ιστορικής εφημερίδος  «΄Εθνος». Επί του προαναφερομένου όμως δημοσιεύματος της, προβάλουμε τις ενστάσεις μας για τους εξής λόγους.-

α) Ο συνειρμός της πιθανής αύξησης στο μισθολόγιο των στελεχών της ΕΥΠ, με τις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ) είναι ατυχής…Ουδεμία σχέση έχει, η συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής Προεδρείου, με «γαλάζιες αυξήσεις» ή οιουδήποτε άλλου χρώματος….

Ας δούμε πως απαντά ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ και διακεκριμένος Διπλωμάτης κ. Παύλος Αποστολίδης σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» στις 17.04.2004 .-

«Ερώτηση.- Εδώ έχουμε μια μυστική υπηρεσία με ελεύθερο συνδικαλισμό. Φθάσαμε να γνωρίζουμε πότε και πού πραγματοποιούν τον ετήσιο χορό τους οι υπάλληλοι της ΕΥΠ επειδή οι ίδιοι το ανακοινώνουν!»

«Απάντηση.-   Για τον χορό δεν ξέρω αν δικαιολογείται – μπορείτε, αν θέλετε, να το πάρετε ως μέρος της προσπάθειας για διαφάνεια στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών… Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι ο νόμος που πέρασε η τότε αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, το 1999, ο οποίος καταργούσε τα κομματικά ψηφοδέλτια στον συνδικαλισμό και επέβαλλε ενιαία. Αυτό συνέβαλε πολύ στο να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις. Δεν εξάλειψε βέβαια τον κομματικό συνδικαλισμό, ο οποίος όμως έχει κάπως οπισθοχωρήσει. Τώρα αν πρέπει να επιτρέπεται συνδικαλισμός στην ΕΥΠ; H απάντηση είναι ότι επιτρέπεται στα Σώματα Ασφαλείας. Μην ξεχνάτε ότι η ΕΥΠ είναι πολιτική υπηρεσία… Εγώ, πάντως, είμαι ευχαριστημένος ότι συνεργάστηκα καλά με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΥΠ. Ξέρω ότι δεν είχαμε αντιπαραθέσεις και ότι η συνδικαλιστική ηγεσία ασχολήθηκε με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των υπαλλήλων.»

 β) Η καταμέτρηση των ψήφων, δεν γνωρίζω πότε θα γίνει και εάν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, που δεν έχω λόγο να τα αμφισβητώ. Αλλά αυτό που γνωρίζω είναι πως το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ΄Αμυνας, διεξάγει συνήθως τέτοια εποχή την άσκηση « Επί Χάρτου – Αλέξανδρος» (ΤΑΑΣ) και συμμετέχουν πλήθος Δημόσιες Υπηρεσίες και πιθανόν εάν υφίσταται το γεγονός αυτό, να είναι το αίτιο αναβολής της καταμέτρησης της ψηφοφορίας και όχι «άλλοι λόγοι» που αφήνει να εννοηθούν ο αρθρογράφος…

 Ας δούμε πως θα ήθελε ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ την μελλοντική Υπηρεσία που τότε (Οκτώβριος 2004) προϊστατο ως φυσικός της προϊστάμενος, μέσα από την συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ».-

«Ερώτηση.- Πώς θα θέλατε να δείτε να συνεχίζει η ΕΥΠ μετά τη θητεία σας;»

«Απάντηση.- Σε επίπεδο κυβερνητικό πρέπει να υπάρξει μια πιο εκ του σύνεγγυς ενασχόληση με την ΕΥΠ και τη βελτίωση της λειτουργίας της, με τον προϋπολογισμό της, τις προσλήψεις της. Επίσης να κατευθύνει η κυβέρνηση την ΕΥΠ, ως προς τις προτεραιότητές της – η εκάστοτε κυβέρνηση. Θα βοηθούσε να συμμετέχει ο διοικητής της σε ένα κυβερνητικό όργανο κάποιου επιπέδου, ώστε να έχει τακτική ενημέρωση και να μην κυνηγά τους εκάστοτε υπουργούς. ΄Οσον αφορά την υπαγωγή της ΕΥΠ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι λόγοι που το επέβαλαν (εσωτερική τρομοκρατία) εξέλιπαν. H ΕΥΠ όμως είναι μια υπηρεσία ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας ασχολείται με το εξωτερικό. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι φυσική η υπαγωγή της στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αλλά δεν είναι και εύκολο θέμα, επειδή η υπηρεσία είναι ενιαία. Σε άλλες χώρες υπάρχουν ξεχωριστές υπηρεσίες για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Είναι ένα θέμα. Εδώ πνίγεται κοντά στον μεγάλο αδελφό, που είναι η Αστυνομία. Οι δικές της προτεραιότητες δεν λαμβάνονται αρκετά σοβαρά υπόψη. Δεν υπάρχει εύκολη λύση…»

Από τότε, ο διάδοχος του κ. Π. Αποστολίδη, επίσης διακεκριμένος Διπλωμάτης καριέρας, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, κατάφερε να αλλάξει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΥΠ και πλήθος άλλες τροπολογίες, ειδικά στην δράση της.

Εν κατακλείδι, συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω προαναφερόμενα γεγονότα,   συνάγεται το συμπέρασμα, πως η φυσική ηγεσία της ΕΥΠ, και τα ίδια τα στελέχη της ΕΥΠ, δια της Ομοσπονδίας τους, αναλώθηκαν σε τεράστιες προσπάθειες, και πέτυχαν την αναβάθμιση της Υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα. Προσπάθεια ιδιαίτερα επίπονη και φθοροποιό…

Για να διαβάσετε την συνέχεια του κειμένου του Όμηρου Φωτιάδη πατήστε ΕΔΩ