Του Πασχάλη Παπαχρηστόπουλου 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων ολοκληρώθηκε η σύνταξη του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, συζητήθηκε στην κυβερνητική επιτροπή και με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού θα παρουσιαστεί στην Βουλή σύντομα (ίσως μέσα στις επόμενες μέρες).

Από το κείμενο που έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε την αρχική της στάση και ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο ορισμένες από τις προτάσεις των αποδήμων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι πολιτικά άτολμο και να ακολουθεί τη συντηρητική πεπατημένη. Παρ' όλες τις δηλώσεις ότι «αυτή είναι μια αρχή και το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό … επειδή για πρώτη φορά δοκιμάζεται ο θεσμός και θα πρέπει να το δούμε στην πράξη…»  η ουσία είναι μία: η κυβέρνηση αντίθετα με τη δεδηλωμένη πολιτική βούληση δεν τολμάει να δυσαρεστήσει το συντεχνιακό  κατεστημένο των Ελλήνων βουλευτών ώστε να μην χάσει κάποιος απ' αυτούς την έδρα του. Είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί βουλευτές, και της κυβερνητικής παράταξης, δηλώσαν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν νομοσχέδιο που θα μειώνει τις έδρες τους προς όφελος των αποδήμων. Είναι προφανές ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει σκοπό να δώσει ουσιαστική αντιπροσώπευση και φωνή στους απόδημους, αλλά απλά να υφαρπάξει την ψήφο τους έτσι ώστε να επωφεληθούν κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 

Κατ' αρχάς, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, προβλέπεται η «υποχρέωση για κάθε κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τρεις υποψήφιους βουλευτές προερχομένους από τους αποδήμους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες και κατοικούν στο εξωτερικό επί τουλάχιστον μία 10ετία πριν τη διενέργεια των εκλογών». Είναι θετικό ότι ξεκαθαρίζεται επιτέλους η έννοια του απόδημου (παραμένει βεβαίως να καθοριστεί πως ακριβώς θα προσμετράται, αποδεικνύεται, οριοθετείται η 10ετία… αλλά αυτό δεν είναι το πιο κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου…). Ο εμπαιγμός των αποδήμων αρχίζει με την μη υποχρέωση ένταξης σε εκλόγιμη θέση αποδήμων υποψηφίων. Ούτε καν σε εναλλακτική δεύτερη, τετάρτη, έκτη κ.λπ. θέση που θα ήταν κάποια διασφάλιση. Αυτοί που γνωρίζουν τα κομματικά παζάρια και πως διατίθενται οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μπορούν να γνωρίζουν επίσης ότι στην πράξη είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν πραγματικά απόδημοι βουλευτές στην Ελληνική Βουλή. Το πιθανότερο είναι ότι τα κόμματα θα βάζουν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μερικούς απόδημους, έτσι για το θεαθήναι (πιθανότατα σε μη εκλόγιμη θέση) για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι εκπλήρωσαν την συνταγματική τους υποχρέωση !!!

Η μέχρι σήμερα τακτική της κωλυσιεργίας, αλλά και οι συνεχείς δικαιολογίες, δείχνουν ότι ουδενός κόμματος στόχος είναι να έχει αντιπροσώπους των αποδήμων στη Βουλή, αλλά να αγρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από αυτούς. Και μετά …. "ποιος μας είδε και ποιος μας άκουσε…"

Ως δε προς τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι εκάστοτε υποψήφιοι απόδημοι βουλευτές επικρατείας, το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγούν οι «γνωστοί» κομματικοί εγκάθετοι (ώστε να μην προκύψουν μετά τίποτα απρόβλεπτες εκπλήξεις που δεν συνάδουν με τη γραμμή της κομματικής αδιαφορίας). Οι υποψήφιοι αυτοί είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη δική τους πολιτική επιβίωση (δηλ. να επανακατοχυρώσουν τη θεσούλα τους στη λίστα που αποφασίζεται από τον εκάστοτε αρχηγό!!!), την προβολή τους, την καριέρα τους, και ελάχιστα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και θεμάτων των αποδήμων. Άλλωστε η εμπειρία και η πρακτική στις μέχρι σήμερα εκλογές του ΣΑΕ έδωσαν ένα σαφές δείγμα – περίτρανη απόδειξη των κομματικών επιλογών τέτοιων υποψηφίων…

Αναρωτιέται άραγε κανείς γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί το μοντέλο της Ιταλίας και της Πορτογαλίας όπου υπάρχουν για τους απόδημους ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο (με συγκεκριμένους απόδημους υποψηφίους και με σταυρό προτίμησης) ανά εκλογική περιφέρεια; Να επισημάνουμε δε ότι και στις δύο αυτές χώρες δεν υπήρχε μεταβατική περίοδος. Οι απόδημοι ψήφιζαν δικούς τους υποψήφιους στις ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού από την πρώτη στιγμή !!! Αναφέρουμε επίσης και το σημαντικό θέμα της αίολης συνταγματικότητας του νόμου, αφού άλλοι πολίτες-ψηφοφόροι (στο εσωτερικό της χώρας) θα επιλέγουν βουλευτές κι άλλοι (στο εξωτερικό) θα ψηφίζουν μόνο κόμμα. Τα περί απαιτούμενης συνταγματικής αλλαγής και άλλες φαιδρές δικαιολογίες των Ελλαδικών πολιτικάντηδων δεν έχουν πλέον ουδεμία βάση δεδομένου ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων συζητείται τα τελευταία 30 χρόνια  και στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν γίνει 3 τουλάχιστον συνταγματικές αλλαγές…

Το δεύτερο σημείο αφορά τον τρόπο συμμετοχής. Βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου η ψηφοφορία θα γίνεται μόνο με κάλπες, αποκλείοντας την επιστολική ψήφο (παρά τη σαφή αναφορά στο σχετικό άρθρο του συντάγματος «….Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο…»). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογές οι ελληνικής ιθαγένειας απόδημοι, θα πρέπει να το δηλώσουν στις κατά τόπους πρεσβείες και τα προξενεία, όπου θα συνταχθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι».

  • ¨ Πρώτο ερώτημα: Έχουν σήμερα όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία μας την τεχνογνωσία αλλά και την υποδομή για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την προετοιμασία; Η πρόσφατη τραυματικά τραγική εμπειρία έκδοσης νέων διαβατηρίων απέδειξε σοβαρότατες οργανωτικές και τεχνοδομικές αδυναμίες (και μάλιστα σε ένα τομέα αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ).
  • ¨ Δεύτερο ερώτημα: Πώς θα γίνεται αυτή η δήλωση από τους απόδημους; Με αυτοπρόσωπη παρουσία ή ταχυδρομικά; Και αν απαιτείται παρουσία, τι θα γίνει με αυτούς τους απόδημους που κατοικούν 500 ή και 1.000 χλμ. από την κοντινότερη πρεσβεία ή προξενείο (φαινόμενο σύνηθες στη Αμερική και Αυστραλία); Θα αποκλειστούν εκ των πραγμάτων από τη διαδικασία; Γιατί δεν προβλέπεται και η δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέσω διαδικτύου; Είναι αδιανόητο να μπορεί οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης θέλει να υποβάλει την (πολύ πιο πολύπλοκη) φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά, να μην μπορεί να κάνει το ίδιο, δηλαδή να υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου μια απλή δήλωση για να γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • ¨ Τρίτο ερώτημα: Ποιος ελέγχει ή επιβεβαιώνει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν στα κατά τόπους προξενεία ή πρεσβείες; Υπάρχει ή έχει προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου και επιβεβαίωσης της διαδικασίας; Τα δε προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια για τις οποιεσδήποτε ενστάσεις από τους απόδημους είναι (επίτηδες;) ανεδαφικά και υπερβολικά σύντομα.
  • ¨ Τέταρτο ερώτημα: Ποιο θα είναι το κόστος αυτής της παλαιοκομματικής και αναχρονιστικής εκλογικής διαδικασίας; Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμάται ότι ο αριθμός των αποδήμων που θα προσέλθουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των κατά τόπους πρεσβειών προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα ψήφου θα κυμανθεί από 300 έως 400 χιλιάδες. Αν υπολογίσουμε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων κατά εκλογικό τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 800 άτομα (διπλάσιος από αυτόν της Ελλάδας) τότε θα χρειαστεί να δημιουργηθούν τουλάχιστον 400-500 εκλογικά τμήματα ανά τον κόσμο!!! (εκτός και αν κάνουμε τμήματα μόνο όπου μας συμφέρει κομματικά). Επιπλέον, το κόστος κάθε εκλογικού τμήματος (οργάνωση, αποστολή και διαμονή δικαστικού εκπροσώπου από την Ελλάδα – πέντε μέρες τουλάχιστον πριν + πέντε μέρες μετά την ημέρα ψηφοφορίας, κ.λπ.) θα ξεπεράσει τις 4.000 ευρώ ανά τμήμα, οπότε μιλάμε για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ!!! Καμιά χιλιάδα τυχεροί Έλλαδίτες δικαστικοί αντιπρόσωποι θα κάνουν 10ήμερες δωρεάν διακοπές ανά τον κόσμο… Πόσο θα στοίχιζε άραγε η μέθοδος της επιστολικής ψήφου; Ποιός αντιδρά σε αυτή την μέθοδο, ποιος τη φοβάται και γιατί;

Στην εποχή του διαδικτύου και των επικοινωνιών, στην εποχή που οι αλλαγές συντελούνται με τεραστία ταχύτητα, οι μικροπολιτικάντηδες της Ελλάδας εξακολουθούν να την υποχρεώνουν να πηγαίνει με το γάιδαρο !!! Βέβαια, θα βρεθούν αυτοί που θα υποστηρίξουν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Γιατί όμως αυτό δεν ισχύει για τις άλλες χώρες που έχουν καθιερώσει και την επιστολική ψήφο ή ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις την ηλεκτρονική; Και ποιος είπε ότι η κάλπη διασφαλίζει το αδιάβλητο; Είναι άλλωστε γνωστό (και ελεγμένο δικαστικά !!!), ότι έχουν αλλοιωθεί συστηματικά ψηφοδέλτια από μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατά την καταμέτρηση τους …  Μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η επιστολική ψήφος είναι περισσότερο αδιάβλητη;

Είναι δε αστείες οι δικαιολογίες ότι το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό "για να δούμε πως θα πάει και να έχουμε τον χρόνο να ετοιμαστούμε κ.λπ." Δεδομένου ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο (πράγμα αμφίβολο), αυτό θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές (2011). Αρά θα έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας για να προετοιμαστούν και οργανωθούν σωστά οι εκλογές αυτές. Φαίνεται όμως ότι ενώ χρόνος υπάρχει άφθονος, αυτό που δεν υπάρχει είναι πολιτική θέληση ….

Είναι αμφίβολο αν το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στην Βουλή. Γιατί όλοι ξέρουν ότι το "παιχνίδι παίζεται" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δεδομένου ότι απαιτούνται τα 2/3 της βουλής για να εγκριθεί. Το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ (που λέει μεν ότι είναι υπέρ της ψήφου των αποδήμων, αλλά για μια 20ετία δεν έκανε τίποτε…) θα το καταψηφίσει με τη δικαιολογία ότι δεν περιέχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα επιστολική ψήφο. Το ΚΚΕ που είναι έτσι και αλλιώς αντίθετο (πιστεύοντας ότι ελαχίστους ψήφους θα πάρει από τους απόδημους) θα το καταψηφίσει και οι ψήφοι του ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετοί για να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Έτσι, η μεν ΝΔ θα προβάλει το επιχείρημα ότι έκανε το καθήκον της και παρουσίασε σχετικό νομοσχέδιο όπως είχε δεσμευθεί, το δε ΠΑΣΟΚ θα ισχυριστεί ότι αρνείται να ψηφίσει αντισυνταγματικό νόμο.

Η ουσία είναι μία. Η κοροϊδία των αποδήμων θα συνεχίζεται γιατί κανείς πολιτικός και πολιτικάντης στην Ελλάδα δεν επιθυμεί πραγματικά να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες πολίτες και κυρίως να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

17.02.09Η "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" ΤΟΥ Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ, ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  22.01.09

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ   19.01.09

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  14.12.08

ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!   14.12.08

08.09.08 ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ   08.06.08

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ14.10.07

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 14.10.07

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 06.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 30.09.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 21.08.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ; 19.08.07

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 23.05.07

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ  31.03.07