Απόδημες Ελληνίδες από όλες τις ηπείρους θα τιμήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) , σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς τους στον Οικουμενικό Ελληνισμό. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τίτλο «Τιμή στην Ελληνίδα της Διασποράς», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Μαρτίου και ώρα 19:30, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η επιλογή των τιμώμενων γυναικών έγινε από τις επτά Περιφέρειες του ΣΑΕ. Ειδικότερα, θα τιμηθούν από της Ηνωμένες Πολιτείες η Νίνα Γκατζούλη, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, από τον Καναδά η Λούση Γρηγοριάδη, με μεγάλη εθελοντική δράση, από τον Παναμά η Σοφία Παπαδοπούλου-Ταγαροπούλου, με μεγάλη δράση στο χώρο της ομογένειας, από την Ουκρανία η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, από τη Γερμανία η διακεκριμένη ερευνήτρια Κατερίνα Χαρβάτη, από τη Ν. Αφρική η δημοσιογράφος Κατερίνα Κατοπόδη και από την Αυστραλία η Βούλα Μεσημέρη – Κυανίδη, διευθύντρια της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας.

 

«Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης γιορτάζει και τιμά σπουδαίες Ελληνίδες, που διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο για την προσφορά τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ευχαριστώντας το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τον πρόεδρο Στέφανο Ταμβάκη για την καλή συνεργασία και την ανεκτίμητη προσφορά στην ελληνική ομογένεια.

 

«Η βράβευσή τους από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι μια κίνηση σεβασμού και εκτίμησης στην απεριόριστη προσφορά της Ελληνίδας, εκτός συνόρων και ολόκληρου του ελληνισμού της Διασποράς. Στις δεύτερες πατρίδες τους οι συμπατριώτισσές μας αγωνίζονται με κόπους και θυσίες και κατακτούν την αναγνώριση και το θαυμασμό του συνόλου για την κοινωνική τους προσφορά», προσθέτει ο νομάρχης.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, επισημαίνει ότι με την εκδήλωση αυτή επιβραβεύονται Ελληνίδες της Διασποράς για το σημαντικό και πολύτιμο έργο τους στον οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δυναμική της Ελληνίδας της Διασποράς και γι αυτή την ατόφια ελληνικότητά της», λέει ο κ. Ταμβάκης και προσθέτει: «Η Ελληνίδα σήμερα στα πέρατα της οικουμένης είναι δυνατή, καταξιωμένη και δικαιωμένη στις επερχόμενες γενιές, που, χάρη σ' αυτήν, θα εξακολουθούν να τολμούν και να επιμένουν ελληνικά. Είναι τιμή μας η παρουσία, η αγάπη, η συνεργασία της».

 

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των τιμωμένων γυναικών:

 

* Νίνα Γκατζούλη (ΗΠΑ)

 

Η Νίνα Γκατζούλη από τον Πεντάλοφο Κοζάνης τελείωσε το γυμνάσιο στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire των ΗΠΑ, από όπου αποφοίτησε. Ζει με τον σύζυγο της Βασίλη και τις δύο κόρες της στο Dover του New Hampshire.

 

Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και διευθύντρια του ελληνικού προγράμματος. Έχει συγγράψει και μεταφράσει σειρά άρθρων για το Hellenic Communication Service.

 

Από το 2001 υπηρετεί ενεργά την Παμμακεδονική Ένωση, αρχικά ως γραμματέας, αργότερα ως αντιπρόεδρος και από το 2007 ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ.

Είναι γνωστή για τις έρευνες και τις μελέτες για τη «σκοπιανή προπαγάνδα», καθώς και για τις πολιτικές της παρεμβάσεις σχετικά με το ζήτημα, από τη θέση της προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης των ΗΠΑ.

 

Για την προσφορά της έχει τιμηθεί με το βραβείο Morris Award από την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, από τη νομαρχία Σερρών, τον όμιλο Σερραίων «Ορφέας» και την κοινότητα Αγίου Νικολάου στο Portsmouth.

 

* Λούση Γρηγοριάδη (Καναδά )

 

Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο New York University των ΗΠΑ και στο Seneca College του Τορόντο στον Καναδά. Μιλά άπταιστα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.

 

Εργάστηκε σε διάφορους οργανισμούς, όπου δίδαξε σε μικρά παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής. Συνεργάστηκε με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών.

 

Επίσης, συνεργάστηκε με πολλούς ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς για τη διδασκαλία και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων του ελληνισμού της Αμερικής.

 

Είναι μέλος συλλόγων γυναικών κατοίκων του Καναδά, με διαφορετική καταγωγή και κουλτούρα, στηρίζοντας πάντα την δραστηριότητα των γυναικών στην Αμερική. Έχει βραβευθεί με πολλά βραβεία για την εθελοντική της δράση. Είναι παντρεμένη με τον Εμίλ Γρηγοριάδη και έχει τρία παιδιά. Σήμερα ζει στο Οντάριο του Καναδά.

 

* Κατερίνα Κατοπόδη (Ν.Αφρική)

 

Η 34χρονη Κατερίνα Κατοπόδη γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία και Διεθνείς Σχέσεις. Εργάζεται ως διευθύντρια ειδήσεων στο Eye Witness News του Ομίλου Primedia Broadcasting του Γιοχάνεσμπουργκ, που απευθύνεται σε ένα μεγάλο ακροατήριο τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότιο Αφρική.

 

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας, πήρε συνεντεύξεις από προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Μπιλ Κλίντον.

 

Είναι μέλος του Νοτιοαφρικανικού Εθνικού Φόρουμ Συντακτών (SANEF) και τιμήθηκε πρόσφατα για την προσφορά της στη δημοσιογραφία από το Lyceum Club of Women.

 

Διακρίνεται επίσης για τη δράση της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2008 συμμετείχε στην ομάδα καταγγελίας εναντίον του αποκλεισμού λευκών δημοσιογράφων από γεύμα με τον πρόεδρο του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου Jacob Zuma -μια κίνηση που θεωρήθηκε συμβολική για την πάλη κατά του φυλετικού αποκλεισμού.

 

Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Κοσμά και έχει έναν γιο.

 

* Βούλα Μεσημέρη-Κυανίδη (Αυστραλία)

 

Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα Τρικάλων και σε ηλικία 12 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ζει ως σήμερα. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και στη διοίκηση υπηρεσιών. Δραστηριοποιείται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και ειδικότερα στις διαπολιτισμικές σχέσεις και στα γυναικεία ζητήματα.

 

Από το 1989 διευθύνει την Αυστραλοελληνική Κοινωνική Πρόνοια, οργανισμό με ευρεία δέσμη δράσεων και υπηρεσιών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Εθνικών Κοινοτήτων της Αυστραλίας, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Δικτύου Γλωσσών VITS και μέλος του Συμβουλίου Εθνικών Κοινοτήτων της Βικτώριας.

 

Το 2007 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Διακεκριμένων Γυναικών της Πολιτείας της Βικτώρια προς αναγνώριση του αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το 2008 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής της Αυτής Μεγαλειότητας για το κοινωνικό της έργο για τις γυναίκες και τους μετανάστες στην Αυστραλία.

 

* Σοφία Παπαδοπούλου -Ταγαροπούλου (Παναμάς)

 

Γεννήθηκε το 1931 στην Κόστα Ρίκα, από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε στο Colón του Παναμά, όπου σπούδασε πιάνο. Ίδρυσε τη Χορωδία Νέων της Ελληνικής Κοινότητας του Παναμά, της οποίας διατελεί πρόεδρος εδώ και 54 χρόνια. Παράλληλα, δίδαξε μουσική και τραγούδι στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας.

 

Συμμετείχε ενεργά στο Καραβάνι Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ίδρυσαν οι γυναίκες διπλωμάτες στον Παναμά το 1961, με σκοπό τη βοήθεια στον πληθυσμό που έχει ανάγκη. Επίσης, προσέφερε τη στήριξή της στο κοινωνικό έργο του Παναμερικανικού Ομίλου Γυναικών, του οποίου υπήρξε πρόεδρος (1970, 1977 και 1982), ενώ εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Παναμά το 2003, η μοναδική γυναίκα που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα. Σήμερα, στα 77 της χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του Παναμά, συμμετέχοντας πάντα στις δράσεις της ομογένειας.

 

Η Σοφία Παπαδοπούλου-Ταγαροπούλου είναι παντρεμένη με Έλληνα και έχει δύο γιους.

 

* Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή (Ουκρανία)

 

Γεννήθηκε το 1949 σε ελληνική οικογένεια στο χωριό Κιρίλλοβκα της Ουκρανίας. Αποφοίτησε από το Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Ντονέτσκ και υπηρέτησε ως δασκάλα για 38 χρόνια, προάγοντας την εκπαίδευση των ομογενών στην ελληνική γλώσσα.

 

Τιμήθηκε από το ουκρανικό κράτος, καθώς και την Ουκρανική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για την προσφορά της στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνοουκρανικής συνεργασίας (τιμητικό δίπλωμα του Προέδρου της Ουκρανίας, «Αριστούχος της Εκπαίδευσης Ουκρανίας», παράσημο της Πριγκίπισσας Όλγας).

 

Είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικής Πολιτικής του Προέδρου της Ουκρανίας και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Προέδρων Ουκρανικών Κοινωνικών Οργανώσεων των Εθνικών Μειονοτήτων της Κρατικής Επιτροπής Εθνικοτήτων και Θρησκευμάτων της Ουκρανίας.

 

Υπό την καθοδήγησή της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας εργάζεται για την ανάπτυξη της εθνικής αυτοσυνείδησης των Ελλήνων και την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων των ομογενών.

 

Δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΣΑΕ στην Ουκρανία και έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των ιατρικών και νοσηλευτικών προγραμμάτων στα 35 ελληνικά χωριά της Ουκρανίας.

 

* Κατερίνα Χαρβάτη (Γερμανία)

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 από γονείς με καταγωγή την Ήπειρο. Το 1988 πέρασε στην Νομική Αθηνών, γρήγορα όμως κατάλαβε ότι δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει και τελικά αποφασίζει να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παίρνει το πρώτο της πτυχίο στην Βιολογική Ανθρωπολογία από το Columbia University.

 

Συνέχισε το διδακτορικό της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο City University of New York. Διατέλεσε λέκτορας στα Hunter και Lehman Colleges και από το 2001-2004 επίκουρη καθηγήτρια στο New York University. Σήμερα είναι μόνιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο City University of New York.

 

Βασικό στέλεχος μιας διεθνής ομάδα γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων, που το 2007 το TIME Magazine τους κατέταξε μεταξύ των TOP 10 επιστημονικών ανακαλύψεων της χρονιάς, για την έρευνα τους που αποδεικνύει, με αδιάσειστα στοιχεία, ότι ο σημερινός άνθρωπος έλκει τις ρίζες του από την Αφρική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ  ΘΕΜΑ (COPY PASTE) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ

ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΜΑ (COPY PASTE) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΜΑ (COPY PASTE) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΕ!

ΣΧΟΛΙΟ: ε! μετά από τόσο Copy Paste εμείς τι να γράψουμε; να χαλάμε και την παράδοση; τα είπαν όλοι με ένα κείμενο! Νάναι καλά τα παιδιά στο ΑΠΕ. Εμείς απλά λέμε συχγαρητήρια  στον Νομάρχη Θεσσαλονίνης κ. Ψωμιάδη και στο ΣΑΕ που το σκέφτηκαν! ΆΞΙΕΣ! όλες τους!