ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Υποστηρίζουμε επί της αρχής το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.  Είμαστε οι πρωταγωνιστές για την θέσπιση του δικαιώματος αυτού με ενέργειες και επιλογές όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2000 χάρις στην οποία προβλέπεται η με νόμο θέσπιση της. Που προβλέπεται μια αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για να διασφαλιστεί η αναγκαία συναίνεση. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα σχέδιο νόμο χωρίς την συναίνεση αυτή αγνοώντας τις εκφρασμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και αγνόησε την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού που με αποφάσεις των Περιφερειακών Συνελεύσεων του ΣΑΕ ζήτησε την καθιέρωση εκλογικών περιφερειών, την εκλογή αποδήμων βουλευτών, την πρόβλεψη και της επιστολικής ψήφου και να ληφθεί μέριμνα για αλλά τεχνικά θέματα.  Η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομοσχέδιο της προβλέπει μονομερώς οι ψήφοι να προσμετρώνται για την ανάδειξη της δύναμης των κομμάτων στις εκλογές χωρίς να αντιστοιχούνται αυτές οι ψήφοι σε έδρες αποδήμων ούτε προβλέπει την δημιουργία Περιφερειών για τους αποδήμους ανά γεωγραφική ενότητα.  Επομένως η απάντηση μας είναι ότι όχι μόνο θα πρέπει να έχουν ψήφο αλλά και η ψήφος τους να ανταποκρίνεται στις επιταγές του Συντάγματος και στην πάγια  θέληση και το αίτημα των ίδιων των αποδήμων.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
 

Το  νομοσχέδιο  της  Κυβέρνησης  για την  ψήφο  των   αποδήμων είναι πρόχειροαποσπασματικό  και  προσχηματικό.

 Υπαγορεύεται απ΄ τις επικοινωνιακές αντιλήψεις της ΝΔ.

Αντίκειται στην διάταξη του  άρθρου 54 παραγρ. 4 του Συντάγματος διότι προσμετρά  ψήφους οι οποίοι δεν αντιστοιχούνται σε ανάλογο αριθμό εκλεγόμενων βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια. Δεν ανταποκρίνεται η εκλογή τους προς τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανά συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ψηφοφόρων. Προσμετρά τις ψήφους των αποδήμων για να αναδείξουν την δύναμη των κομμάτων στις εκλογές χωρίς να εκλέγουν οι ίδιοι απόδημους βουλευτές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έφερε το νομοσχέδιο αυτό ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού που είναι ο χώρος επίτευξης συγκλίσεων και συναινέσεων.  Αγνόησε δηλαδή  την αντίθεση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ,  του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν καταγραφεί σε σχετικές συνεδριάσεις της Διακομματικής και πρόσφατα στην Επιτροπή Εσωτερικών όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο αυτό.

Αγνόησε επίσης, τις πάγιες θέσεις του ΣΑΕ τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο που γνωμοδότησε για την δημιουργία εκλογικών περιφερειών, την εκλογή αποδήμων βουλευτών, την θέσπιση της επιστολικής ψήφου, την απογραφή των αποδήμων ψηφοφόρων . Το ΣΑΕ κατ΄ άρθρο 108 παραγρ. 2 αποτελεί τον επίσημο γνωμοδότη της Ελληνικής Πολιτείας για όλα τα θέματα που αφορούν τον Απόδημο.

(Επί της ουσίας λέμε ναι στην θέσπιση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους έχοντες την Ελληνική ιθαγένεια αποδήμους ψηφοφόρους στις χώρες που διαβιούν.

Προτείναμε και ζητάμε εκλογικές περιφέρειες ανά γεωγραφική ενότητα για να μπορούν να εκλέγουν οι απόδημοι απόδημους βουλευτές.

                                                     

Προτείναμε και ζητάμε την εκλογή βουλευτών σε αντιστοίχιση προς τον πληθυσμό των αποδήμων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας (μία από τις κύριες πηγές αντισυνταγματικότητας).

Προτείναμε και ζητάμε να καθιερωθεί ως πρόσφορο μέσο, η  άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι και μέσω επιστολικής ψήφου.

                                                                                                 

Προτείναμε και ζητάμε να υπάρξει απογραφή των εκλογέων καθώς και η επίλυση σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που θα διασφαλίσουν την άψογη διεξαγωγή των εκλογών.

Το νομοσχέδιο αυτό της Κυβέρνησης της ΝΔ αγνόησε επιδεικτικά όλα τα παραπάνω δηλ. τις θέσεις των κομμάτων και δεν μερίμνησε να διασφαλίσει την επιτασσόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση.

Δυστυχώς, η ΝΔ άσκησε αφόρητες πιέσεις προς ορισμένα μέλη του παγκοσμίου προεδρείου του ΣΑΕ, για να εκφράσουν, εκτός  τυπικής διαδικασίας αρεστές σε αυτήν, πλην  όμως προσωπικές, απόψεις τους.

Παράδειγμα ο συντονιστής του Περιφερειακού ΣΑΕ της Αμερικής κος Θεόδωρος Σπυρόπουλος ο οποίος υπαναχώρησε από τις εκφρασμένες θέσεις τις Περιφερειακής Συνέλευσης του ΣΑΕ Αμερικής, χωρίς καμία εξουσιοδότηση, πράγμα που προκάλεσε την έγγραφη αποδοκιμασία του με επιστολή των επτά εκλεγμένων  μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ Περιφέρειας Αμερικής.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Κατερίνα ΠΕΡΛΕΠΕ- ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ " ΠΡΟΧΕΙΡΟ Κ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗMA

GREEK AMERICAN NEWS AGENCY: Δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια ή άλλες δημοσιογραφικές κρίσεις, θέσεις και απόψεις τις επίσημες τοποθετήσεις των Βουλευτών που μετέχουν στην Μόνιμη ειδική επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχουμε εξινήσει από το 2006. Φιλοξενούμε όλες τις θέσεις και τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων προκειμένου οι Έλληνες της Διασποράς να έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν(χωρίς την  παρέμβαση του δημοσιογραφικού λόγου) την δική τους άποψη για όσα διαδραματίζονται στο θέμα της  παροχής δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι που έχουν υποσχεθεί εδώ και δυο δεκαετίες  τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητείται στην Βουλή σήμερα 17 Μαρτίου (09) με αφορμή την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΕΡΕΥΝΑ

ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΘΡΑ, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

17.02.09Η "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ" ΤΟΥ Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΟ ΑΠΕ, ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ  22.01.09

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ   19.01.09

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ  14.12.08

ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΟ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ!   14.12.08

08.09.08 ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

 ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ   08.06.08

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ14.10.07

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 14.10.07

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ -ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 06.10.07

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε.. 30.09.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ? αντιδράσεις και επιδράσεις… 21.08.07

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ; 19.08.07

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 23.05.07

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ  31.03.07

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ " ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ"

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ : άλλα λόγια να αγαπιόματστε..

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ