Πρόταση του Λευτέρη Αυγενάκη, Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ

Την ίδρυση Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε έδρα Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας της Ελληνικής επικράτειας προτείνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου των Ομοσπονδιών και Συλλόγων των Απόδημων Ελλήνων, αλλά και την ενδυνάμωση των δεσμών και των διαύλων επικοινωνίας των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Πατρίδα. Ο Βουλευτής Ηρακλείου διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Ομογένεια, μιας και ο ίδιος  διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την ίδρυση Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε έδρα Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας βασισμένα στη λογική λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Για την προώθηση της συγκεκριμένης  πρότασης έχει αποστείλει επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλο, την Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δ. Σιούφα, καθώς και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Τσιαρτσιώνη. Επιπροσθέτως, κατέθηκε και σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλο, και Εξωτερικών, κα. Ντ. Μπακογιάννη.

Με την εν λόγω πρωτοβουλία, την οποία υποστηρίζουν ακόμη 28 κυβερνητικοί Βουλευτές, ερωτώνται οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε έδρα ΓΓ Περιφέρειας. Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Ηρακλείου ζητά «να ενισχυθούν οι Σύλλογοι και τα Συμβούλια Απόδημων Ελλήνων και να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις τους από πόρους και προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων», καθώς και να ληφθούν «συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Ομογενών και να ενισχυθούν οι δεσμοί επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα».

Ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «με την ίδρυση των Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων σε κάθε έδρα ΓΓ Περιφέρειας, δημιουργείται ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ένας λειτουργικός διαδικτυακός κόμβος ενημέρωσης των Απόδημων συμπατριωτών μας για διοικητικά, φορολογικά, αναπτυξιακά και επενδυτικά θέματα τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς και νομοθετικών πράξεων που τους αφορούν». Ενδεικτικά αναφέρεται στην ερώτηση ότι «εάν υπήρχαν τα εν λόγω Κέντρα, θα ήταν ταχύτατη, και πιθανώς πολύ αποτελεσματική, η ενημέρωση για την επικείμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» ή σχετικά με παλαιότερο νόμο που προωθήθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, με τον οποίο θεσπίστηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών της διασποράς από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κινητικότητας των ερευνητών στο πλαίσιο της σχετικής στρατηγικής της ΕΕ».

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «για την ίδρυση και λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων δεν είναι απαραίτητη τουλάχιστον σε πρώτη φάση η πρόσληψη νέου προσωπικού στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών της χώρας, αλλά η διαμόρφωση των υπαρχόντων χώρων, η οριακή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του απασχολούμενου προσωπικού, καθώς και η δημιουργία και αξιοποίηση ενός σχετικού κόμβου στο Διαδίκτυο». Ταυτόχρονα, κρίσιμη θεωρούν «την ενίσχυση του ρόλου και των δράσεων των Συμβουλίων και των Συλλόγων των Απόδημων Ελλήνων».

Οι 29 κυβερνητικοί Βουλευτές που συνυπογράφουν και υποστηρίζουν την πρόταση του κ. Αυγενάκη είναι:

  1. Αυγενάκης Λευτέρης (Βουλευτής Ν. Ηρακλείου),
  2. Βρούτζης Γιάννης (Βουλευτής Ν. Κυκλάδων),
  3. Κεφαλογιάννη Όλγα (Βουλευτής Ν. Ρεθύμνου),
  4. Αναγνωστόπουλος Γιώργος (Βουλευτής Ν. Καρδίτσας),
  5. Κόλλιας Κων/νος (Βουλευτής Ν. Κορινθίας)
  6. Αποστολάκος Γρηγόριος (Βουλευτής Ν. Λακωνίας)
  7. Ορφανός Γεώργιος (Βουλευτής Ν. Α' Θεσσαλονίκης)
  8. Χηνοφώτης Παναγιώτης (Βουλευτής Επικρατείας)
  9. Μπουζάλη Βίβιαν (Βουλευτής Ν. Καστοριάς)
  10. Νικηφοράκης Στέλιος (Βουλευτής Ν. Χανίων)
  11. Τζαμτζής Ιορδάνης (Βουλευτής Ν. Πέλλας)
  12. Παρίσης Αλέξανδρος (Βουλευτής Ν. Κεφαλληνίας)
  13. Κουκοδήμος Παναγιώτης (Βουλευτής Ν. Πιερίας)
  14. Παπασιώζος Κωνσταντίνος (Βουλευτής Ν. Άρτας)
  15. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος (Βουλευτής Ν. Φλωρίνης)
  16. Κουτσούμπας Ανδρέας (Βουλευτής Ν. Βοιωτίας)
  17. Καντερές Νίκος (Βουλευτής Ν. Αττικής)
  18. Κελέτσης Στάθης (Βουλευτής Ν. Έβρου)
  19. Σολδάτος Θεόδωρος (Βουλευτής Ν. Λευκάδας)
  20. Κοσμίδης Ιωάννης (Βουλευτής Ν. Χίου)
  21. Τζαβάρας Κωνσταντίνος (Βουλευτής Ν. Ηλείας)
  22. Καραμάριος Αναστάσιος (Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου)
  23. Θαλασσινός Θαλασσινός (Βουλευτής Ν. Σάμου)
  24. Μελάς Παναγιώτης (Βουλευτής Ν. Α' Πειραιά)
  25. Μπαντουβάς Κωνσταντίνος (Βουλευτής Ν. Ηρακλείου)
  26. Γιαννάκης Μιχάλης (Βουλευτής Ν. Βοιωτίας)
  27. Σταυρογιάννης Νικόλαος (Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας)
  28. Αγοραστός Κωνσταντίνος (Βουλευτής Ν. Λαρίσης)
  29. Σταϊκούρας Χρήτος (Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας)