Επίτιμος Δημότης του Δήμου Μουδανιών ανακηρύχθηκε την Κυριακή 08/02/2009, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων  και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ Βάσος Λυσσαρίδης, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κλειστό θέατρο των Ν Μουδανιών.

Προσφωνώντας τον κ Λυσσαρίδη  ο δήμαρχος Μουδανιών , κ Ανδρέας Παπαγιάννης αναφέρθηκε στην συμβολή του τιμώμενου στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στους πολυετείς αγώνες του για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία και τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες του για την δικαίωση και τη Δημοκρατία άλλων δοκιμαζόμενων λαών και τον ονόμασε «πολίτη του κόσμου» ακριβώς για αυτή του τη δράση.

Την αμετακίνητη θέση του για την ανεξαρτησία της Κύπρου και τις αξίες της ελευθέριας και της δικαιοσύνης επανέλαβε στη δική του ομιλία ο κ Βάσος Λυσσαρίδης. Τάχθηκε αταλάντευτα για μια ακόμη φορά εναντίον του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και υπογράμμισε την ευθύνη της Τουρκίας να αποδεχθεί τους κανόνες και τις αξίες της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Τέλος ζήτησε  εθνική ομοψυχία για την δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος Μουδανιών κ Ανδρέας Παπαγιάννης του απένειμε τιμητική πλακέτα για την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Μουδανιών καθώς και ασημένιο αντίγραφο του γλυπτού έργου της Α. Κοροβέση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», το οποίο θα κοσμεί την αναπλασμένη   πλατεία ΟΜΟΝΟΙΑΣ  των Ν Μουδανιών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ευρωβουλευτής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής κ. Δριβελέγκας Ιωάννης, ο Αντιπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Κωσταράς Κων/νος, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσ/νικη κ Πλάμεν Ιβανόφ, ο Δήμαρχος Τρίγλιας κ Σγουρής Κών/νος, ο τ. Υπουργός κ. Πάχτας Χρήστος,ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ Σταματάρης Κων/νος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδος κ Παντελίδης Παντελής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος κ. Νεάρχου Κυριάκος,  ο επικεφαλής της μειοψηφίας του νομαρχιακού Συμβουλίου κ Λαφαζάνης Αργύρης καθώς επίσης Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Χαιρετισμούς για την εκδήλωση απέστειλαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ κ Κων/νος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Ν.Δ Χαλκιδικής κ Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θες/νίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο Βουλευτής Ν.Δ Α΄ Θεσ/νίκης κ απόστολος Τζιτζικώστας, ο Βουλευτής Ν.Δ Α΄ Θεσ/νίκης κ Γιώργος Ορφανός και ο Νομάρχης Θεσ/νίκης κ Παναγιώτης Ψωμιάδης.