ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Η συνταγματική διάταξη για την ψήφο των αποδήμων δεν εκπληρώνεται με το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας.

Αυτό το σχέδιο νόμου είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, και προσχηματικό.

Παρά το ότι απαιτούνται για την ψήφισή του τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι στη Βουλή (αυξημένη πλειοψηφία 2/3) και ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τις αντιρρήσεις και τις διαφορετικές θέσεις της Αντιπολίτευσης, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση.

 

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει δυστυχώς ότι για την Κυβέρνηση η όλη διαδικασία γίνεται μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής τακτικής.

Ο σεβασμός προς τους απόδημους και προς το δικαίωμά τους στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι απαιτούσε να είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο συγκεκριμένες ρυθμίσεις και προβλέψεις.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρχει ορισμός εκλογικών περιφερειών κατά γεωγραφικές ενότητες, να μπορούν  να εκλέγουν οι απόδημοι δικούς τους εκπροσώπους, να καθιερωθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, αλλά και να λυθούν  ζητήματα που θα διασφαλίζουν την εκλογική διαδικασία, όπως η απογραφή των εκλογέων. Αυτές τις ρυθμίσεις  η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να τις περιλάβει, ώστε να εξασφαλιστεί  η απαραίτητη συναίνεση.

Το γεγονός επίσης ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων των αποδήμων, καθιστούν το εγχείρημα της Κυβέρνησης αναξιόπιστο και το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή ατελέσφορο και προδιαγεγραμμένο.

 

Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη

Βουλευτής Εύβοιας ΠΑΣΟΚ

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: Δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ή άλλες δημοσιογραφικές κρίσεις, θέσεις και απόψεις τις επίσημες τοποθετήσεις των Βουλευτών που μετέχουν στην Μόνιμη ειδική επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχουμε εξινήσει από το 2006. Φιλοξενούμε όλες τις θέσεις και τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων προκειμένου οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν(χωρίς την  παρέμβαση του δημοσιογραφικού λόγου) την δική τους άποψη για όσα διαδραματίζονται στο θέμα της  παροχής δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι που έχουν υποσχεθεί εδώ και δυο δεκαετίες  τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητείται στην Βουλή σήμερα 17 Μαρτίου (09) με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΕΡΕΥΝΑ

ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΘΡΑ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

17.02.09Η "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" ΤΟΥ Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ, ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  22.01.09

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ   19.01.09

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  14.12.08

ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!   14.12.08

08.09.08 ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ   08.06.08

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ14.10.07

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 14.10.07

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 06.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 30.09.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 21.08.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ; 19.08.07

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 23.05.07

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ  31.03.07

 

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ: