Γράφει ο Πολίτης Βάιος Φασούλας 

        Σκεφτήκαμε να σχολιάσουμε την επικαιρότητα, όσο αφορά τις δημοσκοπήσεις που στις μέρες μας (Μάρτης του 2009) δεν έχουν μήτε το θεό τους, μήτε αρχή και τέλος. Τα ΜΜΕ των «πατριαρχών»-καναλαρχών «περιέργως» ζούνε τη δική τους αγωνία για το τι αποτέλεσμα θα προκύψει στις επόμενες εκλογές και πότε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα δίνουν κατευθύνσεις και φωτογραφίες του αυριανού μετεκλογικού καιρού προς τους Πολίτες, ο οποίος, μετεκλογικός καιρός, αν δεν προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, θα είναι ζοφερός και πολύ πιο χειρότερος απ' ότι σήμερα απ' την ακυβερνησία που θα προκύψει.

Αυτοί, λοιπόν, οι τρεις συμπορευόμενοι, (συμπολίτευση, αντιπολίτευση και ΜΜΕ- καναλάρχες) ανησυχούν πολύ περισσότερο από τους Πολίτες μη χάσουν τα προνόμια και κλείσουν τα παράθυρά τους και οι «μπέηδες» των κομμάτων εξουσίας, τρέμουν για τον ίδιο λόγο μη βάλει και σπάσει ο διάολος το ποδάρι και έχουμε μια πολυφωνική κυβέρνηση και χάσουν την κουτάλα, όπως σωστά λέει ο λαός μας. Κι αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα. Πάνω σ' αυτό το διαχρονικό έκτρωμα γράφαμε παλιότερα από Γερμανία το σχόλιο που ακολουθεί».

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις έγιναν της μόδας. Δίνουν και παίρνουν, ανεβάζουν και κατεβάζουν κόμματα και κυβερνήσεις, αποβλακώνουν τους Πολίτες και τους αποπροσανατολίζουν προς άλλες κατευθύνσεις, τους προπαρασκευάζουν σαν θηράματα και τους τοποθετούν στην μία ή στην άλλη όχθη του δικομματικού ποταμού, έτοιμοι να δώσουν τη μεγάλη μάχη στις επόμενες εθνικές εκλογές κι ας πνιγούν. Ποιος είναι ο καλλίτερος, ο δημοφιλέστερος ο, ο, ο, ο άξιος για πρωθυπουργός και τέτοια σαχλά, εμείς δεν τα βλέπουμε στην Ε.Ε.- Γερμανία. Αυτή κι αν δε είναι πλύση εγκεφάλου, αυτή κι αν δεν είναι «εκσυγχρονισμένη» δικτατορία, όσο αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν εθνικά θέματα και προβλήματα αλλά ασχολούνται με τις «ικανότητες» των πολιτικών προσώπων.

            Αν λοιπόν ρωτούσανε κι εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού (γνωστοί ως «αδέλφια μας» έτσι μας λένε οι Έλληνες πολιτικοί) αν λοιπόν μας παίρνανε στο τηλέφωνο και μας ρωτούσανε για της στιγμής τα ελληνικά δρώμενα και μάλιστα για τον ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2004 με συμπολίτευση τη ΝΔ και αντιπολίτευση το Πασόκ, κατηγορηματικά θα απαντούσαμε ότι είναι όλοι ψεύτες, υποκριτές και αλαζόνες, βεβαίως και μεγαλόστομοι και όχι μόνο για μας τους αποδήμους αλλά και για τους γηγενείς. Αν είχαν το θάρρος να μας ρωτούσανε, τα μέσα δημοσκοπήσεων, μιας κι εμείς λεγόμαστε Έλληνες και αυτά τα μέσα μας ξεχνούν, θα τους λέγαμε μύρια επιχειρήματα, θα τους καταγγέλλαμε τους κομματικούς εμπαιγμούς που δεν έχουν καν όρια και τις σταγόνες που κατά καιρούς μας πετούνε προπάντων στο χώρο του ελληνικού πολιτισμού, που πολλοί από μας υπερασπιζόμαστε σθεναρά, αγωνιούμε και ανησυχούμε, και αυτοί, οι πολιτικοί μας, μας «θαυμάζουν» και μας «ευγνωμονούν»!!.

            Σταγόνες που δε φτάνουν καν υγροποιημένες στους τόπους μας αλλά εξατμίζονται στην ούτως ή άλλως δηλητηριασμένη πολιτικά ατμόσφαιρα, ελληνική στην προκειμένη περίπτωση. Αυτή, η πολιτεία και οι προστάτες της, έχει το πάνω χέρι, αυτή λύνει κι αυτή δένει, αυτή δίνει χρήμα και δόξες σε άσχετους χαραμοφάηδες και μας τους προσφέρει σε μας σαν παραγεμισμένα χαρούπια ή σαν μητροπολιτικά αντίδωρα. Χαράμι και τρις φορές χαράμι ο Έλλην Ίδρος αλλά και στο εσωτερικό πάει λέγοντας.

            Φαύλος κύκλος, βρωμιά και μπόχα, αίσχος και ντροπή για ολόκληρο το κομματικό Κράτος -έτσι το φτιάξανε διάφοροι «ικανοί» ηγέτες-, μια άγνωστη ως τώρα ατμόσφαιρα και μέσα απ' αυτή ξεπηδούν οι δημοσκοπήσεις προσπαθώντας να παρουσιάσουν το κλίμα σα να μην επρόκειτο για τίποτα σοβαρό και ασχολούνται με τις πολιτικές «αντιπαραθέσεις» και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα της Ν. Δ. και του Πασόκ.

            Για τα προβλήματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο, το Μακεδονικό και γενικότερα το Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό, για τον Κόσμο, για τους Πολέμους και για το περιβάλλον που απειλείται και απειλεί, οι δημοσκοπήσεις δεν ασχολούνται -μόνο ταμπέλες βλέπουμε και ποσοστά-  και αναλώνουν το χρόνο στην αποβλάκωση των Πολιτών για το ποιος είναι ο καλλίτερος και δημοφιλέστερος πρόεδρος, πρωθυπουργός, κόμμα κλπ.

            Ε λοιπόν, Πολίτες, και λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Αλλά αφού οι ρυθμιστές- δημοσκοπήσεις δεν βλέπουν τίποτα  πέρα από τα αυτού καθαυτού συμφέροντά τους, θα τους πούμε εμείς να προσθέσουνε και τη δική μας ταμπέλα που λέει ότι κανένας τους δεν είναι ικανός κι ούτε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Απλά πράγματα: το μέλι γίνεται για να γλείφεται από όλους και αλίμονο στις μέλισσες που δεν βλέπουν τους κηφήνες.  

            Σε όλα τα προβλήματα, εξωτερικά και εσωτερικά δεσπόζει ο εμπαιγμός και η σαχλή αναμεταξύ τους «αντιπαράθεση» που ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα λάθη στο άλλον και παράλληλα οι δημοσκοπήσεις, μέσω των μεθόδων τους, εσκεμμένα ή μη παροτρύνουν τους Πολίτες στην αποβλάκωση και από κει στο περιθώριο, όπως άλλωστε φαίνεται στη «σύγχρονη» και «ισχυρή» Ελλάδα, της οποίας ο «εκσυγχρονισμός» της άρχισε από το 1974 με την ίδρυση της  ΝΔ και το «σοσιαλιστικό» Πασόκ, τρομάρα τους.

            Κλείνοντας, επειδή μας προξενεί τρομερή εντύπωση η «κριτική» που ασκεί το Πασόκ στη ΝΔ, θα λέγαμε ότι αυτή η «κριτική» είναι κριτική κατανάλωσης και της οκάς και οι επισημάνσεις που κάνει το Πασόκ εκ των πραγμάτων στρέφονται προς αυτό το ίδιο καταμαρτυρώντας την πολιτική που άσκησε σε βάρος της Ελλάδας και των Πολιτών της όλα τα χρόνια που είχε την κουτάλα στο χέρι. Λίγη σοβαρότητα και στο Πασόκ δε θα έβλαπτε φτάνει μόνο να θυμάται πως οι διαφορές που έχει, αν έχει κάποιες, με τη ΝΔ εμείς δεν τις βλέπουμε. Από κει και μετά το μόνο που κάνουν και οι δυο μαζί είναι η παραγωγή βορά στα οποιαδήποτε αποπροσανατολιστικά μέσα, τα οποία, από τη μια με τους χορούς των δημοσκοπήσεών τους ενισχύουν το παιχνίδι των μονομάχων και από την άλλη μετεωρίζουν τα καυτά και διαχρονικά προβλήματα στους ιστούς των «αντιπαραθέσεων» και των αποπροσανατολισμών.