«Αναδόμηση στη ΜΙΤ» επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση. Η εφημερίδα Sabah γράφει ότι η ΜΙΤ στην αναδόμηση, στην οποία προβαίνει, δίνει το κέντρο βάρους της στην εξωτερική πληροφόρηση. Δέκα κρίσιμοι τομείς, που επηρεάζουν την τύχη της διεθνούς κοινότητας, τέθηκαν σε στενή παρακολούθηση, από οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και δημογραφικής πλευράς.

Η ΜΙΤ προέβη σε αλλαγή ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της, ανάλογα με τις καθημερινές αλλαγές στις παγκόσμιες ισορροπίες, και κατηύθυνε το κέντρο βάρους της στην εξωτερική πληροφόρηση. Προς το σκοπό αυτό, η ΜΙΤ, η οποία συνεχίζει τη διοικητική της αναδιοργάνωση, καθόρισε δέκα κρίσιμους τομείς, που επηρεάζουν την τύχη της διεθνούς κοινότητας.

Περιοχές, όπως ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, ο άξονας Ασίας – Ειρηνικού, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Άντεν και η Κασπία, τίθενται υπό στενή παρακολούθηση από την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και δημογραφική πλευρά τους.

Προς το σκοπό αυτό, εκτός της αγγλικής, δίδεται βαρύτητα στην αραβική, στη σερβική, στην αρμενική, στη γεωργιανή, στην εβραϊκή, στην ελληνική, στην κινεζική, στη βουλγαρική, στη ρωσική, στην αλβανική και στη βοσνιακή γλώσσα.

Ο Δ/κτής της ΜΙΤ, Εμρέ Τανέρ, σε δήλωσή του, στις 5 Ιανουαρίου 2007, είχε πει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την κατοχύρωση της εθνικής ισχύος και της προστασίας αυτής, είναι η αναδόμηση και η ανάπτυξη των λειτουργιών πληροφόρησης, κατά τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίζεται η πολιτική της εθνικής ασφάλειας, καθώς και τα εθνικά συμφέροντα.

Ιδού, οι δέκα τομείς στρατηγικής σημασίας, στους οποίους η ΜΙΤ δίδει βαρύτητα:

  • Καύκασος: Τα θέματα στον τομέα αυτό είναι οι νέες στρατηγικές της Ρωσίας στην περιοχή, η προσπάθεια της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, το θέμα του Καραμπάχ.
  • Βαλκάνια: Οι εντάσεις μεταξύ των κρατών, που προέρχονται από τη Γιουγκοσλαβία, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Σερβίας και της Κροατίας στην Ε.Ε., τα σχέδια και οι επενδύσεις υποδομής προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της "Μακεδονίας" και της Αλβανίας με την Ε.Ε., οι επενδύσεις της Ελλάδας στις χρηματοδοτικές εταιρείες και στις εταιρείες telecom [έτσι αναφέρεται στο κείμενο] στις χώρες των Βαλκανίων.
  • Άπω Ανατολή και άξονας Ασίας – Ειρηνικού: Η αύξηση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών της περιοχής με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός Κίνας – Ιαπωνίας, οι τρομοκρατικές κινήσεις στο Αφγανιστάν.
  • Μέση Ανατολή: Οι εξελίξεις στο Ιράκ και στο Λίβανο, το πρόβλημα Ισραήλ – Παλαιστίνης, η επιμονή του Ιράν στην πυρηνική αναδόμηση, η συμπεριφορά της Συρίας στην περιοχή, οι πιθανές αλλαγές εξουσίας στα Εμιράτα της περιοχής της Αραβικής Χερσονήσου.
  • Μεσόγειος: Το Κυπριακό, η ενέργεια στη Μεσόγειο, η συμφωνία της Αιγύπτου με τον "ε/κ τομέα" για έρευνα πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου, ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τιφλίδας – Τζεϋχάν, ο αγωγός Σαμψούντας – Τζεϋχάν.
  • Αιγαίο: Τα προβλήματα που προκύπτουν από το FIR Toυρκίας – Ελλάδας και από την υφαλοκρηπίδα.
  • Μαύρη Θάλασσα: Οι πλούσιες πηγές πετρελαίου στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα και οι δραστηριότητες ερευνών παράλληλα με τις ενεργειακές γραμμές, οι προσπάθειες των παράκτιων χωρών για αποτελεσματικότητα – επικράτηση στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Αφρική: Η μετατροπή σε εμφύλιο πόλεμο των κρίσεων στο Μπουρούντι, στην Αγκόλα, στη Σιέρα Λεόνε, στην Αιθιοπία, στην Ερυθραία και στο Κονγκό. Το στρατηγικό άνοιγμα της Τουρκίας στην Αφρική και οι σχέσεις που αναπτύσσονται με τις επενδύσεις στον εργολαβικό και υφαντουργικό τομέα, στις χώρες της βορείου Αφρικής.
  • Ερυθρά Θάλασσα – Κόλπος του Άντεν: Επικράτηση στους στρατηγικούς δρόμους διέλευσης, εξασφάλιση της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή φρεγάτας στην περιοχή του Άντεν.
  • Κεντρική Ασία και Κασπία: Ο διαμοιρασμός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η δομή των πιθανών αγωγών που θα συσταθούν. Το άνοιγμα της Ρωσίας προς τις περιοχές ενέργειας. Οι συμφωνίες ενέργειας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και οι στρατηγικές πώλησης της ενέργειας αυτής.