Αγαπητές συμπατριώτισσες,  Aγαπητοί συμπατριώτες,

Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά η παρουσία μου σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την 61η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα.

Γνωρίζω τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια ημέρα, ιδιαίτερα για εσάς που βρίσκεστε μακριά από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα.

Η επέτειος αυτή έχει ξεχωριστή σημασία για εμάς τους Δωδεκανησίους αφού καταδεικνύει την αγάπη για τη Μητέρα Ελλάδα που έκαιγε άσβεστη στη ψυχή μας τους αιώνες της σκλαβιάς και της κατοχής από διαφορετικούς κατακτητές.  Αγάπη που βρήκε την έκφρασή της στους αγώνες των Δωδεκανησίων για την ελευθερία και ο πόθος αυτός δικαιώθηκε με την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Αγαπητοί Φίλοι,

Είναι σημαντικό πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε. Η ιστορία μας και η θύμισή της είναι η πιο αξιόπιστη πυξίδα για το μέλλον μας. Οι σελίδες της ιστορίας της Δωδεκανήσου είναι γραμμένες με αγώνες και θυσίες. Η 7η Μαρτίου του 1948, οπότε και έλαβε χώρα η πανηγυρική επανένωση του νησιωτικού μας συμπλέγματός  με την Μητέρα Ελλάδα, ήρθε μετά από αιώνες αντίστασης στους εκάστοτε κατακτητές. Οι Έλληνες Δωδεκανήσιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ τη σκλαβιά και την κατοχή. Οι τύχες τους υπήρξαν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Ελληνισμό. Παρά τις έντονες προσπάθειες μεγάλων δυνάμεων, οι Δωδεκανήσιοι δεν απώλεσαν ποτέ την ταυτότητά τους. Κανένας κατακτητής δεν κατάφερε ποτέ να κάμψει το φρόνημα των Δωδεκανήσιων, ούτε να νοθεύσει την ψυχή τους. Το όνειρο υπήρξε πάντοτε η επανένωση με την πατρίδα. Στο μεγάλο αυτό αγώνα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξαν, βέβαια, οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής με έμφαση στη διεθνή ενημέρωση για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Τους χρωστάμε πολλά. Αυτή η βαρύτιμη κληρονομιά μας εμψυχώνει όλους αλλά κυρίως  εσάς, τους Δωδεκανήσιους της Ομογένειάς μας, που καταφέρνετε να διατηρείτε τις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνισμού και αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι προκλήσεις της εποχής καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συμπόρευση όλων μας με αίσθημα ευθύνης και ομοψυχίας για την παραπέρα ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού. Η  Ελληνική Ομογένεια είναι ένα μεγάλο εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα. ‘Έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό  ρόλο σε όλα τα επίπεδα.

Ο Απόδημος Έλληνας, που διατηρεί ακέραιη τη μεγάλη αγάπη του για την Πατρίδα και αγωνίζεται για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητάς του, δίνει πάντα «το παρών» στον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Ειδικά δε οι απόδημοι Δωδεκανήσιοι, με κάθε ευκαιρία δίνουν το «παρών» στον  κοινό αγώνα για να πετύχουμε πολλά περισσότερα για το παρόν και το μέλλον των νησιών μας. Και αυτό το διαρκές ενδιαφέρον έχω την ευκαιρία ως Υφυπουργός Εξωτερικών να το διαπιστώνω σε κάθε επίσκεψή μου στις ΗΠΑ.  Οι απόδημοι Δωδεκανήσιοι από όλο τον κόσμο και οι ομογενείς της Αμερικής, είναι πάντα παρόντες, πάντα στην «πρώτη γραμμή», αποδεικνύοντας την αγάπη για την πατρίδα και το ενδιαφέρον για το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου μας. Σταθερός γνώμονας της πολιτικής της κυβέρνησής μας είναι η αποφασιστική και αποτελεσματική στήριξη των πρωτοβουλιών και των δράσεων εκείνων που συμβάλλουν στη δυναμική παρουσία του Οικουμενικού Ελληνισμού και την ισχυροποίηση των δεσμών με την πατρίδα. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, στο ρευστό διεθνές σύστημα, είναι απολύτως αναγκαία η συστράτευση στον κοινό στόχο της ανάπτυξης της πατρίδας μας, στο κοινό όραμα όλων μας για ένα μέλλον ευημερίας για τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα. Μπορεί να είστε μακριά, εμείς όμως θέλουμε να είμαστε κοντά σας. Και το αποδεικνύουμε  έμπρακτα με την ενίσχυση και τη διεύρυνση της ελληνικής προξενικής παρουσίας όπως και με την οικονομική στήριξη – στο μέτρο του δυνατού – κάθε αξιόλογης και γόνιμης ομογενειακής πρωτοβουλίας.

Πάνω απ' όλα όμως το αποδείξαμε καταθέτοντας σχέδιο νόμου στη Βουλή που αφορά στην ψήφο των αποδήμων στον τόπο παραμονής τους. Έτσι, θα έχετε λόγο και ρόλο για όσα συμβαίνουν στη Μητέρα Πατρίδα.  Δυστυχώς, οι  υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αδικούν με την αρνητική στάση τους μια πρωτοβουλία  ωφέλιμη για τον Ελληνισμό. Ωστόσο, σας προτρέπω να συνεχίσουμε όλοι μαζί  την κοινή προσπάθεια. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού έχει τεράστια αξία ώστε να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ. Η ιστορία μας, μας το επιβάλλει. Οι Δωδεκανήσιοι δε λύγισαν ποτέ μπροστά στις δυσκολίες. Η υπομονή και η επιμονή είναι χαρακτηριστικό μας γνώρισμα. Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και στη σημερινή ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Σε αυτή την εποχή είναι αναγκαία η συνεργασία, η συνεννόηση και η συμβολή όλων μας, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας, προς όφελος όλων των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Εμπνευσμένοι λοιπόν  από τα οράματα των αγωνιστών της ελευθερίας,  καλούμαστε σε δύσκολους καιρούς να υπηρετήσουμε με αίσθημα ευθύνης, με ομοψυχία και ενότητα, τα ιδανικά μας και να στηρίξουμε την προοπτική της σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας που προοδεύει αλλά και της Δωδεκανήσου που ανεβαίνει ψηλότερα, κατακτώντας τη θέση που της αξίζει. Για αυτό και δεσμεύομαι προσωπικά να αναλάβω τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την επικοινωνία της Δωδεκανησιακής ομογένειας με τον τόπο μας, να συστηματοποιήσουμε τη  δράση μας ώστε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και να πετυχαίνουμε περισσότερα. Αυτή είναι μια επιθυμία που εκφράζει σταθερά η Δωδεκανησιακή ομογένεια και νιώθω την υποχρέωση να ανταποκριθώ σε αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ενώσουμε Δωδεκανησιακά χέρια, Δωδεκανησιακές ιδέες, Δωδεκανησιακές δυνάμεις και να ανοίξουμε καινούργιες προοπτικές.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα πως η καλή προσπάθεια φέρνει πάντα και καλά αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν, όλοι οι Δωδεκανήσιοι, όπου κι αν βρισκόμαστε, να αφήσουμε στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν και να σταθούμε στα πολλά που μας ενώνουν. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να  συνεχιστούν παραγωγικά οι προσπάθειες και τα Δωδεκάνησα να δείξουν το νέο, σύγχρονο πρόσωπό τους. Η πρόοδος ενός τόπου δεν χαρίζεται από κανέναν. Η πρόοδος κατακτιέται. Και εμείς την κατακτάμε με το σπαθί μας. Σε αυτή την κατεύθυνση οι Δωδεκανήσιοι της διασποράς έχουν πρώτη θέση και πρώτο ρόλο. Με τη δράση τους, με τη συνεισφορά τους και με τον δυναμισμό τους. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ένα σημείο που κατά τη γνώμη μου έχει πολύ μεγάλη αξία για τη συγκυρία που διανύουμε. Το 2009 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις οικονομίες όλου του κόσμου και ασφαλώς για την ελληνική οικονομία. Η παγκόσμια κρίση πλήττει τομείς που είναι ζωτικοί για την ανάπτυξη, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ένας τέτοιος κρίσιμος τομέας για την ελληνική οικονομία αλλά και για την τοπική οικονομία της Δωδεκανήσου είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι για τον τόπο μας ό,τι είναι η αυτοκινητοβιομηχανία για άλλες χώρες. Είναι η ατμομηχανή που κινεί την οικονομία και διασφαλίζει  δουλειές και εισοδήματα στα νησιά μας. Απαιτείται λοιπόν να ελαχιστοποιήσουμε τις  επιπτώσεις στον τουρισμό. Ήδη η κυβέρνησή μας έχει σχεδιάσει και προχωρεί στην υλοποίηση πακέτου μέτρων για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Όλοι, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά.

Όλοι μπορούμε να βάλουμε «πλάτη» για να στηρίξουμε την τοπική οικονομία στα νησιά μας. Σας προτρέπω λοιπόν, ειδικά φέτος, να γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές για τον Δωδεκανησιακό τουρισμό. Μιλήστε στους αμερικανούς φίλους σας, γνωστούς σας, συναδέλφους σας για τις ομορφιές των νησιών μας. Διαφημίστε τον τόπο μας, όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε. Βάλτε τα Δωδεκάνησα στο νου και στην καρδιά κάθε συνομιλητή σας, σε κάθε κοινωνική ή επαγγελματική σας συναναστροφή. Κάθε άφιξη το φετινό καλοκαίρι μετράει. Αυτό μην το ξεχνάτε. Η καλύτερη διαφημιστική καμπάνια είναι τα δικά σας καλά λόγια για τον τόπο μας, για τις ομορφιές του, για τους ανθρώπους του, για τη μοναδικότητά του. Είμαι βέβαιος πως αυτή τη στιγμή ερμηνεύω και δικά σας συναισθήματα και δικές σας σκέψεις. Για αυτό και μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την υποδοχή σας και την προσοχή σας.